Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fysik - Det periodiske system disposition

No description
by

Astrid Overgaard Päevatalu

on 4 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fysik - Det periodiske system disposition

Perspektivering til hverdagen Generelt om emnet Uddybning af emnet Det periodiske system er en oversigt over alle de grundstoffer vi kender til her på jorden. Der er 8 hovedgrupper i Det periodiske system og 7 perioder. Hovedgrupperne er de lodrette, og perioderne de vandrette.
Hovedgruppetallet er også det antal elektroner stoffet har i den yderste skal. Altså har dem i første hovedgruppe en elektron i yderste skal, dem i anden hovedgruppe har to elektroner i yderste skal osv. helt hen til hovedgruppe 8. I hovedgruppe 8 er helium, men det er en undtagelse ift. elektronerne i yderste skal - den har nemlig kun to i yderste skal, men det har den det helt fint med. Perioder viser hvor mange skaller der er i alt, og det er i skallerne at der er elektroner. Her er et eksempel: Et tal, en skal To tal, to skaller Tre tal, tre skaller Når et stof har en elektron vil den også altid have en proton. Elektroner er negativt ladede og protoner er positivt ladede. Når der er lige mange elektroner og protoner betyder det at det her stof er neutralt, indtil de så bliver til ioner. En ion er et atom, der har mistet eller optaget et eller flere elektroner. Her har vi Det periodiske system Den sorte "trappe" ude i højre side opdeler de grundstoffer der er metaller og ikke-metaller. Dem på venste side af trappen er metaller og dem på højre er ikke-metaller.
De grundstoffer, der lægger op ad trappen på højre side, er halv-metaller eller halvledere. Man skal lige være opmærksom på at hydrogen (brint) også er med på højre side af trappen, og at den grænser lige op til. Hvert grundstof har også en vægt. Den kan angive hvor mange gram du skal have af dette atom, for at have en mol. En mol er en enhed. Alle ikke-metaller har et lavt smeltepunkt - men ikke carbon, det er en undtagelse. Oktet-reglen lyder Næsten alle stoffer i hovedgruppe 8 har 8 elektroner i yderste skal, og det er det alle vil have. Derfor har hovedgruppe 8s stoffer svært ved at reagere med andre stoffer. Forsøg
Full transcript