Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Achtste groepers huilen niet

No description
by

Vanja Van Essen

on 22 February 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Achtste groepers huilen niet

Waar gaat het boek over?
Akkie: Een jongensachtig meisje van 12 jaar, doet wel eens lomp en heeft komische uitspraken; draagt het liefst grote, wijde kleren; heeft lang, donker, krullend haar; zit in groep 8 en komt op voor haar vriendin.

Elise: De beste vriendin van Akkie, is erg rustig en netjes, zit ook in groep 8; komt uit Limburg en draagt vaak nette rokjes met daaronder keurige lakschoentjes; heeft blond haar.

Joep: Zit bij Akkie en Elise in de klas. Hij houdt van voetbal en is daar heel erg goed in, net als Akkie. Akkie en Joep hebben vaak ruzie over voetbal. Hij is verdrietig als Akkie ziek blijkt te zijn, maar laat dat in het begin niet merken.  

Informatie over het boek
Auteur/Schrijver: Jacques Vriens

Uitgever: van Holkema & Warendorf

Jaar 1e uitgave: Houten, 1999

Druk: 4

Illustrator: Annet Schaap

Taal: Nederlands

ISBN: 9026992270
Vanja van Essen
Achtste groepers huilen niet
Akkie en Elise zijn beste vriendinnen en zitten samen met nog veel meer klasgenoten in groep 8 van de basisschool.
In de schoolpauze voetbalt Akkie altijd met haar klasgenootjes op het trapveldje bij de school. Als ze daar een keer ruzie krijgt met Joep, besluiten ze het uit te vechten in het parkje vlakbij de school. Ze krijgt een bloedneus na het vechten.

Een aantal dagen later wordt ze ook erg gauw verkouden en snel moe. De moeder van Akkie besluit de dokter te bellen en die verwijst Akkie door naar het ziekenhuis. Daar krijgt ze te horen dat ze leukemie heeft. Wat Akkie stommemie noemt. Dokter Snor legt Akkie uit wat leukemie is en helpt haar om beter te worden.

Akkie is erg ziek. Ze krijgt chemokuren voor haar leukemie. Ze is erg verdrietig want nu kan ze misschien niet mee op kamp! En ook niet meedoen aan het voetbaltoernooi, waar ze zo van houdt.

In haar klas zijn ze volop bezig met de Cito-toets en de voorbereidingen van het kamp. Ook Akkie krijgt schoolwerk in het ziekenhuis, wanneer ze zich iets beter voelt. Na een paar maanden van behandeling en medicijngebruik is Akkie helemaal kaal. Toch is er later goed nieuws: Akkie mag een paar dagen naar huis!

Over een week gaat groep 8 op kamp, en het gaat weer ietsje beter met Akkie. De dokter heeft zelfs gezegd dat ze, als ze heel rustig aan doet, wel mee op kamp mag! Op de 2de dag van het schoolkamp gaat het mis en moet Akkie onmiddellijk terug naar het ziekenhuis.
In de dagen daarna gaat Akkie erg achteruit,
en dan overlijdt ze.
Hoofdpersonen
Wat voor soort boek is het?
Wat heeft de schrijver nog meer geschreven?
Hou jij van een boek met een verhaal dat misschien waargebeurd is?

Vind je het leuk om boeken te lezen met hoofdpersonen van je eigen leeftijd?

En van een boek met een lach en een traan ....

Dan is dit boek echt een aanrader!
Waarom moet jij dit boek lezen?
Ik heb voor dit boek gekozen omdat ik ook in groep acht zit. En het leuk vindt om iets over mijn leeftijdsgenoten te lezen.

Daarnaast heb ik samen met Juf Linda een deel van dit boek gelezen op het moment dat ik bij haar RT had. Ik vond het zo'n mooi boek dat ik het thuis verder heb uitgelezen.

Ik heb naast het boek ook de film gezien. Deze vond ik heel zielig, omdat het over kanker en doodgaan gaat. En ik heb ook erg gelachen, omdat het met veel humor wordt gebracht.

Waarom heb ik voor dit boek gekozen?
Een jeugdboek voor kinderen tussen 9-12 jaar.
En nog veeeeel meer!
Jacques Vriens schreef van jongs af aan toneelstukken, die hij samen met vriendjes opvoerde. Hij begon die stukken ook op te schrijven en ontdekte zo dat hij schrijven leuk vond. Toen hij ouder werd, werd hij onderwijzer en later directeur van een basisschool.


In 1976 kwam zijn eerste boek uit.
En besloot toen schrijver te worden.


Hij is door koningin Beatrix benoemd tot ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij is getrouwd met Thérèse, heeft twee zonen.

Zijn boeken zijn voor kinderen van de basisschoolleeftijd en gaan over de thema's echtscheiding, racisme, pesten, een ernstige ziekte, kindermishandeling en seksualiteit. Van zijn boeken maakt hij ook toneelstukken.

De film 'Achtste-groepers huilen niet' heeft de publieksprijs van het Gouden Kalf gewonnen.

Over de schrijver
Full transcript