Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PYJET

No description
by

on 23 January 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PYJET

PYJET
PYJET HALORE
Këto pyje shtrihen nën zonën e tundrës në Veri dhe të pyjeve gjethrënëse në jug. Këto pyje janë të njohura me emrin TAJGA.
Tajga përfshin një sipërfaqe prej 2 milion km². Dominojnë llojet e halorëve si pisha,hormoqi,bredhi siberik,etj. Kanë gjethe në formë halore (ku edhe kanë marrë emrin). Meqënëse këto pyje janë të dendura depërton pak dritë. Pisha dhe Bredhi në këto pyje arrijnë gjatësinë prej 40-60m. Rajonet ku janë të përhapura këto pyje cilësohen me dimra të gjatë e të ftohtë e vera të shkurtra por të nxehta.
Pyjet gjethrënëse

Quhen gjethrënëse ngase drunjët dhe shkurret e këtyre pyjeve gjatë stinës së vjeshtës iu bien gjethet. Rajonet ku janë të përhapura këto pyje janë kryesisht me klimë të nxehtë gjatë verës dhe me dimra të ftohtë. Problem gjatë dimrit për kafshët është temperaturat e ulëta dhe mungesa e ushqimit. Në këto pyje është e pranishme edhe stela. Stelën e formojnë gjethet e rëna, degët e thata, stela bën edhe ruajtjen e temperaturës së tokës.
Pyjet tropikale
Këto pyje janë të përhapura në të dy anët e ekuatorit, ndryshe quhen edhe pyje të pashkelura. Temperatura në këto pyje është 25-30C, në këtë pyll bie shumë shi rreth 2000-4500mm në vit. Po ashtu është karakteristike se disa lloje drunore të këtyre pyjeve krijojnë lulet dhe frytet në kërcell kauliforia. Shquhen lloje të ndryshme të fluturave. Pemët arrijnë deri në 200m. Për shkak të kurorave këto pyje janë shumë të errëta.
Punuan: Alba Deçani,Verona Kastrati
Faleminderit!!!
Full transcript