Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Wapens in de (vroeg) moderne tijd

No description
by

levi vreeken

on 31 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Wapens in de (vroeg) moderne tijd

FONTS
Donderbus
Musket
Een musket was een soort geweer waarmee je maar één kogel per keer kon afvuren. Nadat je dat had gedaan moest je weer opnieuw laden, dat koste wel veel tijd. Het was niet echt bedoeld om goed te kunnen mikken, maar om zoveel mogelijk schade toe te kunnen brengen. Vanwege het grote kaliber waren verwondingen dodelijk, of leidden ze tot amputatie. Een veelgebruikte tactiek met de musket was “Fire and advance”. Het idee was: meer schutters per commando. Als de eerste linie had geschoten stapte de tweede linie naar voren, ongeveer tien meter, en schoten. Dit herhaalde zich constant en het effect hiervan was dat ze op een gegeven moment zo dichtbij de vijand waren dat ze wel man tegen man moesten vechten.

Sabel
De Sabel was een was een licht gebogen zwaard dat door cavalerie werd gebruikt. Het was alleen effectief en belangrijk voor een man tot man gevecht of bij een charge, omdat het niet op kon tegen een afstand wapen. Het was een wapen dat je soepel kon gebruiken met één hand. Het kon grote verwondingen toebrengen, tot zelfs de dood.
Wapens tijdens de eerste wereld oorlog
Tank
Gifgas
Gevechtsvliegtuig

Wapens vanaf 1700 tot de eerste wereld oorlog
Donderbus
Musket
Sabel

Wapens in de (vroeg) moderne tijd
vanaf de 17e eeuw t/m de eerste wereldoorlog
De donderbus was een uiterst gevaarlijk wapen. Het werd door militairen gebruikt op een korte afstand, vanuit de heup. Het werd vaak gebruikt om op groepen te schieten, door kogels die alle kanten op schoten en voor zelfverdediging. Ze werden steeds onbelangrijker in het leger omdat het herladen erg lang duurde. Er waren veel verschillende varianten van de donderbus, sommige waren zelfs zo zwaar dat ze op een standaard gezet moesten worden.
Tank
De tank was een machtig nieuw wapen voor de 1e wereldoorlog. Door zijn pantser kon hij moeilijk kapot en door zijn enorme kracht en rupsbanden kon hij moeilijk tegengehouden worden. Er werd vanuit geschoten zonder zelf geraakt te worden. Hij werd wel minder gebruikt tijdens de loopgravenoorlog.

Gifgas
Gifgas is een chemisch wapen dat stoffen verspreid die soldaten, tijdens de oorlog, buiten gevecht stelt, verwond of dood. Als je daarvan het slachtoffer was kon je blind worden, brandwonden, blaren op en onder de huid krijgen of stikken. Deze gassen waren heel effectief tijdens de oorlog, zowel positief als negatief. Hierbij gebruikten legers een tactiek om eerst een loopgraaf te vergassen en daarna met gasmaskers een aanval te plegen. Later begonnen ze maatregelen te nemen en werd de gas minder effectief.

Gevechtsvliegtuig
De eerste gevechtsvliegtuig werd ontworpen tijdens de eerste wereldoorlog. Ze waren uitgerust met mitrailleurs, die je kon gebruiken door een knopje in te drukken op de stuurknuppel. Soms waren ze ook uitgerust met bommen en dienden ze als bommenwerper, wat meestal neerkwam op het gooien van granaten in loopgraven van de vijand, dat veel schade kon toebrengen. Deze nieuwe uitvinding was nog onhandig en moeilijk te besturen, daarom werd hij niet zo veel gebruikt tijdens een loopgravenoorlog, alleen om bommen te werpen.

Bronnenlijst
Wikipedia
Google afbeeldingen
Broer van Cliff
Full transcript