Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Membrana Qelizore

Descripción de los componentes celulares y su función en la membrana celular
by

Rexhina Uzuni

on 5 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Membrana Qelizore

Struktura e membranes qelizore

Modeli i "mozaikut fluid" e paraqet
membranen si nje shtrese dyfishe lipidike ne te cilin jane zhytur proteinat.
Membrana qelizore është një membranë biologjike e cila ndan brendësinë e qelizave nga mjedisi
i jashtëm.
Ajo është e përzgjedhshme kundrejt joneve dhe
molekulave organike dhe kontrollon lëvizjen e substancave brenda e jashtë qelizave

Membrana qelizore perbehet nga :
Proteina dhe komplekse proteinash
Lipidet
(fosfolipide)
(kolesterol)
(glikolipide)
Oligosaharide
Mikrogypa citoskeleti
3 funksionet kryesore te membranes jane :

Kryen ndarjen fizike
I jep forme qelizes
Realizon kembimin qelizor (rol selektiv)
Lipidet
Koka hidrofile dhe bishtat hidrofobe.
Proteinat jane sekuenca aminoacidesh te lidhura mes tyre me anen e lidhjeve peptidike.
Jane dy lloje proteinash qe gjenden ne membranen qelizore.
Karbohidratet
Karbohidratet gjenden vetëm në pjesën e jashtme të membranës dhe mund të lidhen me një protein (glikoproteinë) ose një lipid, (glykolipid)
Funksionet e proteinave jane :
1. Transporti i lendeve
2. Sherbejne si receptor te mesazheve
3. Sherbejne si enzima
4. Njohje qelizore
5. Bashkim qelizor
Proteine periferike
Rendesia
Membrana cakton kufijtë dhe territorin e qelizës.
Membrana po ashtu kontrollon përmbajtjen kimike të qelizës.
Membrana plazmatike e qelizës është mur mbrojtës i qelizës.
Membrana e qelizës ka funksion mbrojtës dhe ushqyes.
Membrana qelizore (cipa qelizore) shërben për të shkëmbyer metabolitet mes lëngut brendaqelizor dhe atë përreth qelizës
Membrana
qelizore

Gjithë membrana mbahet e bashkuar nga lidhjet jo kovalente midis bishtave hidrofobikë, prandaj
struktura është fluide dhe bishtat nuk janë të fiksuar
Sasia e tyre varet nga lloji i membranës por
në shumicën e rasteve fosfolipidet janë më me shumicë
30% e plazmës membranore përbëhet nga lipide.
Lipidet e membranes jane :
Fofolipidet
Kolesteroli
Glikolipidet
Zinxhirët yndyrore të fosfolipideve dhe glikolipideve zakonisht përmbajnë një numër atomeshkarboni 16-20. Acidet yndyrore më të zakonshme janë ato me 16-18 atome karboni.
Te nderfutura ( integrale)
Siperfaqesore ( gjysem integrale)
Ne proteinat integrale gjenden disa kanale ne te cilat kalojne molekula te vogla te tretshme ne uje. Keto proteina realizojne komunikimin e qelizes me mjedisin e jashtem.
Perberja dhe struktura e membranes
Proteinat
Luajnë një rol shumë të rëndësishem per njohjen dhe bashkëveprimin mes qelizave.
Kolesteroli pengon rritjen e viskozitetit me temperatura në rritje.
D.mt.h rregullimin e fluiditetit membranor, pasi kjo është thelbësore për funksionimin e duhur të membranës.
Ka teori të ndryshme e postulate mbi strukturen e membranes , por njëri prej tyre, më e pranuar nga shkencëtarët është modeli i lëngut mozaik.

• Modeli shërben për të shpjeguar disa karakteristika të membranës.

• Modeli i lëngut mozaik, ka komponente si (lipide, proteina, karbohidratet, kolesteroli, etj.)

• Komponentet nuk janë të fiksuara, ata lëvizin.
Punoi:

Rexhina Uzuni
Selina Dinellari
Silvi Meta
Xhensila Pepa
Xhesika Sanka
Xhuliana Kaçaj
Full transcript