Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mbreteria shtazore; Projekt biologjie

No description
by

eno tafili

on 10 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mbreteria shtazore; Projekt biologjie

Mbreteria shtazore
Zvarraniket
Reptilët (ose rrëshqitësit apo zvarranikët) janë kafshë embrioni i të cilëve është i mbështjellur me membranë amnionike. Reptilët klasifikohen në 4 grupe të mëdha:

Crocodilia (krokodili dhe aligatori): 23 lloje
Rhynchocephalia : 2 lloje
Squamata (Hardhucat dhe Gjarpërinjtë etj): rreth 7,600 lloje
Testudines (Breshkat): rreth 300 lloje

Gjitaret
Gjitarët sipas mënyrës se si i lindin të vegjëlit e tyre ndahen në tre grupe:Gjitarët me kloakë,strajcorët dhe gjitarët me placentë ku merr pjesë edhe njeriu.Përveç gjitarëve me kloakë të cilët bëjnë vezë ,të gjithë gjitarët tjerë i lindin të gjallë të vegjëlit e tyre.Prania e gjëndrave qe prodhojnë qumështin, pra, e gjëndrave të gjirit, i ka dhënë emrin kësaj klase të kurrizorëve. Nga të gjithë kurrizorët, gjitarët e kanë trurin më të ndërlikuar , me masë më të madhe. Pikërisht kjo i lejon ata që të kryejnë sjellje më të ndërlikuara. Gjitarët përveç gjëndrave qumështore që shërbejnë për ushqimin e te vegjëlve kanë edhe gjëndra djerësore dhe dhjamore.Ndërtimi i dhëmbëve varet nga mënyra e të ushqyerit te gjitarët. Dallojnë dhëmbët e mishngrënësve nga ata të bimëngrënësve.
Gjymtyrët e gjitarëve gjithashtu kanë ndërtime të ndryshme e kjo varet nga mënyra e lëvizjes dhe marrjes se ushqimit në mjedisin jetësor. Kështu disa gjitar ecin , disa vrapojnë, disa ngjiten nëpër degë , disa gropojnë tokën, disa notojnë, disa edhe fluturojnë. Gjymtyrët zakonisht janë të pajisur me kthetra ose thundra ku mund të kenë një ose me shumë thundra.

Shpendet
Shpendët kanë evoluar para më shumë se 150 milion vjetësh. Evolutivisht shpendët rrjedhin prej zvarranikëve. Për këtë flasin shumë argumente të paleontologjisë dhe anatomisë krahasuese. Trupi i shpendëve përbëhet nga këto pjesë: koka, trungu, dhe gjymtyrët(bishti u është stërkequr)Shpendët janë kurrizorë që kanë aftësi për të fluturuar. Trupin e kanë të mbuluar me pupla, gjymtyrët e përparme të tyre janë krahët, krahët janë shndërruar në gjymtyrë për fluturim. Shpendët edhe mund të fluturojnë edhe mund të ecin si shtazët e tjera. Ecjen e bëjnë me gjymtyrët e prapme. Shpendët nuk kanë dhëmbë, por e kanë sqepin që gjendet në koken e tyre,
Peshqit
Dinozauret
Mbretëria e Kafshëve përfshin organizma eukariote shumëqelizore.
Jorruazoret
Rruazoret
1-
Invertebrorë
: pa shtyllë kurrizore (sfungjerët, krimbat, butakët (moluskët), gaforret, merimangat, insektet, lëkurëgjemborët (yjet dhe iriqët e detit)
Këmbënyjëtuarit: Klasa e Krustaceve ose gaforeve
o Këmbënyjëtuarit: Klasa e Araknidëve ose merimangave
o Këmbënyjëtuarit: Klasa e Shumëkëmbshave ose Miriapodëve
o Këmbënyjëtuarit: Klasa e Kandrave ose Insekteve
Klasa e Peshqëve
Kafshë ujore.
Kafshë me gjak të ftohtë.
Trupi i mbuluar me luspa të lagështa dhe jargore.
Struktura e trupit të tyre e përshtatur për lëvizje të lehtë në ujë.
Kanë pendë për balancim dhe për të kontrolluar lëvizjet.
Kanë velëza për frymëmarrje.
Fekondimi i tyre është i jashtëm.

Klasa e Amfibëve
Kafshë me gjak të ftohtë.
Lëkura e lagësht dhe pa luspa.
Gjymtyrët të pranishme (me katër këmbë).
Larvat përdorin velëzat për të marrë frymë, të rriturit përdorin mushkëritë.
Fekondimi i jashtëm.

Klasa e Zvaranikëve ose e Reptilëve
Kafshë me gjak të ftohtë.
Trupi i tyre i mbuluar me luspa të thata e të forta.
Jetojnë në tokë.
Marrin frymë me mushkëri.
Fekondimi i brendshëm; pjellin vezë me guaskë.
Klasa e Shpendëve
Kafshë me gjak të ngrohtë.
Kanë pupla dhe krahë.
Kanë sqep që shërben për ushqyerje.
Kanë mushkëri për frymëmarrje.
Fekondimi i tyre është i brendshëm; pjellin vezë me guaskë.
Gjitarët (Mammalia nga gj.latine) janë një grup i kurrizorëve me organizim më të lartë,ku në këtë grup bënë pjesë edhe njeriu si nivel më i lartë i evolucionit të botës së gjallë.Femrat tek gjitarët kanë gjëndrat qumshtore që tajojnë qumësht për tu kujdesur për të vegjëlit pas lindjes së tyre.Karakteristikë e tyre është pasi të gjithë trupin e kanë pjesërisht ose komplet të mbuluar me qime.
Dinozaurët (greqisht : δεινόσαυρος', deinosauros) ishin kafshë të mëdha kurrizore të cilët dominuan ekosistemet tokësore në një periudhë prej rreth 160 milion vjetësh, (nga fundi i periudhës Triassic (rreth 230 milion vjet më parë) deri në fund të periudhës së shkumësit (65 milion vjet më parë), dinozaurët u zhdukën në periudhën e shkumësit - terciar. Rreth 10.000 specie të shpendëve janë të klasifikuara si dinozaurë. Në gjysmën e parë të shekullit XX pjesa më e madhe e komunitetit shkencor dinte shumë pak mbi dinozaurët. Shumica e kërkimeve u filluan nga vitet 1970.
Amfibet
Amfibet (klasa Amphibia), ku bëjnë pjese bretkosat, thithëlopat dhe salamandrat, janë kafshe me gjak të ftohtë dhe zhvillimi i tyre realizohet me anë të metamorfozës nga një formë larve që merr frymë në ujë, në një formë të rritur që merr fryme në tokë. Amfibet kanë katër gjymtyre. Në ndryshim nga vertebrore të tjerë të tokës, amfibet shtrojnë veze në dimër. Sipërfaqësisht ata janë të ngjashëm me zvarraniket.Amfibet janë tregues ekologjike, dhe ne dekadat e fundit ka pasur një rënie dramatike në popullatën e amfibeve rreth globit. Shume specie ne kohet e sotme janë te kërcënuara për zhdukje ose te zhdukura.
Peshk quhet çdo kafshë ujore kurrizore që është e mbuluar me luspa, dhe e pajisur me krahe cifte dhe krahe teke. Shumica e peshqve janë me gjak te ftohte.Peshqit janë të pasur në organet më të madhe të ujit. Peshqit janë gjetur në lumenjte e maleve të lartë si prsh peshqit e vegjel dhe në thellësitë më të medha te oqeanit . Ushqimi i përgatitur nga peshku është quajtur peshk,dhe është një burim ushqimor i rëndësishëm per njerzit.Peshqit kërcorë në pikëpamje gjeologjike janë shumë më të vjetër se disa me skelet eshtëror. Në kundërshtim me gojërrumbullakët, të gjithë peshkaqenët kanë aparat nofullor të lëvizshëm, i cili është i lidhur lëvizshëm me skeletin e kafkës. Ai përbëhet nga nofulla e poshtme dhe e epërme. Nofullat janë pjesë kërcore ose eshtërore, të cilat e rrethojnë vrimën e gojës.

Punoi:Enes Tafili
Full transcript