Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Senzori de umiditate

No description
by

Dan Dogaru

on 5 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Senzori de umiditate

Senzori de umiditate Umiditatea aerului Umiditatea aerului este
un parametru foarte important. Umiditatea relativa a aerului, RH, este raportul dintre umiditatea momentana la o temperatura anume si umiditate maxima posibila la aceeasi temperatura. Cu un RH de 50%, aerul conţine jumătate din umiditatea posibilă la această temperatură. Cu un RH de 100% aerul este complet saturat cu aburi de apă. RH-ul nu poate depaşi 100% deoarece surplusul se elimină prin formarea condensului sau a ceţii.

Cu scăderea temperaturii, capacitatea de a menţine aburi de apă scade si surplusul se va transforma in apă lichidă – temperatura a atins punctul de rouă şi condensarea apare. Umiditatea absolută este cantitatea maximă de vapori aflată într-un volum dat de aer, de obicei exprimată în grame pe metru cub.
Punctul de rouă reprezintă temperatura la care aerul devine saturat şi vaporii încep să se condenseze.
Higroscopic - calitatea de a absorbi umiditatea din aer. Tipuri de traductoare de umiditate Sunt aparate care indică direct valoarea umidităţii aerului la un moment dat. Principiul de funcţionare este dat de modificarea lungimii unui fir de păr degresat. Acesta este un material organic higroscopic, deci absoarbe vaporii de apă. Higrometrele cu fir de păr Higrometrele capacitive Un electrod cu permeabilitate sporită pentru vaporii de apă se utilizează ca un strat de contact cu mediul. Sub acest electrod este un dielectric, care îşi schimbă caracteristicile electrice în funcţie de umiditatea relativă. Perechea acestui electrod este situată dedesubt pe un substrat de bază din sticlă sau plastic. Modificările lungimii firului de păr sunt transmise printr-un resort la un ac indicator. Acul indicator se va deplasa în faţa unui cadran etalonat în valori ale umidităţii relative a aerului, de la 0 la 100%. Construcţia este foarte asemănătoare cu cea a condensatorului plan. Datorită difuziei moleculelor de apă ce se deplasează liber prin aer, se realizează un echilibru al umidităţii. Rezultatul este comparat cu valoarea maximă a umidităţii mediului respectiv(saturaţie). Precizia acestui tip de senzor poate fi de 2-5%. Psihrometrele Paşii de urmat pentru construcţia unui psihrometru

1. Dacă utilizăm un şnur, ar fi bine să îl fierbem pentru câteva minute pentru a scăpa
de orice substanţe chimice existente în acesta.

2. Înfăşurăm un capăt al şnurului în jurul balonului unui termometru. Acesta va fi
termometrul umed. 3. Urmează montarea termometrului umed pe standul psihrometrului. Se introduce
celălalt capăt al şnurului printr-o gaură în interiorul standului şi se plasează într-o
cutie umplută cu apă.

4. Se montează al doilea termometru, care are balonul uscat, alături de celălalt.

5. Se pune întregul dispozitiv într-o zonă umbroasă, fără vânt. Cu cât diferenţa de
temperatură între cele două termometre este mai mică, cu atât umiditatea din
atmosferă este mai mare. 6. Utilizăm graficul de variaţie al umidităţii relative. De exemplu, să spunem că
temperatura termometrului uscat este de 20 °C. Considerăm că temperatura
termometrului umed este de 5 °C. Dacă urmărim o linie verticală imaginară în sus
care intersectează graficul corespunzător celor 5 °C, vom constata că RH-ul este
de aproximativ 40%.

7. Comparaţi valoarea găsită cu valoarea oficială. Senzori de umiditate rezistivi Acest tip de senzor măsoară impedanţa electrică a unui mediu higroscopic cum ar fi: un polimer conductiv, sarea sau un substrat tratat. Valoarea impedanţei se schimbă în funcţie de umiditate. De obicei, senzorii rezistivi sunt construiţi dintr-un electrod din metal nobil depus pe un substrat de bază(tehnica fotorezistorului) sau electrozi ce formează o mică înfăşurare bobinată(trasee conductoare) aflată pe un cilindru de sticlă sau plastic. Substratul este acoperit cu sare sau un polimer conductiv. Când sarea este dizolvată la apariţia vaporilor de apă, se va modifica conductivitatea, deci rezistenţa. Timpul de răspuns variază de la 10 la 30 secunde pentru o variţie de 63% a RH-ului. Impedanţa variază între limitele: 1kΩ şi 100MΩ. Aplicaţii cu traductoare de umiditate În figura de mai jos este prezentat un grafic de variaţie a rezistenţei funcţie de umiditatea relativă pentru un senzor rezistiv. Circuitul următor simulează funcţionarea unui senzor rezistiv de umiditate. Rezistenţa acestui senzor variază în funcţie de umiditatea din atmosferă. Dacă umiditatea din atmosferă va scade, atunci rezistenţa lui va creşte şi tranzistorul nu va avea destul curent pentru a se deschide. Dacă umiditatea relativă va creşte, atunci rezistenţa senzorului va scade şi curentul din bază al tranzistorului va fi din ce în ce mai mare. La un moment dat tranzistorul bipolar va intra în saturaţie. Bobina releului va fi astfel alimentată şi contactul acestuia va fi realizat. LED-ul va indica astfel prezenţa unui RH crescut.
Full transcript