Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Studimi i lëvizjes së trupave.

No description
by

Arba Meta

on 6 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Studimi i lëvizjes së trupave.

Objektivat:
1) Të njihemi me terma të ndryshme të përdorura në fushën e mekanikës.
2) Të studiojmë lëvizjen dhe përbërësit e saj.
3) Të jemi të aftë të zgjidhim ushtrime të cilat kanë të bëjnë me lëvizjen.
Vendodhja - Distanca aktuale e përshkruar.
Zhvendosja - Përcaktohet nga linja e fillimit dhe e përfundimit.
Vendodhja dhe zhvendosja.
a) Vendodhje dhe zhvendosje.
b) Shpejtësi vektoriale dhe shpejtësi numerike.
c) Nxitim.
d) Rënia e lirë.
e) Skalare dhe vektoriale.
Disa terma të lëvizjes.
Skalare - Vetëm madhësi. (Masa, koha, volumi)
Vektoriale - Madhësi dhe drejtim. (Pesha, Shpejtësia, Nxitimi)
Skalare dhe vektoriale.
Studimi i lëvizjes së trupave.
Shigjeta përcakton vektor.
Shpejtësia vektoriale dhe shpejtësia numerike.
Shpejtësia vektoriale - Zhvendosja e përshkruar në një kohë të caktuar.
Shpejtësia numerike - Rruga e përshkruar nga trupi.
Shpejtësia mesatare.
Shpejtësia e castit.
Drejtimi dhe kahu i shpejtësisë mesatare është i njëjtë me atë të zhvendosjes.
Njësia - m/s
Nxitimi
Raporti i ndryshimit të shpejtësisë me intervalin e kohës.
Njësia - m/s2
Kur shpejtësia e trupit zvogëlohet, lëvizja është njëtrajtësisht e ngadalësuar. Kur shpejtësia rritet, lëvizja është njëtrajtësisht e përshpejtuar.
Shpejtësia - Konstante
Nxitimi = 0
Nxitim konstant pozitiv.
Nxitim negativ.
Formulat kryesore të kinematikës.
Rënia e lirë.
Lëvizja e trupave nën forcën e rëndesës quhet rënie e lirë.
Të gjitha objektet bien me nxitim konstant.
Nxitimi shënohet me g dhe është i barabartë me 9.8 m/s2
Kur trupi lëviz vertikalisht lart, lëvizja është drejtvizore njëtrajtësisht e ngadalësuar.
Kur trupi lëviz poshtë, lëvizja është drejtvizore njëtrajtësisht e pëshpejtuar.
Punoi: Arbjana Meta
Lënda: Fizika 10
Shkolla: Petro Nini Luarasi.
Full transcript