Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Digitaalisen nuorisotyön historiaa

Suomalainen digitaalinen nuorisotyö pähkinänkuoressa.
by

Verke .

on 18 February 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Digitaalisen nuorisotyön historiaa

2000-
1990-
1980-
8000 BCE
Digitaalista mediaa ja teknologiaa on käytetty osana nuorisotyötä varmasti niin kauan kuin digitaalista mediaa on ollut olemassa. Esimerkiksi ensimmäisiä pelikonsoleita ilmaantui nuorisotiloille 80-luvulla. Nykyään monien nuorisotilojen perusvarustukseen kuuluu konsolin lisäksi tabletti, digikamera ja muuta digitaalista tekniikkaa.
Suomalaisen digitaalisen nuorisotyön historiaa
Tampereen seurakuntien järjestämä Bittileiri oli yksi ensimmäisiä suunnitelmallisesti järjestettyjä digitaalisen nuorisotyön muotoja 90-luvun alussa. Bittileiri järjestetään edelleen muutaman kerran vuodessa.

90-luvulla Internet valtavirtaistui. Myös nuorisotiedotuksessa huomattiin sen mahdollisuudet. Nuorille suunnattuja tietosivuja ylläpitivät muun muassa Helsingin kaupungin nuorisotiedotuspiste Kompassi sekä Helppimesta ry. Aluksi tietosivut olivat yksisuuntaista tiedotusta, mutta teknologian kehittyessä sivustoille lisättiin myös kysymys-vastauspalstoja ja muita vuorovaikutteisia elementtejä.
Sosiaalinen media alkoi yleistyä nuorten käytössä 2000-luvun alussa. Elämä on parasta huumetta ry (nyk. Ehyt ry) oli ensimmäisiä toimijoita, jotka veivät nuorille suunnatun toimintansa sosiaaliseen mediaan. Nuoret jonottivat Hotelli Kultakalassa (nyk. Habbo) Hubu-bussiin, jossa EOPH järjesti teemallisia ryhmäkeskusteluita.

Pian myös muut nuorisoalan toimijat, etupäässä järjestöt, löysivät tiensä sosiaaliseen mediaan. 2000-luvun puolivälissä suomalaisnuoret viihtyivät pääasiassa IRC-Galleriassa ja Habbossa, joten myös nuorisotyöllinen toiminta keskittyi niihin. Tämän ajan suosituimmat verkkopalvelut olivat anonyymejä, eli niitä käytettiin nimimerkillä eikä taustatietoja nuorista ollut saatavilla.

Yhteistyö IRC-Gallerian ja Habbon kanssa oli helppoa, koska niillä oli suomalaiset ylläpitäjät. Nuorisoalan toimijat saivat helposti näkyvyyttä palveluissa, ja ryhmächateissa olikin parhaimmillaan satoja keskustelijoita. IRC-Galleria mahdollisti ryhmächatin lisäksi myös muita digitaalisen nuorisotyön toiminnan muotoja, muun muassa gallupeja, videoiden streamaamista ja kahdenkeskisen chatin.
Verkkonuorisotyön käsite tuli käyttöön noin vuodesta 2005 lähtien. Puhuttiin myös verkkotyöstä ja verkkoperustaisesta nuorisotyöstä. Termeillä haluttiin erottaa toisistaan kokonaan verkossa tapahtuva työ verkkoa hyödyntävästä työstä ja toiminnasta. Käytännössä termit ovat usein olleet synonyymejä chat-pohjaiselle auttavalle työlle.
Sosiaalisessa mediassa toimineet nuorisoalan organisaatiot perustivat vuonna 2007 Nuorille suunnatun verkkotyön foorumin (www.nusuvefo.fi), jonka tarkoituksena on kehittää verkkotyötä ja lisätä yhteistyötä verkossa toimivien tahojen välille. Perustajajäseniä olivat Helsingin kaupunki (Netari-toiminta), Elämä on parasta huumetta ry, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry ja Pelastakaa Lapset ry. Nykyään foorumiin kuuluu lähes 40 jäsenorganisaatiota.
2007
Sosiaalisessa mediassa tarjottiin pääasiassa tietoa ja keskustelutukea nuorille. Nuorisoalan toimijoiden omat verkkosivut keskittyivät samaan aikaan tiedottamiseen ja nuorten äänen esille nostamiseen. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nuortennetti, Poikien ja tyttöjen keskuksen Jiipeenetti ja kunnissa toimivat nuorten mediatoimitukset löysivät verkon mahdollisuudet nuorten ajatusten esilletuojana 2000-luvun puolivälissä. Tämäntyyppisiä palveluita on syntynyt vuosien saatossa lisää, ks. esim www.nuortenelama.fi/aanitorvi.

Nuorisoalan toimijoiden lisäksi myös muut nuorten parissa toimivat ammattilaiset löysivät nettiin. Tunnetuin on varmasti nettipoliisi Fobba, joka aloitti toiminnan IRC-Galleriassa vuonna 2008. Moniammatillista yhteistyötä pilotoitiin Netarin yhteydessä, ja yhä edelleen eri alojen ammattilaiset tekevät yhteistyötä esimerkiksi Oulun Byström-chatissa.

2008
Facebook yleistyi nuorten käytössä nopeasti vuosina
2008-2009. Nuorisoalan toimijoille Facebook oli helppo keino tavoittaa nuoria ja käydä heidän kanssaan kahdenkeskisiä keskusteluita. Koska Facebookissa toimittiin omalla nimellä, se mahdollisti muita palveluita helpommin kasvokkaisen nuorisotyön ja verkkotyön yhdistämisen – tämä innosti myös kuntien nuorisotyöntekijöitä kokeilemaan verkkotoimintaa. Ennen Facebookia kuntien verkkonuorisotyö tarkoitti lähinnä valtakunnalliseen Netari-toimintaan osallistumista.

Facebookin kulta-aika kesti muutaman vuoden. Nuoret alkoivat kaikota palvelusta, koska he kaipasivat yksityisempiä tiloja keskinäisviestinnälleen. 2010-luvun alkupuolella yleistyneet älypuhelimet ja niiden sovellukset houkuttivat nuoria puoleensa. Nuorisotyö seurasi hitaasti perässä. Mobiililaitteet mahdollistivat digitaalisen teknologian käytön kasvokkaisissa tilanteissa, jolloin viimeistään poistui tarve erotella verkkonuorisotyötä muusta nuorisotyöstä.

Digitaalisesta työotteesta ja digitaalisesta nuorisotyöstä alettiin puhua vuoden 2013 tienoilla. Kansainvälisissä piireissä on vakiintumassa termi digital youth work.
Instagram, Snapchat, Periscope, WhatsApp, YouTube, Kik… Nuoret ottavat jatkuvasti uusia sovelluksia ja palveluita käyttöönsä, joten myös nuorisotyön on pysyttävä hereillä ja mukauduttava useisiin sovelluksiin. Osa sovelluksista soveltuu paremmin tiedottamiseen, osa yhteisöllisyyden rakentamiseen ja yhteydenpitoon, osa luovuuden kanavointiin, osa oman äänen esiin tuomiseen. Myös nuorisotyön tarpeista lähteviä sovelluksia on kehitetty.
2010-
Nuorilla on ollut vastuurooleja digitaalisessa nuorisotyössä alusta asti. Nuoret ovat olleet apuohjaajina chateissa ja pelileireillä, he ovat pitäneet nuorisopalveluiden blogia ja heille on annettu nuorisopalveluiden some-päivitysvastuuta.

Digitaalinen pelaaminen on ollut suosittua nuorten keskuudessa jo pitkään, ja pelaaminen lisääntyy yhä edelleen. 80- ja 90-luvuilta lähtien nuorisotaloilla alkoi yleistyä konsoli ja PC-pelaaminen. 2010-luvulla mukaan ovat tulleet myös mobiilipelit. Vuosien varrella on kehitetty monenlaisia nuorisotyöllisen pelitoiminnan muotoja, esimerkiksi pelinkehityskerhoja, laneja ja e-sports-toimintaa.
Digitaalisen nuorisotyön yhtenä tehtävänä on auttaa nuoria syventämään ymmärrystä teknologiasta ja mediasta. Välineitä tähän ovat esimerkiksi erilaiset digitaaliset rakentelusarjat, kuten LittleBits ja Makey Makey.
2015
Netari.fi:n moniammatillinen verkkotyö 2008–2010.
Suomen ev.lut. seurakuntien v. 2009-2012 toteuttama Hengellinen elämä verkossa -hanke on luonut pohjaa kirkon verkkotyölle.
Oulun kaupungin Byströmin nuorten palvelut tarjoaa moniammatillista ohjausta ja tukea myös verkossa. Alueellinen moniammatillinen verkkotyö pohjautuu Netari.fi:stä saatuihin kokemuksiin.
Full transcript