Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Karbohidratet, proteinat dhe lipidet

a lesson on the three
by

Klea Ramaj

on 15 January 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Karbohidratet, proteinat dhe lipidet

Karbohidrate
Te perbera nga C,H, O
Roli i substancave organike dhe joorganike ne jeten e perditshme dhe organizmin e njeriut
perberjet ne organizmat e gjalle qe permbajne karbon (C)
monosakaride (CnH2nOn)
disakaride
polisakaride
Lyrat
Funksionet e Lyrave:
- sheqeri i thjeshte.
- pjeset perberese te disakarideve dhe polisakarideve.
Shembull: Glukoze (C6H12O6)
Shembull: Riboza (C5H10O5)
Shembuj
- niseshteja
- glikogjeni
- celuloza
Funksionet e Karbohidrateve
Monosakaridet
- glukoza: burim energjie
- fruktoza: i ben frutat te embla

Disakaridet
- laktoza: sheqeri ne qumesht = energji te gjitaret e vegjel
- sakaroza: transporton energjine te bimet

Polisakaridet
- glikogjeni: ruajtje e perkohshme e energjise
- celuloza: i jep fortesi mureve qelizore te bimeve
polimere te me shume se 2 monsakarideve
- te perbera nga dy monosakaide
monosakarid + monosakarid >> disakarid + uje
glukoze + glukoze >> maltoze + uje
glukoze + fruktoze >> sakaroze+ uje
glukoze+ galaktoze >> laktoze + uje
Te ngurta vs. Te lengeta
Polimer te aminoacideve
amino acid + amino acid >> dipeptid + uje
amino acid + amino acid + amino acid... >> polipeptid + uje
trigliceride
Proteinat
Struktura e aminoacidit
Lidhje peptidike
formohen nga reaksioni i kondensimit mes: glicerolit dhe 3 acide lyrore
Karbohidratet, Proteinat dhe Lyrat = Perberje Organike
Fund
Anetaret e grupit: Klea Ramaj, Teisi Berberi, Keisi Xhumari, Fabion Bucpapaj, Fisnik Ponari, Greis Rama, Tea Rada, Xhovana Pali, Ada Halili, Ilda Cahani
Faleminderit!
glukoze
riboze
amino acid
glicerol
perjashtime: dioksidi i karbonit, karbonate dhe karbonatet e hidrogjenit
dioksid karboni
karbonate
bickarbonate
6 karbone: Sheqeri hekzoze
Five Carbons: Sheqeri pentoze
reaksioni i kondensimit
lidhje glikozidike
C6 H12 O6 C6 H12 O6 C12 H22 O11 H2O
ester bond
nuk ka lidhje dyfishe
lidhje dyfishe
: dhjami i kafsheve
: vaji i bimeve
- ruajtes te energjise
- ruajtes te nxehtesise: pakesojne humbjen e nxehtesise
- ndertojne membranat qelizore (fosfolipide)
20 lloje aminoacidesh
Semundjet qe shkaktohen nga mungesa/tepria e disa lendeve te nevojshme per organizmin
Shenjat e tepricave se vitamines A jane
Dhimbjet e kokes, plogeshtia, mungesa e oreksit, renja e flokeve, lekura e thate si dhe crregullime pamore.
Femrat shtatzene nuk duhet qe ta teprojne me sasine e vitamines A. Atyre ju rekomandohet te marrin 3 mg retinol brenda dites qe te sigurohen per zhvillimin trupor normal te femijes.

Te semuret qe kane teprice te jodit paraqiten teper aktiv, ecin shpejt, mendojne shpejt, flasin shpejt, jane gjate gjithe kohes te nxituar, karakteristike per ta eshte intoleranca ndaj te nxehtit, do te thote qe keta te semure jane te veshur gjate gjithe kohes holle, kane rrahje te shpejta te zemres, djerse te shumta, bien ne peshe.
Mungesa e proteines rezulton ne lodhje te pergjithshme te njeriut, ne dobesimin e muskujve dhe indeve, ne ndjeshmeri ndaj infeksioneve, dhe gjithashtu shfaq deshiren per konsumimin me te madh te sheqernave gjate dites.
Vitamina E -Mungesa e saj eshte e rralle por mund te ndodhe te femijet e porsalindur duke u shfaqur me shenja te anemise hemolitike.
Vitamina D-Mungesa e saj shkakton rakit ku siptomat jane osteomalaci (zbutje te kockave) dhe deformime te tyre. Ne moshat e rritura, mungesa e vitamines D shkakton osteoporoze.
Sapunet jane bere nga yndyrna dhe vajra, apo acide yndyrore te tyre, duke i trajtuar ata kimikisht me nje alkal te forte.
Kremrat jane te perbere nga oksid zinku, uje,alkool,petrolatum,pantenol,parfum etj Deodorantet:butan,izobutan,propan,parfum,acid citric,etj
Shampoo:uje,glycerin,vitamin b3+b6,sheqer,sodium benzonate Ilace me vitamin ; vitamin C E A B6 B2 B1 K D3 etj
Jodi gjendet ne prodhimet e detit , bimet qe rriten ne toka te pasura me jod
Kobalti : perimet gjethotre , peshk , melci Zinku : mish , midhje , produkte te qumeshtit . Molibdeni : bishtajore , drithera , qumesht Mangani : drithera , bishtajore , arra
Seleni : mish ushqimore te detit , drithera .
Trupi yne perbehet nga:
65 % Oksigjen. Elementi oksigjen ze dy te tretat e trupit tuaj, kryesisht ne formen e ujit.
18 % Karbon. Pothuajse nje e pesta e trupit tuaj eshte karbon.
10 % Hidrogjen
3 % Azot. Azoti eshte nje nga perberesit kryesore te muskujve tuaj. Ai eshte edhe perberesi kryesor i ajrit.
1 % Fosfor. Ky element forcon dhembet dhe kockat tuaja, formon membranat e qelizave dhe ndihmon ne transmetimin e energjise.
0,35 % Kalcium. Kalciumi i mban levizjet e trupit tuaj te baraspeshuara kimikisht.
0,15 % Natrium. Natriumi eshte gjysma tjeter e klorurit te natriumit (kripes).
0,05 % Magnez. Ne trupin tuaj magnezi forcon sistemin tuaj imunitar dhe ndihmon ne gjallerimin e nervave dhe tkurrjen e muskujve


Medikamente per sherimin e semundjeve si pasoje e teprise me lyrat
ACE eshte medikament qe perdoret kryesisht per trajtimin e hipertensionit.
Ky grup i medikamenteve shkakton zgjerim te eneve te gjakut, qe rezulton ne presionin e ulet te gjakut.
ARBs - Angiotensin receptor antagonists

Perdorimet e tyre kryesore jane ne trajtimin e hipertensionit, demtimit te veshkave, diabetit dhe kongjestionit te zemres
Full transcript