Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

"Cu jăratecul pe buze" de Ion Iachim

No description
by

Tatiana Evtodienco

on 26 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of "Cu jăratecul pe buze" de Ion Iachim

"
Cu jăraticul pe buze
"
de Ion Iachim

Generalități
Ion Iachim  
(n.1 ianuarie 1950, Cornova, raionul Ungheni, Republica Moldova) este un prozator, publicist, profesor de limba și literatură română. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România.A debutat cu 
"Întoarcere la mare"
 (nuvele și povestiri)
Propriu culegerilor de povestiri pentru copii este aliajul în care realul și imaginarul se îmbină firesc, precum în basme, țintind modelarea morală și stimularea imaginației micului cititor.
Un dar de la Moș Dănilă 
Amintirile Pițigoiului Zbanț 
Lăcrimioara, Iulia, Trăncănel, dragii mei elevi 
Opere pentru copii:
Proză
Cu jăraticul pe buze (roman despre Ion Creangă)
Ca floarea de măr, fericirea (nuvele, povestiri)
Decameron basarabean sau Dumnezeu i-a dat omului pușcă

Ion Iachim nu face altceva decât încearcă să intuiască, să prindă acest fir al eventualelor gânduri crengiene. Drept sprijin de nădejde îi servesc datele cronologice. Ele şi ne transpun cu siguranţă în timpul istoric. De aici şi intitulările capitolelor, care îmbină în sine datul cronologic propriu-zis şi traiectoria ficţiunii: "Aprilie 1859 sau dragoste în săptămâna patimilor", "Septembrie 1866 sau început de abecedar" etc.
E, în mare parte, un comentariu al unei biografii ce transpare in imagini vii, plasticizate sau conceptuale, pe care, poate, le-ar fi retălmăcit Creangă, dacă ar fi ajuns la asemenea clipe de reluare a firului meditaţiilor sale: "Stau câte odată şi-mi aduc aminte...".
"Cu Jăraticul pe Buze" - romanul "Altor amintiri..."
Dintr-o copilărie mare
nu pot ieși oameni mici.
Accentul se pune pe faptul de viață, pe amănuntul existențial. Despre o personalitate de creație, a cărei operă e fără egal în cultura lumii sau a unui popor, fiece amănunt al mișcării sale în timp, pentru cel ce narează sau pentru cel ce citește, e cel puțin, o relicvă. E de datoria posterității să adune pietrele pentru templul celui care ne-a reprezentat simpla demnitate la rang de universalitate.
Scriind romanul, naratorul s-a stăruit la maxim să se exprime în stilul și limbajul crengian. Astfel nici nu și-ar fi închipuit o asemenea scriere.
La Creangă, cuvîntul se repezea de fiecare dată după o zicală, după un proverb, după o expresie frazeologic, că-I servea drept support pentru gîndul sau sensul urmărit.
Atunci cînd nu-l găsea, îl inventa pe loc cu o spontaneitate aparentă, rar întilnită. Inventivitatea zăcămintelor înțelepciunii populare, reprezintă una din calitățile definitorii ale artei narative crengiene.
Prea puține mărturisiri de-ale lui Mihai Eminescu despre talentul lui Creangă ne-au rămas, dar naratorul ne oferă șansa de a le intui.
Anteu și Hyperion
În capitolul ” Noiembrie 1875 sau Anteu și Hyperion” – titlu mitic, semnificativ – pentru a ne da seama de fenomenul acumulărilor valorice în expresia creației crengiene, naratorul romanului ne propune, mai degrabă, felul lui Mihai Eminescu de a asculta ”povestea”, prin viziunea lui Creangă.
Anume în acest punct se relevă și gestul metodic al pedagogiei Ion Iachim, care știe să divizeze creator ”povestea” lui Creangă, să o împartă pe fragmente astfel încît ea singură să-și demonstreze tainel. În fața ei, a povesteti de totdeaun, toți rămîn încîntați și vrăjiți: și copiii și Eminescu, și naratorul romanului, și noi și Creangă însuși.
"bodogănească la masa cu foi", ca mai apoi, la o eventuală întrerupere a romanului, să poată
Vorba maestrului: "... ie pana în mână şi dă şi tu altceva mai bun la ivală căci eu atâta m-am priceput şi atâta am făcut". -- Timofei ROŞCA, doctor conferenţiar la catedra Literatura Română şi Comparată a
Ion Iachim, ca şi Zahei, fratele protagonistului, îl lasă pe Creangă să
continua povestea lui Creangă şi alţi împătimiţi "cu jăraticul pe buze" ca o datorie faţă de acela, "de la care luăm cu toţii, dar de întors rar cine întoarce".
Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă"
”E o carte inspirată, am citit-o cu adînc interes. Că o fi trudit autorul mult la ea, nu mă îndoiesc.

Acum ca niciodată avem nevoie de cărţi bune care ar face lumină în sufletul cititorului. Din păcate, mai apar la noi cărţi scrise din fuga condeiului...
Ion lachim e un povestitor cu har de la Dumnezeu, un povestitor de care nu prea avem mulţi. Căci în faţa lui Ion Creangă nu poţi veni cu traista goală.”-- Spiridon Vangheli
Full transcript