Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Движењето на ценaтa на нафтата (2006-2016)

No description
by

Marijana Ilieva

on 31 March 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Движењето на ценaтa на нафтата (2006-2016)

во јули 2008 година
во декември 2008 година
Движење на цената на нафтата
Движењето на цената на нафтата
Влијанието на падот на цената на
нафтата на
$1.25
Friday, April 01, 2016
Vol XCIII, No. 311
Претставен е графикон каде се анализираат просечните месечни промени на цената на нафтата во периодот од 01.01.2006 до 01.03.2016 год
Цената на нафтата 2006-2016
Влијанието на падот на цената на
нафтата
Движењето на ценaтa на нафтата и глобалните ефекти
ГУБИТНИЦИ
Влијанието на падот на цената на
нафтата на РУСИЈА
Падот на цената на нафтата
во 2014 година
ПОБЕДНИЦИ
До Русија без љубов
To Russia With(
out
) Love
Како да се убијат две птици со еден удар
Човекот кој знаеше премногу
Изработиле:
Маријана Илиева 57802
Ана Макашчиева 57824
Кирил Танев 57981
на земјите во ЕУ
ефтин транспорт
зголемени маргини
за профит
помали трошоци
за бизниси
поголема
куповна моќ
на стоки и луѓе
за граѓаните
за енергија
ниски цени за бензин и други нафтени производи
понуда>побарувачка-> пад на цени
ОРЕC- остава непроменети нивоа на производство
Теории на заговор
VS
слабиот глобален економски раст и поголемата енергетска ефикасност ја намалуваат побарувачката за нафта
пад на увозот на нафта на американскиот пазар како резултат на зголемување на сопственото производство
cе очекува европската економија да оствари краткорочен бенефит од падот на цената
cпоред предвидувањата на Европската комисија, се очекува БДП на Европа да порасне од 1.3% во 2014 на 1.7% оваа година, благодарение на ценовниот пад
Но, економските влијанија се многу покомплексни и вклучуваат одредени негативни импликации.
вршејќи притисок за пад на цените на потрошните добра, падот на цените индиректно предизвикува и понизок раст на платите
намалени инвестиции во нафтениот сектор

Причини:
Јакнење на
Случувањата во
на агрегатната
побарувачка
Иранскиот нуклеарен
договор
на производството
во САД
Ефекти врз околината
пораст во побарувачката на големи и неефикасни возила кои и штетат на околината
раст на емисиите на јаглерод диоксид
Ефекти врз економската активност
на расположливиот доход на домаќинствата како потрошувачи на нафта
на доходот на производителите на нафта
Ефекти врз нафтената индустрија
произведувачи
извозници
потрошувачи
увозници
OPEC
Russia
USA
OPEC
Russia
Norway
USA
China
Japan
USA
Japan
China
цената на нафтата го достигна рекордот на сите времиња $143.68 во Јули 2008 год. после што е покачување од 25% за три месеци.
зголемената побарувачка од Кина и Индија
намалена понуда од Нигерија и Ирак.
како и да е ова не беше логично бидејќи економијата беше навлезена во рецесија.
ка 15 Јули 2008, меурот со продажба започна после изјавата на Буш
Нафтата и гасот зафаќаат повеќе од 60% од рускиот извоз и сочинуваат 30% од БДП.
Помеѓу Јуни и Декември 2014, руската рубља изгуби 59% во однос на американскиот долар.
Во почетокот на 2015- најнизок паритет на куповна моќ споредено со било која соузна држава на САД.


на куповната моќ- поскапени добра-
животен стандард
на рубљата- на увозните цени-
ИНФЛАЦИЈА
Причини:
Инфлација
кои ја имаат моќта да ја зауздаат инфлација со подигање на каматната стапка
ФЕД
Федералните резерви
Побарувачката на
Пет дневниот штрајк
на бразилските работници
Tензиите меѓу Иран
САД и Израел
тајна соработка меѓу САД и Саудиска Арабија
EXTRA EXTRA read all about it!
Дејвид Брд, новинар и колумнист во Wall Street Journal, за кого се смета дека во 2014г. излегол на кратка прошетка и никогаш повеќе не се вратил.
Теоријата вели дека 3 месеци пред неговото исчезнување тој објавил статија во која ја посочил врската меѓу прекинот на QE програмата на ЦБ на САД и падот на нафтените цени.
Дејвид Брд, 2014
Саудиска Арабија
Кувајт
Обединтетите Арапски Емирати
Кина
ИндијаИран
Ирак
Нигерија
Венецуела
Јапонија
ВИ БЛАГОДАРИМЕ
НА ВНИМАНИЕТО!
ПОНУДА
ПОБАРУВАЧКА
Важноста на нафтата
Позиција на
монопол
Oбновливи извори
Геополитички игри
Full transcript