Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Biologjia dhe Shendeti

No description
by

Greta Uldedaj

on 3 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Biologjia dhe Shendeti

Biologjia dhe Shendeti
Osteoporoza
Cfare esht ajo?

-Osteoporoza është një gjendje në të cilën kockat dobësohen dhe mund të thyhen më lehtë.
-Kockat janë inde të gjalla dhe me kalimin e kohës nuk kanë mundësi që të rigjenerohen, kështu që fillojnë të dobësohen.
-Kjo ndodh tek të gjithë, por kur kockat fillojnë të dobësohen shumë shpejt, kjo gjendje quhet osteoporozë.
Osteoporoza
Cilet jane faktoret e krijimit te kesaj semundjeje?

• Gjinia femër me e predispozuar ndaj semundjes
• Mosha (rreziku rritet pas moshës 50 vjeç)
• Insufiçienca e hormoneve
• Anamnezë familjare osteoporoze
• Fiziku i imët
• Mungesa në ushqyerje (marrje jo adekuate e kalciumit apo e vitaminës D)
• Ushtrimi fizik i pamjaftueshëm apo qëndrimi i gjatë shtrirë
• Përdorimi i tepërt i duhanit, mishit, alkoolit dhe kafese.
Osteoporoza
Si trajtohet osteoporoza?

--Trajtimi i osteoporozës është kompleks dhe i vështirë.
Roli i Kalciumit, i Vitaminës D dhe diellit është shumë i rëndësishëm.
--Nevojat ditore të pacientëve nën terapi medikamentoze të osteoporozës janë 1,000-1,200 mg Kalcium dhe 800 IU Vitaminë D e cila prodhohet kur trupi ekspozohet nën rrezet e diellit.
--Rekomandohet të ndërpritet duhani, alkooli i tepërt. Rekomandohet gjithashtu gjimnastika si psh. ecja dhe vrapi i lehtë.

Osteoporoza
Simptomat:

- Dhimbje shpine
- Humbje në gjatësinë trupore
- Deformim
- Reduktim në funksionet pulmonare
- Kockat pësojnë lehtësisht fraktura
- Dëmtohet shtylla kurrizore dhe gjuri
Osteoporoza
Shpjegim me foto:
Biologjia dhe Shendeti
Cfare eshte Biologjia?
-Biologjia është shkenca që merret me studimin e jetës dhe organizmave te gjalle duke përfshirë këtu strukturën, rritjen, evolucionin dhe shpërndarjen e tyre.
- Biologjia ka shume nëndege te sajat te bashkuara nga pese te ashtuquajturat "aksioma te biologjisë moderne":
-Qelizat janë njësitë e bazës se jetës.
-Gjenet janë njësitë e bazës se trashëgimisë.
-Llojet e reja dhe tiparet e trashëguara janë produkt i evolucionit.
-Një organizëm e rregullon mjedisin e tij te brendshëm qe te mbaje kushte te stabilizuara dhe konstante.
-Organizmat e gjalle konsumojnë dhe transformojnë energji.
Biologjia dhe Shendeti
Shendeti dhe si ta ruajme ate?
*Shëndeti është niveli i efikasitetit funksional apo metabolik të një organizmi të gjallë.
*Tek njerëzit, ajo është gjendja e përgjithshme e mendjes dhe të trupit të një personi, Zakonisht do të thotë të mos kene sëmundje, lëndime apo dhimbje (si në "shëndet të mirë" ose "të shëndetshme
Shendeti
si te kujdesemi dhe te kontrollojme shendetin?
Shendeti
-Nje pjese e rendesishme e shendetit tone eshte mireqenja e skeletit tone.
-Skeleti ofron kornizën e cila mbështet trupin dhe mban formën e saj.Legeni, ligamentet dhe muskujt e lidhura ofrojnë një kat për strukturat legenit.
-Pa kafazet e brinjëve dhe muskujt midis brinjëve, mushkëritë do të shembeshin.
Skeleti
funksionet:
1-Supporti (mban trupin)
2-Mundeson levizjen
3-Mbrojtjen e organeve (psh. trurin brenda kafkes ose zemren brenda kraharorit)
4-Prodhimi i qelizave te gjakut (e cila merr pjese ne palcen e kockave)
5-Rregullimi i endokrines (hormonet qe ndihmojne ne rregullimin e sheqerit ne gjak depozitimin e yndyres)
Skeleti jone
Semundjet me te shpeshta te skeletit:
1-Osteoporosis (me e perhapura)

2-Riket dhe Osteomalacia (relativisht jo shum e perhapur)
-> Mund te ndalohet duke rritur perdorimin e vitamines D ne trup.
-> Personat me kete semundje kane mungese te fosfatit kalcium mineral qe ndihmon ne rritjen e kockes dhe shkakton deformimin e kockave peshembajtese si gjunjet.

3-Semundja Paget e kockave (e rralle)
-> Kjo semundje shkakton çrregullim paralizues te rimodelimit te kockave ne trup.
-> Semundje progressive por nese diagnistikohet shpejt, effektet mund te minimizohen.
Perfundimi,
-Sic e dime, cdo organ ne trupin e njeriut ka nje funksion te vecant dhe jetesor.
-Ata duhet ruajtur dhe kuruar kur te jete e nevojshme.
-Kockat ne kete rast jane shume te rendesishme sepse ndihmojne ne shume funsione te trupit, dhe me e mira eshte se ata mund te kurohen shpejte nese zbulohen heret.
Faleminderit per vemendjen!
Xhovana
Uldedaj
-Shëndeti ynë është faktori më i rëndësishëm te cilit duhet ti kushtojme shumë vëmendje. Kur ne jemi të sëmurë, çdo gjë përreth nesh është e prekur; puna jonë, familja, jeta sociale, etj
Menyrat me te mira te kujdesjes jane:
-Kontrollimi i shendetit disa her ne vit
-Marrja e nje siguracioni shendetsor
-Ngrenja e ushqime nutritive
-Levizja e trupit (ecje, vrap,
-Lenja e veseve te keqija si duhani, alkoli ose droga.
ndonje pyetje?...
Full transcript