Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

КАУЧУК

No description
by

Galena Arizankoska

on 2 March 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of КАУЧУК

Поим за каучук
КАУЧУК
Каучук (гума) е еластомер (еластичен јаглеводороден полимер) кој оригинално е изведен од латекс. Исто така се нарекува и „Индијска гума’ или „природна гума“. Се состои од полимери на органски соединенија на изопрен, со мали примеси на други органски соединенија плус вода. Се користи за изработка на гуми.
Добивање на природен каучук
Се добива од каучуково дрво, кое се засекува под одреден агол (U или V линија) од кое што се добива течност (раствор) -> Латекс + Мравја киселина.
ВУЛКАНИЗАЦИЈА
Вулканизација е хемиска реакција помеѓу молекулите на сулфур и изопрен, кои имаат двојна врска. На соседните молекули на изопрен, за време на вулканизацијата, се раскинуваат двојните врски и на нив се сврзува сулфур така што создава бајпас меѓу двете молекули.
Со вулканизација се зголемува тврдината на каучукот и се постигнува поширок интервал на температурна употреба.
ИЗРАБОТИЛЕ:
- Галена Аризанкоска;
- Лина Антоска;
- Михаела Анастасовска;
- Ангела Димитриовска;
Full transcript