Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Stock fotózás workshop

No description
by

Tamas Horvath

on 26 July 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Stock fotózás workshop

A stock fotózás rejtelmei Mi az a stock fotó? A stock fotók olyan előre gyártott képek, melyeket a különböző képügynökségek olcsón, nagy tömegek számára tesznek elérhetővé, szabad felhasználásra. Kik veszik meg ezeket a képeket? reklámügynökségek
magazinok
weboldalak
blogok
magánszemélyek Mik a legnépszerűbb témák? "Tipikus" Stock témák "Szezonális" Stock témák A "felszerelés" Program Adobe Lightroom Business Portré Beauty élesség
zaj
márkajelzés
helyes expozíció
helyes fehéregyensúly
minimum 4megapixeles felbontás
ízléses szerkesztés, vágás
ha felismerhető ember van a képen -> modell release
utca név házszám nem lehet épületfotónál
egyes épületek engedélykötelesek, ilyenkor property release (párizsi Eiffel torony éjjeli képei) Technikai tippek Kulcsszavazás Ahhoz, hogy eladjuk a képeket, és a potenciális vevők megtalálják, kulcsszavaznunk kell őket. Például ha egy karácsonyi képeslaphoz keresek valamilyen vizuális tartalmat, nyilván a “christmas”, “holiday”, “winter”, “pinetree” és hasonló szavakat írjuk be. Ekkor az oldal kidobja nekem az összes olyan képet, aminél szerepel az adott kulcsszó.

Nekünk mint fotósoknak ahhoz hogy tényleg jól keressünk, minél jobban kell kulcsszavazni a képeket. A lehető legtöbb kulcsszót kell megadni (ez shutterstockon például 50), illetve igyekezni kell olyan kulcsszavakat megadni amire sokan keresnek illetve amire kevés találat van. Ez nem mindig egyszerű, sokszor a kulcsszavak megfelelő összeválogatása több időt vesz el mint maga a kép megalkotása. •rövid regisztráió, személyi vagy útlevél másolatána keltöltése kell, ez érvényes minden stock oldalra
•A fotókat webes felületen vagy ftp-n keresztül is feltölthetünk
•A képek visszadobásának leggyakoribb oka, hogy az adott témájú fotóból már sok van, illetve expoziciós hibákat szoktak még írni, ami nem minden esetben jogos, de kell valami kifogás
•A fotókon kívül még videókat és vektorgrafikus képeket is fel lehet tölteni
legkedveltebb stock oldal
elfogadnak fotókat, illusztrációkat, vektor grafikákat, videókat
regisztráció (10 képet kell feltölteni, amiből 7db-ot kell elfogadtatni
néhány képpel is garantált a napi 3-4 letöltés
1 letöltésér 25cent jár
kifizetés minimum 75 dollár után
átlagosan finnyásak, képzajra harapnak •egyszerű regisztráció•végig kell olvasni egy tréninget ahol leírják hogy milyen a jó fotó stb•13 kérdéses teszt amit hibátlanul ki kell tölteni•ezután fel kell tölteni 3 képet és ha azt elfogadták utána kerül be az ember•Erre a képügynökségre csak a tényleg kiemelkedően jó (mit jó, tökéletes) fotók kerülnek be. Az a kép (esetleg vektorgrafika, videó vagy flash animáció, audio) bejut az szinte biztos hogy minden más ügynökségnél megállja a helyétÖsszegzés•Eladások száma: Havi 1-2 letöltés átlagosan•Kereset potenciál: Nagyon jó, érdemes regisztrálni•Képek elfogadása: Nagyon finnyásak, mindenbe belekötnek, de legalább elmagyarázzák mit kéne változtatnod Legnépszerűbb stock oldalak Hogyan fizetnek? A kifizetéshez pedig PAYPAL vagy MANEYBOOKER szükséges. A paypal egy virtuális bankszámla, melyről 25.000Ftnak megfelelő összeg alatt 250Ft-ért, 25000ft-nak megfelelőösszeg felett ingyenesen utalhatjuk tovább a valódi bankszámlánkra, ahonnan hagyományos módon hozzáférhetünk. A minimális kifizetési összeg általában $75-$100 Mennyit kereshetsz a Stock ügynökségekkel? Gyakorlatilag 0 és a csillagos ég közt bármennyit, ez csak a saját ügyességeden és szorgalmadon múlik.
Az egy kép után járó díj a legtöbb ügynökségnél fél dollár körül van (ez természetesen a legalacsonyabb érték), de te magad is eldöntheted, hogy egy képedet mennyi pénzért szeretnéd áruba bocsátani.
A fotósok nagyon nagy része bőven havi 10.000 Ft alatt keres. Ez igazából a kitartáson és a lelkesedésen múlik, hogy te ne tartozzál közéjük.
Itthoni fotósok közül sokan keresnek 3-400 ezer forintokat egy hónapban. A legjobbak havi keresete több millió forintban mérhető, de igazából a határ a csillagos ég.
Ha nem szánsz rá sok időt, még úgy is össze lehet szedni pár hónap alatt egy-egy fotós kiegészítőre való összeget. Köszönöm a figyelmet!
Full transcript