Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Zbatimet e valeve ne teknike dhe ne jeten e perditshme.

No description
by

Blerta Nebiu

on 30 March 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Zbatimet e valeve ne teknike dhe ne jeten e perditshme.

Logo
MIKROVALET
Mikrovale jane ne vetvete vale elektromagnetike te cilat i pergjigjen nje brezi frekuence prej 300Mhz deri ne 300 Ghz.Ato gjejne zbatim te gjere ne aparate,instrumente te ndryshme elektroteknike si psh:radari,furra me mikrovale,ne tekniken plazma,sistemet e komunikimit ajror si dhe tek sensor te ndryshem.Po ashtu ne qarqet ushtarake flitet per nje arme me mikrovale si arme rrezatuese psh ADS.
LLOJET E VALEVE
Valet i kemi te disa llojeve,por ama dy jane tipet kryesore te valeve:ato mekanike dhe elektromagnetike.Keto dy tipe valesh perbejne gjithe spektrin e valeve qe njihen e gjejne perdorim ne fusha te ndryshme te jetes.Te valet elektromagnetike mund te perfshijme:valet radio,mikrovalet,infra te kuqe,driten e dukshme,valet ultravjollce,rrezet X e rrezet gama.Te valet mekanike:valet akustike,valet ujore,valet sizmike etj.
VALET GJENDEN KUDO
Valet gjenden kudo.Shumica e informacionit qe kemi marre na vjen ne formen e valeve.Mbeshtetemi te valet per te ndegjuar muzike,te shohim TV,mund te gatuajme me vale,mund te bisedojme me te tjeret etj.Valet transferojne energjine ne forma te ndryshme,disa jane shume te dobishme ndersa disa mund te jene vdekjeprurese.Nje tsunami ose vale jonormale eshte nje vale shume e madhe uji qe mund te prodhohet nga nje fenomen sizmik.Keto vale mund te levizin me shpejtesi 500km\h dhe kane nje kohezgjatje prej 60minutash.Ata mund te levizin neper oqean shume shpejt dhe te shkaktoj deme te pallogaritshme ne rajonet bregdetare. Kafshet perdorin mocionin vale levizuar ne hapesira te ndryshme.Ngjalat dhe gjarperinjte perdorin valet e terthorta te trupit per nxitje kunder ujit ose terrenit duke i ndihmuar ata te levizin.
C'quajme vale?
Vale quhet dukuria e perhapjes se nje ngacmimi fizik nga nje pike e hapesires ne pika te tjera te saj.Vala transporton energji dhe impuls,por nuk transporton lende.Bota eshte plot me lloje te ndryshme valesh:valet ne korda,valet zanore,valet sizmike,valet e radios,rrezet X.
Zbatimet e valeve ne teknike dhe ne jeten e perditshme.
VALET MEKANIKE
Nje vale mekanike eshte nje vale qe ka nevoj per nje shkak per te ndryshuar pozicion.Materiali i levizshem nuk e ndryshon pozicionin e vet fillestar nese nuk transportohet energji nga grimcat pergjegjese.Valet e oqeanit dhe ato zanore jane shembuj teketij fenomeni.Nje vale mekanike kerkon nje kontribut fillestar te energjise.Pasi kjo energji fillestare eshte shtuar,udheton neper vale te mesme deri sa e gjithe energjia e tij eshte transferuar.

C'kuptojme me vale?
Ku e gjejme ate?
Llojet e valeve
Valet mekanike
Mikrovalet
Valet zanore
Instrumentet muzikore
Ultratingujt
Rrezet X
Valet infra te kuqe
PERMBAJTJA
Valet zanore ne ajer jane shembulli me i rendesishem i valeve gjatesore.Valet zanore mund te perhapen ne cdo mjedis,te ngurte,te lenget dhe te gazte dhe shpejtesia e tyre varet nga cilesite e mjedisit.Keto vale jane te pakapshme nga syri i njeriut por shkaktojne ndijimin e degjimit,ndryshe i quajme tinguj.Valet me frekuence me te vogel se 20Hz quhen infratinguj ndersa ato mbi 20 000Hz quhen ultratinguj.Infratingujt dhe ultratingujt jane te pakapshem nga veshi i njeriut.
VALET ZANORE
Valet tejzanore ose valet me frekuenc te larte zanore jane perdorur per te pastruar dhembet dhe bizhuteri,per te ndihmuar kafshet te komunikojne dhe kane ndihmuar mjeket ne vezhgimin e organeve te brendshme.Ato gjithashtu jane perdorur per te kuruar veshken dhe guret e temthit duke thyer gure.Alarmet per vjedhje perdorin efektin Doppler per te monituruar levizjet ne dhome.Cilesia e zerit qe vjen nga nje instrument muzikor varet nga numri i frekuencave harmonike te prodhuara dhe intensitetin e tyre te aferm.Instrumentet frymore mbeshteten ne rezonance ndersa instrumentet me tela perdorin ligjin e instrumenteve me tela.
PERDORIMI I VALEVE ZANORE
Valet gjenden kudo.Shumica e informacionit qe kemi marre na vjen ne formen e valeve.Mbeshtetemi te valet per te ndegjuar muzike,te shohim TV,mund te gatuajme me vale,mund te bisedojme me te tjeret etj.Valet transferojne energjine ne forma te ndryshme,disa jane shume te dobishme ndersa disa mund te jene vdekjeprurese.Nje tsunami ose vale jonormale eshte nje vale shume e madhe uji qe mund te prodhohet nga nje fenomen sizmik.Keto vale mund te levizin me shpejtesi 500km\h dhe kane nje kohezgjatje prej 60minutash.Ata mund te levizin neper oqean shume shpejt dhe te shkaktoj deme te pallogaritshme ne rajonet bregdetare. Kafshet perdorin mocionin vale levizuar ne hapesira te ndryshme.Ngjalat dhe gjarperinjte perdorin valet e terthorta te trupit per nxitje kunder ujit ose terrenit duke i ndihmuar ata te levizin.
ULTRATINGUJT
Rrezet X gjithashtu te ndihmojne ne trajtimin e pacienteve mjekesore qe kane kancer.Ata mund te vrasin qelizat e keqe ne menyre qe ata nuk mund te vazhdojne ndarjen e tyre.X-rrezet mund te perdoren gjithashtu per te vrare bakteret qe shkaktojne prishje te ushqimit.Kjo eshte ajo qe eshte perdorur per te ruajtur ushqimin qe astronautet konsumojne,ndersa gjenden ne hene dhe ne hapesire.
RREZET X
Edhe pse rrezet infra te kuqe jane te rendesishme,ato gjithashtu kane disa rreziqe qe lidhen me to.Filmat e holle ari mbi anijet kozmike pasqyrojne rrezet infra te kuqe nga dielli te cilat mund te demtojne te dy njerezit dhe pajisjet ne anije.Gjithashtu duhet syze dielli per mbrojte nga rrezet infra te kuqe natyrore.
RREZIQE NGA RREZET INFRA TE KUQE
Valet jane pjese e pandashme e jetes sone.Ne te shumten e rasteve nuk e ndiejme pranine e tyre por ato jane te shperndara ne forma te ndryshme.Rendesia e tyre fillon me te folurin e mbaron te diagnostifikimet me te avancuara mjekesore.
Punoi:Doruntina korca
Full transcript