Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hazarde America de Nord

No description
by

Ana Maria

on 5 December 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hazarde America de Nord

photo credit Nasa / Goddard Space Flight Center / Reto Stöckli America de Nord Hazarde naturale si antropice De-a lungul vremii multe hazarde si-au pus amprenta asupra
teritoriilor Americii de Nord si asupra populatiei.

Hazardele naturale sunt manifestari extreme ale unor fenomene naturale, precum cutremurele, furtunile, inundatiile, secetele, care au o influenta directa asupra vietii fiecarei persoane, asupra societatii si a mediului înconjurator. Atunci când hazardele produc distrugeri de mare amploare si pierderi de vieti omenesti, ele sunt denumite dezastre sau catastrofe naturale.

Vulnerabilitatea pune in evidenta gradul de expunere a omului si a bunurilor sale fata de diferite hazarde, indicând nivelul pagubelor pe care le produce un anumit fenomen. Din punct de vedere monetar, vanturile si inundatiile cauzate de uragane, aduc mai multe distrugeri decat oricare alta calamitate. Cele mai mari daune, desigur sunt în regiunile cele mai predispuse spre aparitia uraganelor, ca Mississippi si Luisiana unde standardele în construcii sunt semnificativ mai joase ca cele din, spre exemplu California. Este imposibil de afirmat ce este mai dur, atunci cand vine vorba despre dezastre naturale, întrucat atat uraganele cat si cutremurele aduc o dauna financiara foarte mare, în timp ce masurile de precautie ar putea sa le reduca semnificativ.
Iata lista cu 10 cele mai costisitoare dezastre naturale din SUA:

1. Uraganul Katrina, 2005 – $31,3 mlrd;
2. Uraganul Ike, 2008 – $6–$18 mlrd;
3. Cutremurul Northridge, 1995 – $9,5 mlrd;
4. Uraganul Rita, 2005 – $4 mlrd;
5. Uraganul George, 1998 – $2,8 mlrd;
6. Uraganul Andrew, 1992 – $2,7 mlrd;
7. Uraganul Ivan, 2004 – $2,6 mlrd;
8. Cutremurul Loma Prieta, 1989 – $2,5 mlrd;
9. Uraganul Wilma, 2005 – $2,2 mlrd;
10. Uraganul Charley, 2004 – $2 mlrd. Cel mai recent dezastru este uraganul Sandy.
Uraganul Sandy a fost un masiv ciclon tropical de sezon târziu care a afectat Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominican si Statele Unite ale Americii. În prezent acesta a afestat profund Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii si Canada de Est. America de Nord este un continent din emisfera nordica, situat aproape în exclusivitate în emisfera vestica, marginit la est de Oceanul Atlantic, la vest de Oceanul Pacific, la nord de Oceanul Arctic si la sud de Marea Caraibelor si de America de Sud. America de Nord are o suprafata de 24.709.000 km², care reprezinta aproximativ 4,8% din suprafata Terrei, sau 16,5% din uscat. Populatia continentului a fost estimata în iulie 2008 la aproape 529 de milioane de oameni. Este al treilea continent ca suprafata, dupa Asia si Africa si al patrulea ca populatie dupa Asia, Africa si Europa La multi americani, ce practic nu s-au ridicat din fata televizoarelor în timpul uraganelor, a aparut întrebarea: sunt oare în SUA locuri unde ar putea fi în siguranta de la astfel de întamplari?

Care este rspunsul? Nu. SUA a fost supusa la aproape toate dezastrele naturale, în afara de taifunuri care au loc numai în emisfera sudica.

Dar cutremurile Loma Prieta si Northridge, ce au lovit California la finele anilor '80 si mijlocul anilor '90, de asemenea au adus un prejudiciu semnificativ, putem observa ca în capul listei cu cele mai costisitoare dezastre naturale totusi se afla uraganele. Fiind al 18-lea ciclon tropical, a 18-a furtunaă care a fost denumitaă, precum sși al 10-lea uragan din Atlantic din sezonul 2012 al uraganelor, Sandy s-a dezvoltat dintr-un val tropical alungit din Marea Caraibelor de vest la 22 octombrie 2012. A scăazut ca intensitate (depresiune tropicalăa), apoi s-a întăarit rapid șsi s-a transformat într-o furtunaă tropicalaă șsase ore mai târziu. Sandy s-a mutat încet spre nord spre Antilele Mari șsi, treptat, s-a consolidat.
Uraganul Sandy este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson care are cinci nivele. S-a întins pe o suprafață relativ mare, de cel putțin 800 de kilometri. Un alt uragan cu o importanta semnificativa care a devastat statele Americii de Nord este Uraganul Katrina. Uraganul Katrina a fost un uragan care s-a format pe 23 august 2005, în timpul sezonului de uragane din Atlantic din acel an sși care a cauzat distrugeri masive în Statele Unite ale Americii, pe coasta Golfului Mexic. Majoritatea pagubelor materiale sși a pierderilor de vietți omenesști au fost localizate în orașsul New Orleans, care a fost inundat dupaă ce sistemul de diguri din zonaă a cedat; în unele cazuri, la mult timp dupaă ce furtuna avansase deja spre continent. Alte distrugeri au avut loc în statele Mississippi șsi Alabama, la distanțe de pânaă la 160 km de centrul furtunii Exxon Valdez a fost un petrolier care la 24 martie 1989 a naufragiat în Alaska ducând la văarsarea unui volum mare de petrol în apăa afectând în mod grav mediul înconjurător. Accidentul a avut loc la scurt timp dupaă plecare sa de la terminalul tţevii de petrol.
Trans Alaska la 9.12PM 23 martie 1989.
William Murphy,un pilot de vase expert a fost angajat saă manevreze petrolierul de 986 picioare prin Valdez Narrows, detţinand cabina de control. Lângaă el se afla caăpitanul vasului Joe Hazelwood. Cel care se afla la cârmăa era Helmsman Harrz Claar. Dupaă ce a trecut de strâmtoarea Valdez Narrows pilotul vasului a coborât de pe petrolier şiar caăpitanul i-a ordonat lui Claar saă iasaă de pe ruta vapoarelor pentru a ocoli nisşte iceberguri. În ocean s-au revarsat cam 256.000 barili sau echivalentul
a 125 bazine olimpice de înot. Petrolierul transporta cam 1.264.155 barili de petrol. În comparatie cu alte revarsari ExxonValdez a produs unul din cele mai grave accidente din S.U.A.,situându-se în lume pe locul 50 în materie de petrol revarsat pentru ca în materie de distrugeri provocate mediului înconjurtor este pe primul loc.

Timpul scurgerii, izolatul si spectaculosul loc de natura, distanta pe care s-a raspândit, abundenta animalelor salbatice au dus la un dezastru. În urma scurgerii 1300 mile au fost foarte contaminate cu un strat gros de petrol, si moderat(impact foarte evident), 1100 mile au fost usor si foarte usor contaminate. Prin comparatie exista cam 9000 de mile de târm în regiunea scurgerii. Termenul de “tornada” provine din latinescul “tonare” care inseamna “a tuna”. Tornadele sunt perturbatii atmosferice violente, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar, sub aspectul unei coloane inguste care se roteste foarte repede sau al unei palnii intoarse care atinge nivelul solului. Totusi, meteorologii nu cred ca este atat de usor a defini o tornada. Marele incendiu Peshtigo a avut loc pe 8 octombrie 1871 si a fost descris drept Tornada de Foc ca si dezastru natural, incediu in urma caruia si-au pierdut viata peste 1.200 milioane de oameni.
Furtunile din Golful Mexicului, alte fenomene din categoria dezastre naturale, care a provocat daune de peste 6 miliarde de dolari si 300 de persoane si-au pierdut viata.
Blestemul tornadelor a avut loc in primavara anului 1974, perioada cu cele mai mari dezastre naturale din continentul America de Nord, cand 148 de tornade au distrus 13 state in mai putin de 24 de ore si au lasat in urma 330 de morti si peste 5.000 de raniti.
Full transcript