Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hogy lehet egy bozgor komilfó? – Dénes József Szökésben című

"Az élő múlt" konferencia, Várkert Bazár, 2015. 06. 18.
by

Norbert Vass

on 17 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hogy lehet egy bozgor komilfó? – Dénes József Szökésben című

Hogy lehet egy bozgor komilfó?
– Dénes József
Szökésben
című kötetéről

Mester utcából szakadt bozgor,
tikkadva itt tovább ne ülj,
menekülj!

– Ady Endre nótájára Víg Mihály

Ferencváros, Ithaka
Boráros tér - origó
IX. kerületi anzix
„Lepukkant, ám kedélyes hely volt a Ferencváros a hatvanas években. Csörömpölő tuják, hajnalban mogorván munkába menő melósok, kézikocsit toló guberálók, szájukban a szüntelen kialvó szivarcsutkával, közismert félnótások, például a Füttyös Gyurka, aki újságját marokra fogva csapkodta a házak falát és a nők fenekét.
(…)
A játszótereken galerik alakultak, véresen játékos bandaháborúkkal. A kocsmákban vizezett sört csapoltak sok habbal, a kommersz barackhoz főtt tojás, ruszli, állott szendvics dukált. A suszterüzlet munkaidő után próbahellyé alakult át. Klarinéttal, tangóharmonikával gyakoroltak.”

„A gitár húzta ki a ferencvárosi környezetből”
Egy kézirat kalandjai
Jánossy Lajos
Bajnai Zsolt
Szőnyei Tamás
Legát Tibor
Dénes Szonja
Bozgorként komilfó?
comme il faut
(fra.): Illendő, illedelmes, mintaszerű, kifogástalan viselkedés.
bozgor
(rom.): Hazátlan jöttment, sehonnani. Pejoratív, lealacsonyító és bántó jelző.

Azért írom ezt az egész könyvet, hogy kiszálazzam magamnak, mi az igaz és a hamis közötti különbség. Hogy elválasszam egymástól a konkolyt és a búzát. Tudom, az aratók azt a parancsot kapták, hogy ne válasszák őket szét, mert a búza egy része is kárba vész esetleg. Hagyjuk az ítéletet arra, akit megillet. De egyszerűen nem tudok továbblépni addig, míg ezt meg nem teszem, vállalva a következményeket. A tollamat nem a gyűlölet vezeti, jóhiszeműnek vélem magam.
(…)
A külső események befelé fordulásra ösztönöztek, belső emigrációra. Tulajdonképpen ez motiválta ennek a könyvnek a megírását is.

Oké, de kicsoda az a Dönci?
Hiszen én voltam – ha nem is a „legjobb gitáros”, nem hiszek az efféle, Bundesligától kölcsönzött titulusokban – a legautentikusabb rock and roll fej a nyolcvanas években, aki már gyermekkorában is a beat levegőjét szívta. -
Dönci
Szerethetősége és nehézsége ugyanarról a tőről fakadt; végtelenül naiv, gyermeki lélek volt. Borzasztó ártatlanul áll hozzá élethez, zenéhez. Hogy hogyan működik ez a világ, arról ő nem volt hajlandó tudomást venni. Iszonyú dacos volt: ha valamit a fejébe vett, és nem úgy történt, akkor nem értette, hogy mi van körülötte.

- Legát Tibor
Írt egy regényt magáról, azt kell elolvasni. Végül nem jelent meg a könyve, mindenki azt mondta róla, hogy túl hosszú lett, meg kéne húzni. És azt ő nem csinálta meg. Most lehet, hogy majd valaki meghúzza. Abban mindenesetre sokat beszél magáról.
- Víg Mihály
Akkordok/kordok.
Nyomdai segédmunkás, figuráns, öltözőőr, könyvárus és gitáros.
Odahaza Soft Machine-t, Weather Reportot, Miles Davist, Frank Zappát és Jimi Hendrixet hallgatott. A ’70-es évek elején az undergroundban játszottak szerinte a legképzettebb muzsikusok, maguk mögé utasítva színvonalban az LGT-t, a Fonográfot vagy a Taurus Ex-T zenekart.
A Gracidin-korszak krónikása, a Kassák Klubos bandákról készít bennfentes, pontos portrét és a Hit Gyülekezetéről is hosszasan ír. S mindezeken felül zeneesztétikai elmélkedéseket is folytat.
Az igazi zene ott kezdődik, ahol kiszabadulunk az egónk börtönéből. Minden muzsikus arra törekszik szinte – valaha én is ezt ambicionáltam –, hogy sikerüljön egy sajátos, csak rá jellemző stílust kialakítania, holott ez a világ legegyszerűbb dolga. Csupán engednünk kell a belső hangoknak, és nem egy külső tudást magunkra erőltetni. Akkor mindez magától létrejön.
Nyelvrétegek – örökjelen
A hetvenes-nyolcvanas évek tolvajnyelve + a komiló „szakállas szürkeállomány” nyelvi regisztere.
A kocsmai beszélgetések élőbeszédszerűsége + a prédikációk retorikai pontossága.
Éles narrátori emlékezet.
Megnyerő dilettantitmus.
Coda
(A)helyett, hogy a másik életébe durván beleavatkozna, mindenki írhatna egy könyvet. Mert aki könyvet ír, az kénytelen a saját szemszögéből végiggondolni a dolgokat, ez pedig odáig vezethet, hogy jobban megismeri önmagát, közvetve pedig másokat.

- Dönci
2005. 07. 08.

Vég és kezdet
Full transcript