Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Proiect de Diploma

Realizarea orotofotoplanului digital
by

Ovidiu Cosarca

on 23 July 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Proiect de Diploma

Proiect de diploma Universitatea Tehnică de Construcții București Facultatea de Geodezie Realizarea ortofotoplanului digital si
aplicatii ale acestuia Îndrumător proiect:
Conf. univ. dr. ing. Ioan NOAJE Absolvent:
Ovidiu COȘARCĂ Cuprins Capitolul 1 - Introducere

Capitolul 2 - Camere aerofotogrametrice

Capitolul 3 - Fotograma, produs primar in fotogrametrie

Capitolul 4 - Staţia fotogrametrică digitală

Capitolul 5 - Baza matematică a realizării orotfotoplanului

Capitolul 6 - Tehnologia de realizarea a ortofotoplanului digital

Capitolul 7 - Studiu de caz. Realizarea ortofotoplanului digital al
Municipiului Bucureşti

Capitolul 8 - Aspecte ale normării şi întocmirii devizului estimativ
pentru realizarea ortofotoplanului

Bibliografie
Curriculum Vitae Capitolul 1 - Introducere În acest capitol este prezentat un scurt istoric, o trecere in revistă a ramurilor fotogrametriei, stadiul actual și tendințele, precum și domeniile de utilizarea ale fotogrametriei în ultimii 30 de ani.

Asemenea altor disciplinele legate de măsuratorile terestre, fotogrametria a cunoscut în această perioadă transformări esenţiale din punct de vedere a echipamentelor de preluare a datelor fotogrametrice și a tehnologiei de prelucrare a acestora.

Tehnologiile fotogrametrice digitale utilizate în prezent asigură un flux complet digital de la preluarea fotogramelor, până la realizarea produselor finale, mult mai diversificate, mai sofisticate și mai precise decat cele obținute cu tehnologiile analogice sau analitice. Capitolul 2 - Camere fotogrametrice Camere clasice Camere digitale Anexe ale camerelor
aerofotogrametrice digitale Camerele clasice au ajuns la performanțe deosebite, multe fiind încă în stare bună de funcţionare. Fotogramele obţinute cu aceste sisteme de preluare având o geometrie constantă, fiind preluate prin expunerea controlată a filmului fotografic. Principiul de construcție al camerei RC30 asigură o manevrare ușoară, evită greutatea excesivă și reduce costurile

Dintre beneficiile camerei se detașează calitatea ridicată a imaginilor, aceasta redând mai multe detalii ale fotografiei, minimizând timpul de zbor.

Rezoluția ridicată – chiar în condiții de lumină reduse, cu o deschidere de f/4 – oferă posibilitatea unui timp de zbor mai lung pe parcursul unei zile.

Camera oferă un control automat de expunere de 1/100 – 1/1000 dintr-o secundă. Datorită acestui control automat, fotogramele sunt expuse corect Camerele fotogrametrice digitale au fost omologate şi testate în perioada 1990-2000. În prezent ating perfomanţele camerelor clasice. Prin utilizarea lor, procesul de preluare fotogrametrică devine complet digital.
Fotogramele digitale sunt preluate pe un suport elecromagnetic, fie prin baleiere în spaţiul obiect, fie prin înregistrări cu unică expunere, asemenea camerelor calsice. Camera LH Systems RC30 Camera Ultracam XP Camera Z/I Imaging DMC Camera DMC folosește un design modular pentru a obține rezoluții geometrice foarte mari, alături de performanțele multispectrale.
Camera cuprinde un număr variabil de matrici CCD sincronizate pentru a opera simultan, care pot fi setate în diferite configurații. Camera DMC oferă o rezoluţie la sol foarte mare, care poate ajunge chiar până la 2 inchi.
Sistemul electronic de compensare a trenării, chiar şi pentru valori mai ridicate ale raportului viteză / înălţime de zbor.
Imagini de calitate ridicată pot fi înregistrate chiar şi în condiţii de lumină reduse. Camera DiMAC Sistemul DiMAC are încorporate toate elementele esenţiale pentru formatele mari şi medii ale camerelor digitale, inclusiv următoarele componente:
Senzor CCD care produce imagini True Color preluate pe o matrice CCD BAYER;
Compensarea trenării, efectuate direct pe imagine CCD în timpul preluării;
Configuraţia flexibilă a sistemului, permite o soluţie optimă fotogrametrică şi ortofoto;
Design upgradabil, uşor de întreţinut, rezultând o cameră rentabilă de format mediu şi mare Sistemul de scanare laser de tip LIDAR (Light Detection And Ranging) este o tehnică inovatoare de preluare a datelor altimetrice, cu perspective deosebite în aplicaţiile fotogrametrice.

Apărut în ultimii 15 ani, sistemul LIDAR, conduce la ridicarea preciziei altimetrice a produselor fotogrametrice. UltraCam XP este cea mai recentă cameră fotogrametrică de format mare, aparută în 2008

Este alcătuit din 4 capete pancromatice, pe o suprafață de 9 CCD si 4 capete multispectrale pe o suprafață de 4 CCD
UltraCamXP are capacitatea de capturare a unei imagini de 195 milioane pixeli. Platforme cu suspensie girostabilizatoare cuplate cu unităţi inerţiale de măsurare (IMU- Inertial Measurement Unit) Sistemul de măsurare inerţial IMU este o componentă ataşată camerei care înregistrează rotaţiile camerei în timpul declanşării opturatorului pentru fiecare fotogramă înregistrată. Mişcările de rotaţie din timpul zborului, datorate avionului, se măsoară prin intermediul a trei dispozitive giroscopice cu laser. După înregistrare, valorile lor se transmit sub formă de corecţii unor sisteme care controlează cele trei rotaţii, compensând înclinările avionului şi stabilizând camera în poziţie orizontală, iar axul de fotografiere va fi adus în poziţie verticală. Sisteme de scanare laser de tip LIDAR Dispozitive receptoare GNSS GNSS permite receptoarelor electronice să determine poziţia (longitudine, latitudine şi altitudine) cu o precizie de câţiva centimetri folosind semnale de timp transmise prin radio de la sateliţi.
Măsurătorile GNSS realizate cinematic în timpul zborului, asigură precizii de ordinul centimetrilor şi presupune pe lângă staţia GNSS de la bordul avionului şi una sau două staţii fixe amplasate la sol Sisteme automate de compensare a trenării (FMC-Forward Motion Compensation) Prin dotarea camerelor fotoaeriene cu dispozitive de compensare a trenării se pot utiliza avioane cu viteze mai mari, timpi de expunere mai mari permițând compensarea unei benzi de până la 650 pixeli. Capitolul 3 - Fotograma, produs primar in fotogrametrie Fotograma este produsul primar în fotogrametrie. Fotogramele sunt obţinute cu ajuotrul camerelor aerofotogrametrice, prin realizarea unui zbor riguros planificat, în funcţie de scara produsului ce urmează a fi obţinut şi de destinaţia acestuia Tipuri de indici de referință Fotograma scanata Fotograme analogice

Fotograme digitale
- fotograme preluate cu camere digitale
- fotograme scanate Corelaţia între rezoluţia de scanare şi volumul de memorie necesar O rezoluție de scanare mare, crește considerabil memoria de stocare necesară. Nu este necesara o rezoluție de scanare foarte mare. În mod curent se utilizează o rezoluție de scanare până în 1000 dpi. Scannere profesionale Scanând un film fotografic, color, alb-negru sau IR, un sensor de imagine de 12 biţi realizează scanarea cu cea mai mare fidelitate de culoare posibilă. DSW700 este un scaner- fotogrametric cu performanţe ridicate Fiind capabil să scaneze atât bucăţi de film, cât şi role de film întregi, DSW700 foloseşte tehnologia de ultimă oră pentru a da rezultate atât geometric cât şi radiometric precise. Pe lângă conversia analog-digitală scannerul poate îmbunătăți calitatea imaginii scanate. Scanner-ul are capacitatea de a seta dimensiunea unui pixel, de la 3 la 15 microni per pixel, folosind lentilele adecvate. Imagine neîmbunătățită la care nu s-au folosit parametrii de scanare Imagine la care s-au folosit parametrii scanarii pentru îmbunătățirea calitatii Capitolul 4 - Statia fotogrametrica digitala Staţia fotogrametrică digitală a fost concepută ca un substitut al plotterelor analitice, care utilizau în cea mai mare parte tehnici de lucru manuale Tehnologia monitoarelor stereoscopice Destinaţia unui monitor stereoscopic este să prezinte o imagine pentru ochiul stâng numai ochiului stâng, care să fie separată de imaginea pentru ochiul drept, prezentată acestuia. Acest lucru permite sistemului vizual să fuzioneze cele două imagini, rezultând astfel percepţia în adâncime, sau stereoscopia. În StereoMirror, separarea stereoscopică este obtinută folosind principiul conservării polarizării. Ecranele cu cristale lichide au abilitatea prin construcție să moduleze lumina plan-polarizată a materialului cristalelor lichide. Programe specializate de realizare a MDT Leica Photogrammetry Suite (LPS) este o aplicaţie software pentru efectuarea operaţiilor fotogrametrice pe imagini şi extragerea informaţiilor din imagini LPS este un produs software versatil pentru staţiile fotogrametrice digitale, care vine cu o gamă largă de aplicaţii. Acesta permite utilizatorilor să lucreze cu imaginile dintr-o largă arie de surse şi diverse formate, incluzând pancromatic, color şi multispectral cu până la 16 biţi pe fiecare bandă Produse fotogrametrice Planul digital Modelul digital altimetric (MDA) Ortofotoplanul digital Se obţine prin stereorestituţie după orientarea absolută a stereomodelului. Este una dintre opţiunile de exploatare a stereomodelului la stațiile digitale. Realizarea planului digital se face prin extragerea principalelor detalii planimetrice. MDA are o varietate de aplicaţii mergând de la realizarea de ortofotoplanuri şi planuri digitale până la proiectare în construcţii, căi de comunicaţii, construcții hidrotehnice, medicină sau robotică constituie componenta principală a unui sistem informaţional geographic în robotică, proiectare de autovehicule, vapoare, avioane etc. Ortofotoplanul se poate realiza prin două metode : a) Pe baza modelului stereoscopic provenit de la o stereofotogramă b) Prin rectificarea individuală a fotogramelor Procesul tehnologic de obţinere a ortofotoplanului digital pe baza unor fotograme individuale Capitolul 5 - Baza matematica a realizarii ortofotoplanului În scopul reconstituirii formei din imagini trebuie să cunoaştem relaţia între sistemele de coordonate imagine şi sistemele de coordonate ale spaţiului obiect. Sistemele de coordonate imagine şi al spaţiului obiect Orice imagine preluată cu un aparat fotografic poate fi orientată dacă se cunosc parametrii din momentul preluării ei. Aceşti parametri se referă la poziţia centrului de proiecţie şi la orientarea sau rotirea camerei. Ecuaţiile de transformare necesare pot fi exprimate în funcţie de şapte parametri de transformare independenţi şi anume: trei rotaţii unghiulare ω, φ, κ, un parametru de scară  şi trei translaţii X , Y , Z Sistemul fotogrametric de coordonate imagine şi sistemul de coordonate al imaginii digitale Sistemul de coordonate digitale este un sistem ortogonal, cu originea în colţul din stânga sus al imaginii, în timp ce sistemul de coordonate fotogrametric este orientat spre dreapta şi cu originea în centrul imaginii Condiţia de coliniaritate Această condiție impune ca centrul de perspectivă, punctul din teren și imaginea sa pe fotogramă să fie coliniare.
Fiecare punct de pe fotogramă va conduce la două ecuaţii, câte una pentru fiecare coordonată x şi y. Ele conţin coordonatele imagine, precum şi coordonatele obiect şi sunt suficiente pentru soluţia oricărei probleme în fotogrametrie. Modelul matematic al compensării în bloc a aerotriangulaţiei Coordonatele punctului obiectului şi valorile orientării imaginii pot fi determinate cu ajutorul metodei celor mai mici pătrate, prin procedeul de compensare în bloc cu fascicule. Acestă metodă este cea mai completă metodă de compensare, volumul mare de calcule neconstinduind în prezent o problemă. În cadrul acestei metode de compensare unitatea de compensare o constituie fasciculul fotogrametric corespunzător fiecărei fotograme. Sisteme de referinţă şi sisteme de coordonate ETRS’89
Proiecţia Stereografică 1970
Marea Neagră 1975 Transformări de coordonate Transformarea coordonatelor în spaţiul cu trei dimensiuni Capitolul 6 - Tehnologia de realizare a ortofotoplanului digital Ortofotoplanul este o reprezentare fotografică corectă a unei zone, obţinută pe baza unor fotograme aeriene rectificate geometric. Caracteristica esenţială a producţiei de ortofotoplanuri digitale este transformarea matricei imagine din sistemul de coordonate al camerei într-o matrice imagine din sistemul de coordonate teren, exprimate în planul XOY. Procesul de realizare implică cunoaşterea a două date importante:
parametrii imaginii achiziţionate (orientarea imaginii, poziţia spaţială a camerei);
relieful (descrierea generală a MDT). Aerotriangulația Întocmirea proiectului de aerotriangulație Pregătirea lucrărilor de aerotriangulaţie
Întocmirea proiectului de aerotriangulaţie, marcarea şi numerotarea punctelor Măsurarea coordonatelor model
Calculul şi compensarea aerotriangulaţiei
Precizia şi verificarea aerotriangulaţiei Modele de premarcaj ale punctelor de sprijin Realizarea modelului digital al terenului Modelul Digital al Terenului (MDT) este o reprezentare tridimensională matematică, la scară, în format digital a terenului dintr-o anumită zonă. Utilizarea LIDAR-ului ca anexă a camerei fotogrametrice îmbunătăţeşte considerabil precizia MDT și se pot genera cu precizie: Modele Digitale ale Suprafeţei de Reflectanţă (MDSR)
Modele Digitale Altimetrice (MDA)
Modelul Digital al Naturii Obiectelor (MDNO) Trecerea de la Modelul Digital al Suprafeţei de Reflectanţă la Modelul Digital al Terenului Filtrarea MDSR
Segmentarea şi eliminarea structurilor înalte
Selectarea punctelor teren în MDSR Reconstrucţia modelului digital al terenului Modelul Digital al Suprafeţei
de Reflectanţă Modelul Digital al Terenului
rezultat după filtrare Cazuri la aproximarea suprafeței topografice Curbe de nivel de tip vector Triangulație făra linii de constrângere Triangulație cu linii de constrângere Realizarea orotofotoplanului digital Generarea suprafețelor individuale
Generarea ortofotoplanurilor digitale
Mozaicarea ortofotoplanului digital
Realizarea foilor de ortofotoplan (la cererea beneficiarului) Fotogramele ortogonale obţinute în etapa anterioară sunt mozaicate. Procedura este realizată în două etape. Selectarea şi corectarea
geometrică a liniilor de unire
între fotograme (imagini) Se realizează apoi prelucrarea radiometrică. Determinarea valorilor radiometrice pentru pixeli se realizează cu metoda interpolării bicubice, care produce o netezirea a imaginii Corectarea radiometrică şi alegerea mărimii pixelului ortofotoplanului în vederea exportului imaginii Capitolul 7 - Studiu de caz . Realizarea orotofotoplanului pentru Municipiul Bucuresti Studiul de caz prezintă fluxul tehnologic de realizare a unor ortofotoplanuri digitale color, la scara 1:1 000, pentru Municipiul Bucureşti. Ortofotoplanurile au fost realizate în format digital, în Sistemul Naţional de Proiecţie Stereografic 1970, iar modelul digital al terenului în Sistemul de Referinţă Marea Neagră 1975. Scara de aerofotografiere a fost 1:20 000. Pentru studiul de caz m-am limitat la o porţiune din zona centrală a Municipiului Bucureşti, respectiv zona cuprinsă între Parcul Cișmigiu şi B-dul Libertăţii. Echipamente pentru misiunea de aerofotografiere Pentru aerofotografiere a fost folosită camera digitală fotoaeriană de mare format DMC, produsă de compania ZI Imaging and Intergraf Company, una din camerele digitale de top.

Avionul utilizat este de tip Cessna 404 Titan LZ – ESA, are toate dotările şi aprobările necesare pentru realizarea unor misiuni de aerofotografiere. Configuraţia sistemului integrat “cameră - anexe”
pentru aerofotografiere Reperajul fotogrametric Pentru rectificarea fotogramelor este nevoie de o reţea densă de puncte de sprijin la sol, cu coordonate cunoscute cu precizie. Acestea constituie puncte de sprijin pentru procedeul de îndesire a reţelei punctelor de sprijin prin aerotriangulaţie. Unele puncte fac parte din rețeaua națională sau locală de triangulație. Pentru zonele fără puncte de sprijin, se impune premarcarea unor puncte de reper noi. Punctele de reperaj au fost determinate planimetric în sistemul de coordonate Stereografic 1970 şi altimetric în sistem de cote Marea Neagră 1975 prelucrarea măsurătorilor cu programul GPS Tools Realizarea si prelucrarea masuratorilor GNSS fișă de reperaj GNSS Aerofotografierea Realizarea premarcării reperilor fotogrametrici, a căror număr şi dispunere va trebuie să asigure precizia ortofotoplanului solicitată de beneficiar
Realizarea benzilor de aerofotografiere pe direcţia est-vest;
Scara medie a fotogramelor să nu varieze cu mai mult de 10% faţă de scara iniţial stabilită de 1:20.000;
Acoperirea longitudinală dintre imaginile succesive să aibă valoarea de minim 60% ± 5% şi 80% ± 5% în zona clădirilor mai înalte de peste 30m din localitate;
Acoperirea transversală a benzilor adiacente să aibă valoarea de 40% ± 5% şi 60% ± 5% în zona clădirilor mai înalte de peste 30m din localitate;
Unghiul de derivă nu va depăşi 5 grade faţă de traseul benzii proiectate;
Înclinările φ şi ω nu vor depăşi 2 grade (4 grade la expunerile izolate);
Se preiau fotograme suplimentare, pentru a asigura o acoperire satisfăcătoare a vecinătăţilor zonei de interes (câte două imagini la fiecare capăt de bandă şi câte o bandă de zbor suplimentară în partea nordică şi sudică a zonei;
Aerofotografierea să fie realizată doar în condiţii bune de vizibilitate care să nu afecteze în mare măsură redarea culorilor naturale, detaliile relevante nu trebuie pierdute ca urmare a efectelor pe imagine a voalului atmosferic sau prafului, imaginile nu trebuie să prezinte nori, umbre accentuate sau fum; Prelucrarea datelor fotogrametrice Aerotriangulatia Aerotringulaţia spaţială este un procedeu de îndesire fotogrametrică a reţelei de sprijin (altimetrică şi planimetrică) pe baza relaţiilor rezultate din dubla şi tripla acoperire a fotogramelor succesive. Pe baza proiectului de reperaj se întocmeşte un proiect de aerotriangulaţie Toate prelucrările fotogrametrice au fost executate cu ajutorul pachetului de programe software AeroSys AT al companiei AeroGeomatics Group pentru calculul şi compensarea aerotriangulaţiei și DVP produs de DVP-GS Inc. Quebec, Canada pentru stereorestituţie Panoul de comandă al softului AeroSys-AT-v7.2 Afișarea parametrilor dupa compensare Reperi cu erori reziduale mari Reperi care vor intra în compensare Elipsele de eroare obţinute în urma aerotriangulației Generarea Modelului
Digital al Terenului Modelul Digital al Terenului s-a realizat pe o staţie fotogrametrică digitală utilizând pachetul de programe Triangular Irregular Network, componentă a soft-ului DPV, care permite analize geospaţiale şi programe specializate pentru aplicaţii fotogrametrice şi cartografice, în sistemul naţional de Proiecţie Stereografică 1970 şi sistem altimetric Marea Neagră 1975. Acesta crează un model digital al terenului pe baza unei reţele de triunghiuri (TIN) Scopul principal al modulului TIN în cadrul DVP, este descrierea matematică a unei suprafeţe folosind triunghiuri. Extragerea automată a MDT
Editarea interactivă a MDT
Conversia MDT în formatul cerut
Verificarea preciziei MDT Realizarea Ortofotoplanului Digital Modelul Digital al Terenului s-a realizat pe o staţie fotogrametrică digitală utilizând pachetul de programe Orthophoto Rectification, pentru rectificarea imaginilor şi corectarea imaginilor după modelul TIN creat, precum şi softul Mosaic Production ce permite finalizarea, lipirea şi corectarea nuanţelor existente între modele. Setarea parametrilor Exportarea fișierului TIN (b) Realizarea ortofotoplanurilor s-a făcut în trei etape: Generarea suprafetelor individuale
Generarea ortofotoplanurilor
Mozaicarea ortofotoplanului
Secționarea foilor de ortofotoplan Mozaicarea ortofotoplanului Fotogramele rectificate obţinute în etapa anterioară au fost apoi mozaicate. Procedura urmată s-a realizat în două etape. Liniile de mozaicare au fost definite mai întâi manual, astfel încât să minimizeze diferenţele între fotogramele adiacente în zona marginală, folosind la maxim partea centrală a fotogramei. Mai întâi a fost definit poligonul de îmbinare pentru realizarea mozaicului.

În etapa următoare s-au prelucrat imaginile adiacente liniei acestui poligon. Foile separate de ortofotoplan s-au realizat în format *.tif, cu informaţia de georeferenţiere aferentă în format .tfw. Verificarea preciziei ortofotoplanului Verificarea calitativă a ortofotoplanulul a vizat evaluarea vizuală şi evaluarea preciziei geometrice a acestuia

Pentru evaluarea geometrică, se pot folosi punctele de control din aerotriangulaţie, care trebuie să fie uniform repartizate pe întreg ortofotoplanul

Compararea coordonatelor punctelor măsurate pe teren şi a coordonatelor determinate prin calcul face posibilă estimarea preciziei absolute. Dacă se compară coordonatele rezultate din măsurătorile terestre cu cele calculate, putem evalua precizia relativă. Verificarea preciziei sa face cu o rețea de puncte independente care nu au fost utilizate în aerotriangulație. Ortofotoplanul corectat Parcul Cismigiu Splaiul Independentei Parcul Izvor Bulevardul
Libertatii Sala Palatului Absolvent:
Ovidiu COȘARCĂ Vă mulțumesc În etapa de pre-procesare, în primul rând se va proceda la efectuarea orientării relative cu ajutorul comenzii RelOrn, din panoul de bază. După verificarea şi eliminarea erorii reziduale se trece la etapa următoare, de conectare a modelelor într-o singură bandă (Comanda StripForm, Run). Următoarea etapă, BlockForm este destinată realizării blocului fotogrametric. Etapa Transform, calculează într-un mod aproximativ coordonatele teren pentru punctele de legătură dintre fotograme. Etapa Resection, realizează o intersecţie analitică spaţială, pentru a calcula orientarea exterioară aproximativă pentru fiecare fotogramă din bandă. Transformarea coordonatelor punctelor de legătură Calculul orientării exterioare Concluzii Pentru studiul de caz m-am limitat la o porţiune din zona centrală a Municipiului Bucureşti, respectiv zona cuprinsă între Parcul Cismigiu şi B-dul Libertăţii iar pentru detaliu, zona cuprinsă între Parcul Cismigiu şi Splaiul Independenţei.

Studiul de caz descris în prezenta lucrare l-am realizat în cadrul unui stagiu de pregătire efectuat la o companie privată, de specialitate.

Am parcurs, sub îndrumarea personalului specializat al firmei, toate etapele realizării modelului digital al terenului şi al ortofotoplanului pe porţiunea menţionată.

Acest produs final este adecvat interpretării şi vectorizării detaliilor planimetrice şi a parcelelor pentru zona de intravilan menţionată sau pentru eventuale decizii la nivel de Municipiu în privința sistematizării urbane. Încărcarea fișierului Modelul obținut după încărcarea completă a fișierului Selectarea parametrilor Exportarea fișierului TIN (a) Exportarea fișierului TIN (b) Realizarea fișierului de orientare – selectarea imaginilor Atașarea fișierului cu parametrii de orientare pentru București Finalizarea fișierului *.opk, de orientare Introducerea fișierului TIN Vizualizarea vectorilor suprapuşi peste imaginile fotografiate Pregătirea imaginii pentru rectificare Exportarea imaginii rectificate Mozaicarea imaginilor – corectarea liniilor de unire între fotograme(a) Mozaicarea imaginilor – corectarea liniilor de unire între fotograme(b) Mozaicarea imaginilor – corectarea liniilor de unire între fotograme(c) Alegerea mărimii pixelului Ortofotoplanul corectat 0 0 0 Staţia este formată din mai multe module, având astfel un pachet de programe de bază pentru conversia vector-raster și extragerea atributelor, un pachet pentru manipularea, compresia, procesarea şi vizualizarea imaginilor şi un nivel al aplicaţiilor fotogrametrice, cum ar fi orientarea imaginilor, generarea modelului digital al terenului şi un nivel pentru interfaţa cu utilizatorul DVP este o aplicație software profesional care dezvoltă aplicațiile fotogrametrice, prelucrarea imaginilor digitale și aplicații de tip GIS. Cel mai recente versiuni ale programului includ funcționalități noi, mărind considerabil productivitatea. Similar unei hărţi topografice, MDA reprezintă terenul la o anumită scară şi cu o anumită rezoluţie Bulevardul
Regina
Elisabeta
Full transcript