Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

MONGOLI – OPOMENA I KAZNA BOZIJA

No description
by

ajsela kujovic

on 12 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of MONGOLI – OPOMENA I KAZNA BOZIJA

MONGOLI – OPOMENA I KAZNA BOZIJA
Povijest islama nakon pada abasijskog hilafeta
“Sve sto je na Zemlji prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Velicanstveni i plemeniti.”
(Er – Rahman, 27)

Islam se nije ostvario kao religija nego I ako velika kultura I civilizacija.
On je u srednjem vijeku postao najveca civilizacija koju je poznavao svijet, a ostvarena je u svojim poznatim sredistima kakvi su bili Damask, Bagdad, Kairo I Kordoba u Spaniji.


Razvoju islamske civilizacije su doprinijele velike muslimanske dinastije poput Emevija, Abasija, Fatimija, Seldzuka I Memeluka. Pojavom krstasa sa Zapada, Rekonkviste u Spaniji I Mongola iz centralne Azije opustosene su zemlje islama I njihovo stanovnistvo u velikom broju pobijeno, porobljeno ili protjerano.
Islamska civilizacija je dozivjela neka od svojih najzrelijih ostvarenja u podrucju knjizevnosti, politike, drustvene organizacije, filozofije, umjetnosti I arhitekture upravo u postmongolskom period, odnosno u prvim stoljecima novog vijeka. Tada su nastala tri velika muslimanska carstva: Osmansko, Safavidsko I Carstvo Velikih Mogula. Osmansko carstvo je najvece I najdugotrajnije carstvo koje je imao svijet.
DOLAZAK MONGOLA
U XII/VII stoljecu muslimanski svijeta je bio suocen sa najdubljom krizom u svojoj povijesti. Krstasi ‘ “sveti ratnici” sa Zapada, jos nisu bili sasvim porazeni. Podrzvani od pape, franackih vladara I upravitelja novouspostavljenih trgovaca kolonija na Bliskom istoku krstasi su ustrajavali u nastojanju da povrate od muslimana osvojeni teritorij, narocito trgovacki I vjerski vazne gradove poput Bejruta, Antiohije , Aleksandrije I Jerusalema.Najsnazniji udar dosao je od Mongola, barbarskog naroda istocnoazijskog prijekla koji se sa karakorumskih visoravni poput ogromne vodene bujice srucio na zemlje islama. Predvodjeni su bili Dzingis – hanom, neustrasivim I vjestim vodjom ujedinjenih mongolskih plemena koji je, zbog nevidjene okrutnosti I kolicine pocinjenih zvjerstava, upamcen kao jedan od najkrrvolocnijih ratnika u ljudskoj povijesti.
Za kratko vrijeme Mongoli su osvojili Kinu, opustosili Perziju I ostale zemlje kojima su vladali sahovi Havarizma, potom Kavkaz I jusnu Rusiju, da bi, tragom Huna, Avara I Ugara prodrli u Evropu, razorili Madjarsku I Poljsku, dosli do obala Jadranskog mora I granica Njemake. Posvuda su ostavljali samo pustos, patnju I smrtteritorij kojim su zavladali protezao se od Pekinga do sjeverozapadne Evrope, najveci koji je do tada osvojen. Na najsvirepiji nacin pobili su stotine hiljada muslimana, spalili I razorili dzamije, medrese, biblioteke, opservatorije I skriptorije , unistili bolnice, kupatila I tvornice.
MONGOLI ZAUZIMAJU BAGDAD
Veliki han, poi menu Mongke, anlozio je svom bratu Hulagu da uniste asasine, pokori ih ili unisti, zavisno od toga hoce li se predate ili opirati njegovoj volji, abbasije u Bagdadu, Ejjubije u Siriji I Mameluke u Egiptu. Da bi ostvari zadatak, pod njegovu komandu stavljena je najveca mongolska vojska ikad okupljena. Prije negos to je napao Bagdad, Hulagu – han je trazio od halife Musta’sima da mu preda grad, a halifin odgovor je bio neodredjen. Kad su poceli napadi halifa je poslao ljudeda traze uvjete mira, Mongol ih nije htio primiti. Uslijedio je napad, muslimanska vojska se nije mogla odbraniti. Uslijedili su dani strasnih razaranja, ubijanja, pljacki I silovanja.
Razaranjem Bagdada I rusenjem Abasijskog hilafeta 1258. Godine unisten je symbol vjerske, politicke I kulturne moci islama I nastao je osjecaj da se dogodila duboka tragedija, povijesna I psiholoska u cjelokupnom muslimanskom bicu.
Zavladao je osjecaj da je Allah dz. s., uskratio Svoju moist I zastitu, te da je nastupio kraj svijeta. Mongoli su poimani kao kazna Bozija zbog nepravdi I grijeha kojima su se pepustili. Poceli su upucivati dove uzvisenom Bogu za oprost njihovih grijeha.
POBJEDA MUSLIMANKSE VOJSKE NAD MONGOLIMA
Nakon rusenja Bagdada Mongoli su napali Siriju, zauzeli najvece gradovei ubrzo se uputili Memelucima u Egiptu poziv na predaju. Sultan Kutuz je odlucio da bude spasitelj I slama I odbijo da preda Egipat. U tome ga je podrzao vojskovodja Bajbaras. Njih dvojica su muslimansku vojsku odveli u veliku bitku sa Mongolima koja se dogodila kod Ajn Dzeluta ( Golijatov izvor) u Siriji 1260. godine. Mongoli su bili do nogu potuceni. Ovom pobijedom srusen je mit o njihovoj nepobjedivosti.
KRAJJJ!!!
RADILA:
AJSELA KUJOVIC
Full transcript