Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

90-talet - rave, grunge och indiepop

No description
by

Maria Skybäck

on 7 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 90-talet - rave, grunge och indiepop

90-talet - rave, grunge och indiepop
GRUNGE
I den amerikanska staden Seattle var det många band som spelade hårdrock och punk i början av 90-talet. Ur dessa musikstilar föddes grungen, och ett skivbolag som hette Sub Pop skrev kontrakt med bandet Nirvana som skulle bli grungens största band. Grungare har gärna trasiga jeans, flanellskojrta, lager på lager med tröjor och axellångt, smutsigt hår. Grunge ska låta ”skitig”, med grötiga gitarriff men också med lite deppiga verser. Kurt Cobain som var Nirvanas sångare var uppenbarligen inte heller helt lycklig, eftersom han tog livet av sig vid 27 års ålder. (Kom ihåg, 27 club!)
Hans fru, Courtney Love, sjöng i bandet Hole som också blev väldigt känt under 90-talet. Andra band är Pearl Jam, Soundgarden och Alice in chains.

Techno
I början på 90-talet blev också techno stort. Man hämtade inspiration från t ex Kraftwerk, men ville göra musiken mer dansant så man blandade den med disco-beats. I början av 90-talet var det extremt coolt att gå på ravepartyn och dansa till techno ända till morgonen. Ibland var det olagliga klubbar som låg långt utanför staden så att de kunde hålla på utan att bli upptäckta.
Eurodance/Eurodisco
Eurodance, eller eurodisco, var en ”snällare” variant av techno, med tydliga melodier och sångtexter som är lätta att komma ihåg. Artisterna var t ex Snap! Och 2 Unlimited. Idag är t ex Rihanna inspirerad av eurodance.
Pojkband
På 90-talet kom en ny våg av så kallade ”pojkband” - unga killar som sjöng pop (oftast spelade de inte själva). Det första bandet som fick miljontals hjärtan världen över att brinna var New kids on the block. Sen kom andra liknande band som Take That, East 17 m fl. På tjejsidan kom Spice Girls som gjorde supersuccé över hela världen.
I mitten på 90-talet blommade pojk- och flickbandskulturen och det fanns sådana band överallt! Boyzone, Backstreet Boys, B*Witched, Popsie osv.
Svenska sucéer
Sverige fick flera nya artister som slog igenom även utanför landsgränserna. Cardigans fick en megahit med låten Lovefool och är fortfarande kända utomlands. Robyn var bara 16 år när hon blev känd med låten Do you really want me (Show me respect).
Indiepop och britpop
Under senare delen av 90-talet blev indiepop stort. Indie är en förkortning av ”independent”, oberoende, och musiken kallas så för att den ges ut av små skivbolag som vill hjälpa fram okända band. I England kallades indiepopen för britpop. Banden var ofta inspirerade av 60-talets modsstil. Kända grupper är Blur, Pulp, Oasis och Suede.
Full transcript