Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Analyse av novellen " en nesten pinlig affære

No description
by

Andrea Flatjord Gjelsvik

on 25 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Analyse av novellen " en nesten pinlig affære

I novellen tar han for seg temaet mobbing, tilsynelatende ut fra en mobbers synspunkt.
Novellen ”En nesten pinlig affære” er skrevet at Jan Harstad og ble første gang utgitt i 2001 i novellesamlingen ”Herfra blir vi bare eldre” .
Innledning
Forteller og synsvinkel
Fortelleren i En nesten pinlig affære er hovedpersonen, det vil si den er skrevet i jeg-form. Hele handlingen er skrevet ut fra hans synsvinkel.
Person og miljøskildring
Det første vi får vite om hovedpersonen er at han/hun har skrevet dagbok, ”den eneste jeg noen gang orket å skrive”. Vi skjønner at han/hun ikke lengre er barn siden faren har ”ryddet ut av barnerommet mitt” og siden skriften i dagboken er ”penere enn den jeg har nå”, altså er dette en stund siden. Ved å lese utdrag fra dagboken skjønner vi at han/hun har vært med på å plage og slå en annen gutt. Gjennom å beskrive hvordan de slår og plager en gutt hver dag, får vi et inntrykk av hovedpersonen som en mobber og vi regner med det er en gutt, siden det er flest gutter som mobber på denne måten. Mobbeofferet blir beskrevet som en som ikke gråter selv om han blir banket, han sier ikke fra og han gjør sjelden noe motstand, i tilfelle er det ”bare skuespill”. Til slutt skjønner vi at jeg-personen og mobbeofferet er en og samme person. Det er ikke andre personer med i novella. Det kommer ikke fram når og hvor handlingen finner sted, det kunne skjedd hvor som helst, i by eller i bygd, i dag og for 20 år siden.
Sammendrag
Novellen starter med at hovedpersonen finner den gamle dagboken sin, og han begynner å lese fra den. Her beskriver han hvordan han som barn var med på å plage en gutt i klassen. ”Vi slår den nye gutten nesten hver dag”. Han leser videre fra dagboken hvordan de banker gutten selv om ”han er akkurat som oss”, kanskje ”fordi haner ny, at han kommer fra en annen plass på østlandet”. Gutten sier aldri fra, og han gråter ikke, ”for han er ingen spjæling”. Til slutt får vi vite at gutten han beskriver i dagboken sin egentlig er han selv.
Andrea Flatjord Gjelsvik
Analyse av novellen "En nesten pinlig affære"
Komposisjon
En nesten pinlig affære er oppbygd i klassisk novellestil. Den starter ”in medias res”, midt i handlingen, når hovedpersonen finner den gamle dagboken sin. Gjennom å lese dagboken får vi et tilbakeblikk der hovedpersonen skildrer episoder fra barndommen sin. Novellen ender tilbake i ”nåtid” og ”først etter at filmen på tv er slutt” våger jeg-personen å huske ”hvordan jeg ble vant til smaken av blod, at jeg mistet en tann på grunn av dem…”, og vi skjønner at det han selv som er mobbeofferet. Slutten er overraskende og fungerer som vendepunktet i novellen.
Gjennom lange setninger, oppdelt med mye bruk av komma, får vi inntrykk av å være i hodet, eller i tankene til jeg-personen. Tankene går i ett, det får han fram med å skrive lange setninger uten stopp. Ord som ”banke livskiten av ham”, ”fy faen, i morgen skal du få…” er med på å gi et inntrykk av mobberne, mens ord som ”han gråter ikke”, ”han er ingen spjæling” beskriver mobbeofferet. I utdraget fra dagboken er språket litt enklere, noe som gir inntrykk av at dette er skrevet av et barn.
Språklige virkemiddel
Konklusjon
Temaet i novellen kan være mobbing, og hvordan dette kan prege en person lenge. Hvor vanskelig det kan være å gjøre motstand, hvor vanskelig det kan være å si fra, hvordan en for å overleve kanskje lyver til seg selv, innerst inne. Temaet i novellen er allmenngyldig det vil si den er like aktuell nå som den kunne ha vært for 20 år siden, og den kan sikkert være aktuell også om 20 år.
Full transcript