Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

STARBUCKS

No description
by

Adrian Anescu

on 29 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of STARBUCKS

Internaţionalizarea
STARBUCKS
UNIVERSITATEA "CONSTANTIN BRANCOVEANU" Pitesti

FACULTATEA DE MANAGEMENT ŞI MARKETING ÎN AFACERI ECONOMICE
RM. VALCEA
COORDONATOR:
Lector. univ. dr.
Răzvan Decuseară
STUDENT:
ADRIAN ANESCU
Anul III Specializarea: Management
Grupa 1351 FR
CUPRINSUL
LUCRĂRII

Expansiunea
STARBUCKS
Istoria
STARBUCKS
Modalităţi de intrare pe pieţele internaţionale
Mecanismul
STARBUCKS
Istoria
STARBUCKS

Istoria
Starbucks
datează din 1970, când Jerry Baldwin, Zev Siegl şi Gordon Bowker (un profesor de engleză, un profesor de istorie şi un scriitor) au lansat pe piaţă un magazin de desfacere cu amănuntul a boabelor de cafea de calitate, denumit Starbucks, pentru vânzarea unor specialităţi de cafea în Seattle.

1970
Anii 1970
Se deschide primul STARBUCKS. A primit numele după căpitanul secund din cartea "Moby Dick" a lui Herman Melville, un roman american despre industria pescuitului de balene din secolul 19. Numele maritim pare potrivit pentru un magazin care importă cele mai alese cafele pentru oamenii înfriguraţi şi însetaţi din Seattle
1980
Anii 1980
Howard Schultz se alătura companiei Starbucks în 1982. În timpul unei călătorii în Italia, vizitează celebrele baruri din Milano în care se serveste cafea espresso. Impresionat de popularitatea şi cultura acestora, îşi dă seama de potenţialul pe care îl poate avea în Seattle. Şi are dreptate - dupa ce au degustat caffe late şi mocha, cei din Seattle au devenit în scurt timp înnebuniti dupa cafea.
1990
Anii 1990
Starbucks se extinde în afara Seattle-ului, mai întâi în restul Statelor Unite, iar apoi în întreaga lume. După ce a devenit una dintre primele companii care oferă acţiuni angajaţilor part-time, Starbucks ajunge o companie cu ofertă publică.
Anii 2000
Fenomenul Starbucks continuă. În acest moment, Starbucks are mai mult de 14.000 de locaţii în 40 de ţări. Pe lânga renumitele băuturi pe baza de espresso şi cafele excepţionale, oamenii acum savurează şi băuturile Frappucino cu gheaţă şi ceaiurile Tazo.
Expansiunea
STARBUCKS

Până în 1981, numărul magazinelor Starbucks crescuse la 5, iar Starbucks a pus şi bazele unui mic centru de prăjire a boabelor de cafea în Seattle.
În 1982 Howard Schultz s-a alăturat Starbucks în calitate de manager al departamentului de marketing, având şi o parte din acţiunile companiei. În primul său an în cadrul Starbucks, el a studiat diversele tipuri de
cafea şi complexitatea afacerilor cu cafea.
În aprilie 1985, Schultz a deschis un coffee bar în Seattle – Il Giornale – bazându-se pe capital investit de Jerry Baldwin şi Gordon Bowker (150.000 $), dar şi subscris prin plasamente private.
În 1987, când Schultz a auzit faptul că proprietarii Starbucks vindeau şase magazine, centrul de prăjire a boabelor de cafea şi numele de marcă Starbucks, a adunat
3,8 milioane $ din plasamente private şi a cumpărat Starbucks.
Schultz a extins Starbucks în Chicago, Los Angeles şi alte oraşe principale. În 1991, numărul
magazinelor Starbucks crescuse la 116 şi Starbucks a devenit prima companie privată care oferea facilităţi la achiziţionarea de acţiuni angajaţilor săi. În 1992, Starbucks a fost listată la bursă cu un preţ de 17 $ pe acţiune.

în 1995, Starbucks a înfiinţat Starbucks Coffee International, filiala sa deţinută integral, pentru a monitoriza expansiunea internaţională a companiei.
În 1996, Starbucks a intrat pe piaţa japoneză prin intermediul unei societăţi mixte (joint-venture) cu Sazaby Inc. – un retailer japonez de top consacrat în comercializarea ceaiurilor şi a bunurilor de interior, iar, peste ani, s-a extins şi în Asia de Sud-Est, Europa şi Orientul Mijlociu.
În martie 2003, Starbucks avea 1.532 de magazine (23% din total) în afara S.U.A.
Modalitati de intrare pe pietele internationale
Mecanismul
STARBUCKS

Logo
STARBUCKS

Lanţul de cafenele Starbuck, ce şi-a găsit sursa de inspiraţie de la Starbuck, colegul căpitanului Ahab din Moby Dick, s-a confruntat de-a lungul timpului cu nenumărate probleme.
Potrivit Tabu, în 2010, clericul egiptean Safwat Higazi a declarat că logo-ul cu sirena al celor de la Starbucks o reprezintă, de fapt, pe Estera, legendara regină evreică a regelui persan Ahasverus. Higazi a lansat o provocare tuturor musulmanilor să boicoteze cafenelele Starbucks din întreaga lume arabă, arata Memri.org.
Scandalul cel mai mare a venit când Starbucks a intrat pe piaţa din Arabia Saudita şi a scos sirena de pe eticheta, lasând numai coroana pe care o purta. De aici s-a ajuns foarte usor la concluzia că logo-ul încoronat de la Starbucks este un simbol al reginei Estera, cea care, conform mitului (şi cărtii Ester din Biblie), a salvat comunitatea evreiască aflată în exil de la un masacru şi le-a dat tuturor evreilor dreptul de a se apăra, de a riposta şi de a purta arme. Evreii sarbatoresc şi astăzi, de Purim, acest eveniment.

Viabilitate
Financiară

Alte informaţii despre
STARBUCKS

Starbucks
serveşte cafea la filtru, băuturi fierbinţi pe bază de espresso, ceai şi băuturi cu gheaţă. La acestea se adaugă produse de patiserie, salate şi sandwich-uri. Prin divizia Starbucks Entertainment şi brandul Hear Music, compania s-a lansat şi în industria de muzică, film şi carte.

Lanţul
Starbucks
are în prezent 7.521 de cafenele proprii şi 5.647 de cafenele sub licenţă sau societăţi
mixte, în 39 de ţări
.

Starbucks
îşi propune să ajungă să opereze 40.000 de magazine în toată lumea, dintre care 20.000 în afara
Statelor Unite (o bună parte din acestea în China).

Potrivit justificării oficiale a companiei, fumatul este interzis pentru a asigura că aroma cafelei nu este alterată.
Starbucks
şi-a rugat, de asemenea, angajaţii să nu poarte parfumuri puternice, din acelaşi motiv.

2000

Full transcript