Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mbreteria e PROTISTEVE projekt biologji ..

No description
by

IGLI MADANI

on 26 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mbreteria e PROTISTEVE projekt biologji ..

Mbretëria e PROTISTËVE
Në këtë mbretëri bëjnë pjesë gjallesa eukariote njëqelizore e shumëqelizore, vetushqyese e jetërushqyese, të lëizshme e të palëvizshme .Protistët ndahen në tipin e protozoarëve dhe të algave.


Protistë me trajtë shtazore
Protistët që ngjajnë si gjallesa shtazore quhen protozoarë.
Nga mënyra se si lëvizin, ata ndahen në 4 tipe :
RIZOPODA ku përfshihen gjallesa që lëizin me këmbë të rreme
QERPIKORËY ku përfshihen gjallesat që lëizin me qerpikë
KAMXHIKORËT Lëvzin me ndihmë të kamxhikut
Sporozoarët të cilët nuk kanë as këmbë të rreme, as qerpikë dhe as kamxhikë
Klasa e këmbërremëve
Në këtë klasë bëjne pjesë gjallesa njëqelizore që lëizin me anë të zgjatimeve, të cilat quhen këmbë të rreme ose pseupode.
Përfaqësuesi kryesor është ameba, e cila realizon lëvizje të ngadalshme me rrëshqitje nëpër një bazament të fortë
Klasa e Qërpikore
Klasa e qërpikorëve ka si përfaqësues paramecin.
Në dallim nga ameba, ka formë të qëndrueshme , sepse është I mbuluar me një membranë të hollë. Ai lëviz me anë të qërpikëve të shumtë , të cilët dalin nga trupi.
Qërpikët jo vetëm shërbejnë për lëvizje , por edhe për të shtyrë ushqimin drejt një hapsire të vogël në formë hinke.
Klasa e kamxhikorëve dhe sporozoarëve
Gjallesat sorozoare janë protistë parazitarë që nuk lëvizin fare.
Plasmodiumi I malaries nëpërmjet femrës së mushkonjës anopheles depërton në trupin e njeriut dhe shkakton MALARIEN , e cila është një sëmundje e rendë , me temperaturë të lartë , që shkakton edhe VDEKJEN !
Faleminderit për vëmëndjen !
Punoi : Igli MADANI :)
Full transcript