Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Burimet ujore në Shkodër

No description
by

Arisa Luikaj

on 24 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Burimet ujore në Shkodër

Burimet ujore në Shkodër
lumi drin
Ai derdhet në Detin Adriatik, afër Lezhës dhe në lumin e Bunës, degë që u formua pas një përmbytjeje në shekullin e 19të.
Degët kryesore të Drinit janë lumi i Shalës, lumi Valbona nga Alpet Shqiptare, Drini i Bardhë në Kosovë dhe Drini i Zi në Maqedoni. Në pjesën fundore Drini derdhet në lumin Kir, i cili buron nga Dukagjini, e pastaj bashkë derdhen në Bunë.
lumi kir
ndotja e liqenit
Çdo ditë në liqenin në Shkodrës mbetjet urbane, ndërtimore, ujërat e zeza, ndotja kimike apo By Pass i lënë në mëshirë të fatit ende pa nisur mirë janë disa prej faktorëve kryesorë që kanë alarmuar tashmë të gjithë për ndotjen dhe shkatërrimin që po i bëhet liqenit të Shkodrës dita-ditës.
Kudo në bregun e liqenit ajo zonë është e mbushur me mbeturina. Në të njëjtën kohë ajo gjëndje nga papastërtitë në shumë raste bën që turistët e frekuentuesit nga Shkodra e vende të tjera të Shqipërisë të largohen duke ulur kështu numrin e vizitorëve.
Lumi buna
Lumi Buna ndodhet në segmentin fundor jugperëndimor të kufirit shqiptaro-malezez. Ky lum buron nga Liqeni I Shkodrës, fare pranë qytetit të Shkodrës, ndërmjet kodrës së Kalasë Rozafa dhe Malit të Taraboshit.
Ndonëse Buna është lum tipik fushor, i karakterizuar si pjesërisht i lundrueshëm, ai grumbullon ujra nga një territor i theksuar malor. Lartësia mesatare e këtij pellgu të përgjithshëm është 909 m mbi nivelin e detit.
Lumi Kir buron nga maja e Elbrunit. Në rrjedhjen e sipërme të tij, formohet "Kanioni i Kirit", një zonë me bukuri të rrallë natyrore.
Lumi Kir kalon edhe nga Ura e Mesit.
Kohët e fundit është kthyer edhe në një zonë shumë të pëlqyer turistike, edhe pse shërbimet akoma mungojnë.
Liqeni i shkodres
Pasqyra e tij ujore gjendet në një lartësi 6 metra mbi nivelin e detit, dhe ka një sipërfaqe prej 368 km², nga të cilat 149 km² me një gjatësi brigjesh prej 57 km i përkasin Republikës së Shqipërisë. Në bregun jugor shquhen plazhet në rrugën nga Shkodra për në Shirokë e Zogaj, ku më i madhi është Zalli i bardhë.
Pika më e thellë e liqenit është rreth 45 metra. Në skajin jug-lindor shtrihet Shkodra, nga ku merr edhe emrin.
punuan:
Arisa luikaj
iris pateriku
ledina celufaj
adenis hasmujaj
Full transcript