Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Rrjetat LAN, MAN, WAN

No description
by

Xhovana Gjomarkaj

on 10 June 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Rrjetat LAN, MAN, WAN

Rrjetat LAN, MAN, WAN
-Wireless LAN dmth. "lidhje ajrore" te nje "Siperfaqe Lokale/Vendore e Rrjetit Kompjuterik" i cili mundeson te komunikojne permes signale digjitale.WLAN – qëndron për Wireless LAN por njihet edhe me termet si WiFi ose IEEE 802.11. Pra WLAN d.m.th. Wireless Local Area Network.

Krahasim
Nga këndvështrimi i mbulueshmërisë, rrjeti kompjuterik i hapësirës së qytetit (MAN) është më i madh se rrjeti kompjuterik i hapësirës lokale (LAN) dhe më i vogël se rrjeti kompjuterik i hapësirës së gjerë (WAN).
Ndërsa nga këndvështrimi i shpejtësisë të transmetimit të të dhënave, rrjeti i hapësirës së qytetit (MAN) është më i shpejtë sesa rrjeti i hapësirës lokale (LAN) dhe rrjeti i hapësirës së gjerë (WAN).
Si edhe në rastin e rrjetave kompjuterike paraprake edhe në rastin e rrjeti të hapësirës së qytetit (MAN) arsyeja për ekzistimin e tyre është nevoja për ndarjen e resurseve në regjionin e qytetit apo të metros.
Wide Area Network (WAN)
Wide Area Network (WAN) Jane rrjetat me te zgjeruara ne bote, keto rrjeta gjinden pothuajse ne
te gjith boten te shtrir nga Provideret e ndryshem. .Ndaj shembulli më i mirë i rrjetit të hapësirës së gjerë (WAN) është Interneti, i cili ndërlidh të gjitha rrjetet kompjuterike të përmendura në këtë kapitull. Në figurën 4 është paraqitur rrjeti i hapësirës së gjerë (në Ang. Wide Area Network – WAN).

Metropolitan Area Network (MAN)
- Metropolitan Area Network (MAN) Jane rrjeta paksa me te medha sesa LAN, te cilat shtrihet ne
një qytet te madh apo te vogel, te nderlidhura sikurse dhe LAN

Ndaj, përkufizimi për rrjetin kompjuterik të hapësirës së qytetit është si në vijim:

-një grup i rrjetave kompjuterike të hapësirave lokale (LAN) të ndërlidhura përbrenda kufirit gjeografik të qytezës apo qytetit.

Local Area Network (LAN)
- Local Area Networks (LAN) - rrjetet lokale , janë rrjeteprivate, të cilat shërbejnë për të ndërlidhur aparatura të rrjetit në një distancë të kufizuar e cilandryshon nga disa metra brenda një ndërtese deri në disa kilometra brenda një zone të caktuar.
LANet dallohen nga rrjetet e tjera (PAN, MAN, WAN) nga madhësia, teknologjia e transmetimit
dhe topologjia e përdorur.

Punoi: Xhovana Gjomarkaj

Pranoi: Anselmo Melgushi
Full transcript