Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ISU DAN CABARAN SEMASA DARI SEGI SOSIAL BUDAYA- PERKONGSIAN BUDAYA (ISU MALAYSIA DAN INDONESIA)

STPM Penggal 3 Pengajian Am
by

Michelle Loh

on 18 October 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ISU DAN CABARAN SEMASA DARI SEGI SOSIAL BUDAYA- PERKONGSIAN BUDAYA (ISU MALAYSIA DAN INDONESIA)

ISU MALAYSIA DAN INDONESIA
Langkah-langkah
Kesan- kesan negatif
http://yirmi.my.id/

Masalah-Masalah
ISU DAN CABARAN SEMASA DARI SEGI SOSIAL BUDAYA - PERKONGSIAN BUDAYA


Tahun 2005
Persengketaan mengenai pemilikan lagu DAERAH
“Rasa Sayang-Sayang Hei”.

Bantahan rakyat Indonesia apabila kempen pelancongan Malaysia menggunakan lagu "Rasa Sayang Hey!" . Mereka mendakwa lagu itu dicipta oleh rakyat Indonesia Sulawesi, maka oleh itu hakciptanya dimiliki oleh rakyat Indonesia.
Tahun 2007
Istilah “Indon”
Di Indonesia, Indon berkonotasi negatif dan dianggap sebagai ejekan atau penghinaan kepada warga negara Indonesia. Ia juga bermaksud “jelek”-buruk, teruk, hodoh, pelacur. Sama seperti orang hitam amerika tidak suka dipanggil “nigger”. Rasa tidak dihormati .
Pemerintah Indonesia pernah melayangkan nota protes kepada duta besar Malaysia di Indonesia pada 13 Mei 2007 lalu. Pemerintah Malaysia kemudian mengambil tindakan dengan mengeluarkan larangan pengunaan istilah Indon secara rasmi oleh Kementerian Penerangan Malaysia , pada 24 Mei 2007.
Tahun 2011
Persengketaan tentang hak milik tarian Pendet, batik, keris, wayang kulit dan berbagai jenis makanan (contoh: rendang)
Malaysia dicitrakan sebagai "pencuri" kebudayaan Indonesia. Dari sini kemudian muncul jargon sarkastik "Malingsia" untuk menegaskan bahwa orang Malaysia hanya bisa mencuri (maling) karya seni bangsa Indonesia.
Rakyat Indonesia mengadakan demonstrasi/ tunjuk perasaan dan menuduh Malaysia memindahkan budaya warisan mereka menjadi hak milik Malaysia.

pembakaran bendera Malaysia
Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) telah menuai protes berulang kali di Kuala Lumpur terhadap Istilah “Indon” yang diggunakan oleh rakyat Malaysia untuk menyebut Warga Negara Indonesia (WNI) yang bekerja di negeri Malaysia/ Maggie mie Malaysia menggunakan kata “Indon” pada produk mi instan mereka.
memalit najis di kedutaan Malaysia di Indonesia
muncul berbagai tulisan kasar di berbagai forum internet oleh rakyat Indonesia terhadap Malaysia
pelancaran ‘ganyang Malaysia’
Penubuhan Ikatan Setiakawan Wartawan Malaysia Indonesia (ISWAMI) pada Ogos 2010
sebagai penghubung atau jambatan dalam memupuk rasa saling hormat menghormati selain berperanan untuk menjernihkan segala kekeliruan dalam isu-isu berbangkit bagi mengelak ia dijadikan sebagai pembakar semangat golongan berkepentingan yang tidak mahu melihat keakraban hubungan Malaysia dan Indonesia terus terjalin.

Datuk Zulkefli Salleh-
Ketua Pengarang Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama)/ Pengerusi baru ISWAMI (22/5/2014)

Melalui ISWAMI, gabungan para ilmuwan dan wartawan kedua-dua negara dilihat mampu untuk mencari jalan terbaik ke arah meningkatkan pemahaman antara rakyat kedua-dua negara terutama membabitkan isu-isu sensitif.
Kesannya lebih dirasakan oleh rakyat Malaysia kerana dalam banyak isu dan tindak tanduk segelintir rakyat dan media negara itu kadang kala membuatkan rakyat Malaysia keliru sama ada ia menggambarkan refleksi sebenar rakyat Indonesia atau ia hanya sebahagian daripada kelompok kecil di negara itu yang tidak berpuas hati.
Malaysia menghantar wakil khas
untuk menjelaskan tujuan Malaysia lebih kepada memajukan masyarakat berkenaan yang menjadi sebahagian rakyat Malaysia melalui kemajuan industri pelancongan berasakan budaya
Pada 22 Oktober 2009, Persidangan Hubungan Malaysia-Indonesia 2009: Media dan Budaya telah diadakan di Kuala Lumpur dan dirasmikan oleh Bekas Menteri Penerangan Datuk Seri Zainuddin Maidin. Beliau mencadangkan pegawai penerangan ditempatkan di Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, Indonesia yang dapat memberi penjelasan segera kepada isu yang berbangkit kepada media Indonesia yang dapat mengelak daripada laporan yang berat sebelah serta berdasarkan andaian semata-mata.

Jalinan kerjasama wartawan dua negara
diwujudkan bagi membentuk kefahamankepada pendukung media kedua-dua negara.
Dengan kefahaman tersebut, mereka tidak lagi menulis sembarangan yang boleh membawa wujudnya konflik rakyat dua buah negara. Kestabilan Malaysia dan Indonesia akan menentukan keharmonian bangsa serantau.
Pada 18 Mei 2014, ketibaan lapan wartawan Indonesia ke Malaysia bagi mengikuti Program Lawatan Pertukaran Wartawan Malaysia-Indonesia anjuran ISWAMI dan YIRMI di Kuala Lumpur.

Program enam hari itu, antara lain, bertujuan mewujudkan persahabatan dan persefahaman antara pengamal media selain langkah proaktif bagi memperkukuh hubungan rakyat kedua-dua negara.

Melalui program ini, wartawan Indonesia akan dapat merasai dan melihat perkembangan sosiobudaya Malaysia dari kaca mata mereka sendiri sekali gus menulis berkaitan pengalaman mereka di media masing-masing.

penubuhan Yayasan Ikatan Rakyat Malaysia-Indonesia (YIRMI) pada 8 Mac 2013
bagi meningkatkan lagi silaturahim antara rakyat kedua-dua negara berbanding Ikatan Setiakawan Wartawan Malaysia-Indonesia (Iswami)
memberi tumpuan kepada pelbagai bidang termasuk seni budaya, warisan, penerangan, kemasyarakatan, komunikasi, ekonomi, pelajaran dan bahasa
ditubuhkan dengan kuatkuasa undang-undang bukan sebuah badan politik.
“Inilah harapan kita untuk menemukan yang lama dengan yang baharu, mencetuskan kasih sayang, di samping itu kita bertanya kembali sebelum berpisah kedua negara, kita satu, sebelum letusan Gunung Merapi, kita satu”.

Penasihat Kerajaan dalam Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan
Dan
Pengasas Yayasan Ikatan Rakyat Malaysia Indonesia (YIRMI)
Tan Sri Dr Rais Yatim 
sekian, terima kasih!
Full transcript