Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BOKOMSLAG & ILLUSTRATIONER

No description
by

Clara Ceder

on 29 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BOKOMSLAG & ILLUSTRATIONER

Kommuncera med bilder för att uttrycka budskap

Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg

Analysera samtida bilders uttryck, innehåll & funktioner.
Syfte med uppdraget?
VAL AV TEKNIKER?
> Fotografi - som du tagit själv.
>Collage
>Akvarell
>Blyerts
>Tusch
>Akryl
>Eget förslag?

Några tips:
>Försök skapa ett säljande omslag som människor noterar!
>Om du använder färg, kolla på andra omslag och se hur många färger som vanligtvis används!
>Kombinera gärna tekniker - ett bakgrundsfotografi och en målad person kan skapa spänning i bilden eller vice versa.
>Du måste kunna visa upp de olika stegen i din arbetsprocess, från skiss till färdigt resultat, så arbetar du i ex. photoshop så måste du visa de olika stegen fram till resultatet.
> Kom ihåg vikten med val av TYPSNITT! Om du tycker det är svårt att teckna av så skriver vi ut och kalkerar alt. skriver ut på OH-papper.
BILDÄMNET
> Vi omger oss ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska och känslomässiga uplevelser.

Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet.

Genom att arbeta med olika typer av bilder kan människan utveckla sin kreativitet och bildskapande förmåga.

Ur Lgr 11
UPPDRAGET
Uppdraget går ut på att du ska designa ett bokomslag till en detektivroman.

>Omslaget ska innehålla: en bild ( som du själv skapat) en titel (försök göra den både spännande och kort) och namnet på författaren (ditt eget)

Upplägget i korthet:

>Introduktion och bildanalys.

>Skissa olika idéer och planera din layout noggrant.

>Research: Kolla in olika bokomslag till detektivromaner hemma, i biblioteket eller i en bokaffär - hur brukar de se ut?

>Genomför arbetet med originalet.

>Redovisningsform:
Inlämning av research/analys + uppsättning och presentation.

Individuellt arbete i bildämnet period 5.
BOKOMSLAG
Vilken bok skulle du välja?


Ur Lgr 11:

>Centralt innehåll:

Bildframställning & bildanalys

>Kunskapskrav:

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnes­ områden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens ut­ tryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.


Upphovsrätt

Säg att du är helt besatt av gamla jympaskor. Du hittar en bild på internet på ett par supersnygga dojor från 80-talet. Du kopierar bilden och använder den som tryck på en T-shirt. T-shirten blir snygg - men är det okej att göra så?

Ja?
Nej?


KÄLLA: http://www.mediekompass.se/arkiv/vad-du-maste-veta-om-medier/upphovsraett
Det här gäller för bilder 

När det gäller bilder är reglerna desamma, utom att det inte går att citera förstås. Man får kopiera eller ladda hem en bild för eget personligt bruk, men inte om bilden ska visas för många, tryckas eller kopieras. Vill man trycka eller sprida en bild, så måste man kontakta fotografen eller bildbyrån och fråga om lov. Oftast vill de då ha ekonomisk ersättning för att man använder bilden.

Det här gäller för internet

Allt material - texter, bilder och teckningar - som publiceras på en webbplats är också skyddat av lagen om upphovsrätt. Det innebär att man inte får trycka, sprida, kopiera, sälja eller överföra materialet utan att ha tillåtelse från personen som har skrivit texten eller tagit bilderna. Om man bryter mot lagen kan man få ett strängt straff som böter eller fängelse i upp till två år.
Många tror att det är okej att "låna" texter och bilder och lägga upp på sin egen webbplats eller använda i en skoltidning eller i ett temaarbete. Men det får man inte. Däremot är det tillåtet att använda materialet för eget bruk, det vill säga för att läsa och lära sig, att referera till det eller liknande.

För att få tillstånd att använda materialet bör man kontakta fotografen, författaren, förlaget, tidningen eller bildbyrån, beroende på vem som står för upphovsrätten. Ofta är det lätt att hitta den som har upphovsrätten till materialet på nätet, och därför är det snabbt gjort att mejla och fråga om man får använda materialet.

När man har fått tillstånd att använda materialet från en webbplats, ska man komma ihåg att ange vem som har upphovsrätten och se till att materialet återges korrekt och i ett sammanhang som inte uppfattas som kränkande.

KÄLLA:
http://www.mediekompass.se/arkiv/vad-du-maste-veta-om-medier/upphovsraett
Rätt svar:

Nja, det beror på om bilden är upphovsrättsskyddad. Har du någon gång googlat på bilder så kanske du sett att det står "denna bild kan vara skyddad av upphovsrätt" under bilden. Upphovsrätt betyder enkelt att det finns någon som äger en bild eller text. Den personen har rätt att bestämma hur och var texten eller bilden ska publiceras eller visas för allmänheten.

Upphovsrättslagen gäller författare, musiktonsättare, bildkonstnärer och fotografer. Men det här innebär att även du har upphovsrätt på bilder du tar - eller musik du gör. Det är viktigt att känna till vilka regler som gäller, både för det material som man själv lägger ut på nätet och för sådant som man vill använda därifrån. Jaha, varför är det viktigt att veta det då?

Därför att det är fult att sno andras grejer
Därför att det är straffbart och du kan hamna i brottsregistret

KÄLLA:
http://www.mediekompass.se/arkiv/mediekunskap/upphovsraett/1374-vad-aer-upphovsraett

Vad tycker du om upphovsrättslagen? Kom på minst en fördel och en nackdel!

Övrigt:

Vad gäller då egentligen för exempelvis bloggar där andras bilder används?

Google?

I undervisningen?

I skolarbeten?
Full transcript