Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ekonomi och Konsumtion

No description
by

Markus Bredberg

on 29 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ekonomi och Konsumtion

Konsumtion och Ekonomi
Inkomster
Som ni alla säkert vet är pengar en begränsad resurs för de allra flesta. Därför gäller det att vara sparsam med sina pengar. Det finns fasta inkomster och det finns rörliga inkomster. Ett exempel på fasta är jobblön, det vill säga säkra pengar. Några exempel på rörliga är loppis, presenter och panta burkar, det vill då säga pengar som inte kommer regelbundet.
Utgifter
Utgifterna är en viktig sak att hålla koll på. Man bör ha koll på de genom en kassabok eller en budget. Liksom inkomsterna finns även fasta och rörliga utgifter. Några exempel på fasta är hyra, bredband och ränta, tv-avgift. Några rörliga är glass, bio och privata nöjen (nöjespark eller IFK-match). Rörliga utgifter är som ni märker vanligare för oss ungdomar som inte riktigt har "slått läger" någonstans.
Prioritering
Vi svenskar
Ekonomi betyder hushållning av resurser
Återvinning är både bra för miljön och din ekonomi
Det finns rörliga och fasta inkomster/utgifter
Du bör ha bra koll på dina utgifter i din ekonomi
Du är en viktig del i familjens ekonomi
Prioritering är en nyckel till att lyckas överallt
Vi svenskar slänger på tok för mycket mat
Du bestämmer inte alltid över dina pengar
Vi ungdomar konsumerar mer än nödvändigt
En budget är en bra hjälp till en god ekonomi
En kassabok är ingen kass bok
Ekonomi
Budget
Budget. Vad kan det va bra för? Jo, svaret är enkelt. En budget används i många tillfällen för att hålla koll och kunna balansera sina utgifter och inkomster. Om någon sett programmet "Lyxfällan" så vet hen att de (de är proffisionella) använder en budget.
Vad är då en budget? Du skriver upp dina utgifter inom olika kriterier under en viss tidsperiod. Sedan märker man om det kommer att hålla. Om utgifterna kan balanseras med inkomsterna så att säga. Gör dem det så har du lyckats.
Kassabok
Kassabok. Vad kan det vara bra för? Jo, svaret är faktiskt mycket enkelt även på denna fråga. En kassabok är liksom en budget ett mycket bra hjälpmedel för att få balans i din ekonomi.
Vad är då en kassabok? En kass bok? Nej, utan det är en slags bok där du skriver upp dina inkomster som tillexempel lön, månadspeng, barnbidrag med mera. Man sparar alla sina utgiftskvitton för att sedan kunna föra in dem i kasssaboken regelbundet. Detta ger en bra koll på inköpen och du kan säkert hitta en hel del onödiga småköp som kan spara stora summor pengar under ett år.
Familjens ekonomi
Ekonomi betyder "hushållning av resurser" och det menar att man inte ska vara slösaktig. Det är väldigt viktigt att hålla koll på sina inkomster och utgifter gällande konsumtion. Några bra sätt är att använda kassabok eller budget, något som vi kommer nämna senare i vår presentation. Det viktigaste i en ekonomi är att ha balans mellan inkomster och utgifter.
Alla i familjen har ett stort ansvar för hemmets ekonomi. Det är inte bara de vuxna somska ansvara för hemmets ekonomi. Faktum är att du är en mycket stor del utav ekonomin och du bär därmed också en plikt att hålla ekonomin innanför husets väggar stadig. Det är faktiskt så att en stor del av familjens ekonomi går till tonåringarnas konsumtion. Därför är det viktigt att tänka på vad som är viktigast för familjens ekonomi. Om alla i familjen skulle ta sitt ansvar så blir det mycket lättare att få balans i hemmets ekonomi.
Återvinning
Återvinning sparar inte bara du pengar på, utan även hela samhället. Genom att återanvända pappkartongen på ett yoghurtpaket hjälper du både miljön och samhällsekonomin. Miljön hjälper du genom att det inte behövs huggas mer träd och ekonomin hjälps på samma sätt. Ja det är självklart att man borde återvinna, men varför gör inte alla de då? Orkar man inte, tycker man att det är onödigt eller varför?
En köpstark grupp
Vi ungdomar har oftast mer pengar än vi behöver och konsumerar därför mer än nödvändigt. Vår vanligaste konsumtion är godis och annat smått. Det gör vi troligtvis för att det inte är en Big deal alltså inga stora pengar (för de som inte fattar engelska). Om man smäller på TV:n ser man klockrena bevis. Reklamen. En stor del av reklamen är faktiskt riktad mot oss. De vill ju självklart sälja så mycket som möjligt och de vet att vi gillar att konsumera.
Dina pengar
Men återvinning är inte bara bra. När man återvinner förminskas produktionen för stora företag och det kan leda till en ekonomikris.
Full transcript