Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

L'ull humà. Física 2.0

Prezi sobre com funciona l'ull humà i les lents.
by

Víctor Escala

on 16 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of L'ull humà. Física 2.0

Si un feix de raigs estret que es propaga en la direcció de l'eix òptic incideix sobre la superfície esfèrica d'una lent prima, els raigs es reflecteixen o refracten de manera que es tallen, o semblen tallar, en un punt situat sobre l'eix òptic.

La distància entre aquest punt (focus) i la lent s'anomena distància focal.

Si les dues superfícies d'una lent no són iguals, aquesta pot tenir dues distàncies focals Un focus és el punt on convergeixen els raigs de llum originats des d'un punt en l‘objecte observat.

Encara que el focus és conceptualment un punt, físicament el focus té una extensió espacial, anomenada cercle borrós.

Una imatge, o punt d'imatge, es diu que està en focus si la llum dels punts de l'objecte és convergida el més possible en la imatge, i fora de focus si la llum no és ben convergida. 4. Focus i lents 3.1 Cristal·lí 2. Funcionament de les lents i els seus tipus 1. Funcionament de l’ull Refracció  desviament en un canvi de medi
Quantitat depèn de la distància
+ lluny  - refracció
- lluny  + refracció
Produïda a la còrnia i també al cristal·lí 6.1. Enfocament - Diòptrica ocular  adaptació a la distància
- Canvi mida pupil·la:
Molta llum  contracció
Poca llum  dilatació
Acomodació del cristal·lí  enfocament 6. Adaptació de l’ull humà Els raigs lluminosos procedents d'un objecte extern penetren a l'ull a través de la còrnia, travessen la pupil·la i són enfocats pel cristal·lí sobre la retina, on es forma una imatge invertida que posteriorment és interpretada pel cervell en la seva posició original. 5. Projecció d’una imatge sobre la retina Per a una lent negativa (divergent), la distància focal és negativa. Es defineix com la distància que hi ha des de l'eix central de la lent fins a un punt imaginari del qual sembla emergir el feix de llum que passa a través de la lent. El focus de la imatge està a l’esquerra de la lent. 4.1. Distància focal És la distància entre el centre òptic de la lent i el focus quan enfoquem a l'infinit (la inversa de la distància focal d'una lent és la potència).

Per a una lent positiva (convergent), la distància focal és positiva. Es defineix com la distància des de l'eix central de la lent fins on un feix de llum de raigs paral·lels que travessa la lent s'enfoca en un únic punt. El focus de la imatge està a la dreta de la lent. Són un instrument òptic format per un parell de lents i que s’utilitzen per compensar els defectes de la vista i així fer arribar la imatge a la retina. Les lents de les ulleres poden ser bàsicament de tres materials diferents:
- Cristall mineral: Són dures i resistents a les rallades però pesades i amb baixa resistència als impactes.
- Material orgànic: Són flexibles i més resistents que les anteriors, a més a més de què el seu pes es redueix fins a un 50% però la seva resistència a la rallades és menor.
- Policarbonat: Les lents de policarbonat són més fines i lleugeres que les anteriors i són molt resistents als impactes. 3.4 Ulleres 3.3 Lents de contacte L’ull humà és una part del nostre cos molt complexa i que està composta per moltes parts, però concentrant-nos en l’apartat de les lents definirem les lents naturals dels nostres ulls, el cristal·lí i la còrnia. 3. Les lents dels ulls i les seves propietats Com funcionen les lents? Quin tipus de lents hi ha en un ull?  Alejandro Álvarez
Jordi Barbany
Víctor Escala
Eduard Gelpí
Jaume Ribas
Ignasi de la Sotilla

1r BTX A COM FUNCIONA L’ULL HUMÀ? Imatge virtual:
Quan la llum passa pel sistema òptic els rajos divergeixen

A l’hora de percebre-la sembla que vinguin des d’un altre punt

La podem percebre en el lloc on convergeixen les prolongacions dels rajos Imatge real:
Quan la llum passa pel sistema òptic els rajos convergeixen

No la podem percebre directament, però col·locant una pantalla on convergeixin el rajos sí 5.2. Imatge real i virtual Arriba al cervell a través del nervi òptic , on es torna a invertir i s’interpreta La llum estimula els cons i els bastons els quals la transformen en estímul nerviós La llum passa a través de la còrnia, la pupil·la canvia de mida (dilatació i contracció) segons la intensitat de la llum El cristal·lí projecta una imatge real i inversa de l’objecte a la retina 5.1. Formació d’una imatge per passos Procés teòric Com es dóna en l'ull humà? Cristal·lí És un component de l’ull humà de forma biconvexa i que està situat darrere l’iris. La seva funció és permetre enfocar imatges situades a diferents posicions. Aquest procés rep el nom d’acomodació i consisteix en enfocar mitjançant un augment de la seva curvatura i de la seva espessor. També té una funció important en ajudar a la còrnia a formar la imatge sobre la retina, refractant la llum. A mesura de l’envelliment de la persona, el cristal·lí va perdent eficàcia en el procés d’acomodació, vista cansada (presbícia). 3.2 La Còrnia La còrnia és una part frontal de l’ull que junt amb el cristal·lí, refracta la llum. És una de les parts més importants de l’ull ja que és on es concentra la majoria del potencial.
Rígides: resolien els problemes de vista, eren de fàcil neteja, no necessitaven grans cures, eren poc permeables i de difícil oxigenació. Semirígides: resolien els problemes de les rígides, son més permeables i poden oxigenar l’ull amb més comoditat.
Toves: Molt permeables i de fàcil oxigenació. Poden ser convencionals o de un sol ús.
Full transcript