Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ALKOOLI

No description
by

Adi Mehmeti

on 13 May 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ALKOOLI

Emërtimi i alkooleve
Sipas mënyrës sistematike, emërtimi i alkooleve rrjedh nga emri i hidrokarburit përkatës, duke i'a shtuar shkronjat "OL" (Metan-ol) ose në bazë të radikalit, duke e shtuar fjalën alkool. Ndër alkoolet më të njohura janë : etanoli, metanoli, butanoli, propanoli etj, në bazë të numrave greko-latin.
Klasifikimi i alkooleve


Sipas grupit hidroksil

Alkoole njëhidroksilike
Alkoole dyhidroksilike
Alkoole trehidroksilike.
Menyrat e prodhimit te alkooleve
Mënyra më e vjetër e përfitimit e njohur para 6000 vjetëve e cila mbështetet në metodën e fermentimit të sheqerit, nën veprimin e disa substancave që i prodhojnë disa mikroorganizma, që quhen enzime ose tharme.

Alkooli përfitohet edhe me adicionimin e ujit në eten në prani acidit sulfurik.
Vetite fizike dhe kimike te alkooleve
Vetitë e alkooleve rrjedhin nga grupi hidroksil.
Alkoolet mund të konsiderohen derivate të ujit,
ku një atom hidrogjen zëvendësohet me një radikal.
Alkoolet kanë veti të hidrokarbureve dhe ujit, p.sh : etanoli është i djegshëm (si edhe etani), dhe reagon me natriumin si edhe uji.
Alkoolet në krahasim me hidrokarburet, kanë temperatura të vlimit dhe shkrirjes më të larta.
Alkoolet tretën mirë në ujë. Alkoolet me 1 deri 3 atome karboni tretën mirë ne ujë, me rritje të atomeve të karbonit zvogëlohet tretshmëria e alkoolit në ujë.
Alkoolet zhvillojnë reaksione të shumta kimike nga të cilat formohen këto komponime : aldehidet, ketonet, acidet, esteret etj.
Alkoolet terciare nuk oksidohen.
Në kimi, alkool është çdo perberje organike në të cilin grupi hidroksil -OH shoqërohet me me nje atom karbon te vargut karbonik. Grupi -OH percakton vetite e alkooleve. Formula e një alkooli mund te shkruhet edhe R+OH.

ALKOOLI - PROJEKT NE KIMI - ADI MEHMETI
ALKOOLI
Me fjalë tjera alkool i referohet etanolit, lloj alkooli që është pjesë përbërëse e pijeve alkoolike.
Etanoli vete është lëng pa ngjyrë i cili fitohet me fermentimin e sheqerit. Industrialisht fitohet me hidratimin e etilenit me ujë në prezencë të acidit fosforik.Etanoli më shume përdoret si antidepresiv me mijëra vjet.
Varshmëria nga alkooli quhet alkoolizëm.
"Alkooli është i vetmi armik që njeriu ka mësuar ta dojë."
Rakia


Rakia është një nga pijet e rralla që shqiptarët historikisht e kanë përdorur për të nderuar veten dhe mikun. Prandaj historitë për prodhimin e rakisë nuk kanë të sosur, aq sa nuk kanë të sosur dollitë dhe shëndetet që njerëzit kanë ngritur për njëri tjetrin, Fama e rakisë së rrushit në këtë zonë vjen nga shekuj që në kohën kur ajo pihej me opingë e deri tek pirja e saj me gota moderne.
Por qyteti i Skraparit është shquar për traditën e zierjes së rakisë ashtu si Rusia shquhet për vodkën e Italia për rumin. Kjo është aq e vërtet sa që në vitin 1950 në një panair ndërkombëtar që u mbajt në Rusi, rakia e Skraparit zuri vendin e parë.

Pijet alkoolike
Pijet alkoolike janë përdorur gjerësisht që në antikitetin e lashtë dhe nga shumë civilizime anë e mbanë globit, si një përbërës si një diete të rregullt, për arsye higjienike apo mjekësore, për efektet e tyre pushuese dhe euforike, për të bërë qejf, për frymëzim artistik, si afrodiziakë, dhe arsye të tjera.
Pijet alkolike tradicionale shqiptare
Në bazë të natyrës të radikaleve

Alimfatike
Aliciklike
Aromatike


Ne bazë të pozitës se ku është i lidhur grupi hidroksil

Alkoole primare
Alkoole sekondare
Alkoole terciare.
Vera

Zonat në të cilat prodhohet vera më e mirë janë rreth Korçës dhe Beratit, por gjithashtu verë e mirë prodhohet në Tiranë dhe në veri të vendit, në Lezhë dhe Shkodër.
Disa nga verërat më të mira shqiptare janë Merlot, Tokai, Kallmet, Sheshi i Zi, Rozafa, Çobo, etj.

Birrë

Birra prodhohet në Tiranë (Birra Tirana, Birra Kaon, Birra Stela), në Korçë (Birra Korça), Shkodër (Birra Rozafa), Vlorë (Birra Norga).

Fabrikat e Tiranës dhe Korçës prodhojnë dhe birrën e zezë perveç birrave të tjera të cilat tregtohen më gjerë.

Konjak

Konjaku kryesor që tregtohet në Shqipëri është Skënderbeu, i cili është liker shumë i mirë dhe bëhet nga alkoli i rrushit të pjekur. Konjaku Skënderbeu ka fituar disa çmime ndërkombëtare dhe eksportohet gjëresisht.

Fërnet

Fërneti është një aperitiv popullor i cili bëhet nga bimë të ndryshme, dhe i cili nuk ngjason aspak me shijen e Fërnet-Branka.

Një tjetër pije alkoolike e cila konsumohet gjerësisht në Shqipëri është rakia. Rakia zakonisht bëhet nga distilimi i lëngut të rrushit, por në Shqipëri ajo prodhohet dhe nga manat, manaferrat, molla, dëllinja, etj.


Fabrika e verës Çobo në Berat prodhon dhe raki shumë të mirë arre.
Gjithsesi rakia më e mirë është ajo që prodhohet në shtëpi e cila mund të gjendet lehtësisht në dyqane.

Rakia është pije alkoolike e cila zakonisht prodhohet në bodrumet shtëpiake në trevat e Ballkanit dhe shpesh ky term përdoret edhe për të gjitha pijet alkoolike. Me fillimin e industrializimit në trevat ballkanike shumë pije alkoolike që vijnë nga Ballkani e kanë marrë këtë emër duke e cituar llojin nga cili frut është nxjerur alkooli.
Organet qe preken nga perdorimi i tepruar i alkolit
Shqisat
Alkooli mund te demtoje shikimin dhe degjimin.Shija,nuhatja dhe ndjenja e te prekurit mund te cenohen nga alkooli gjithashtu.Meqe gjith muskujt jane ne kontrollin e trurit,kontrolli I muskujve demtohet edhe nga perdorimi I paket I alkolit .Ky demtim shfaqet me humbje koordinimi dhe mosreagim ne kohen e duhur.

Disa nga arsyet që të shtyjnë drejt alkoolit:

Nervozizmi
Relaksimi
Vetmia
Dieta
Fimi i vetëbesimit
Rritja e kënaqësisë
Zbutja e moskënaqësisë
Shprehia/vesi
Mjet për pagjumësi etj.
"Alkoolizmi po rrit ndjeshëm numrin e pacientëve me probleme të shëndetit mendor, po rrit koston e trajtimit farmakologjik të patologjive bio-organike, ndërsa dipendenca alkolike po jep regres të përgjithshëm", thotë shefi i Klinikës së Trajtimit të Varësisë Alkoolike (Shërbimi i Alkologjisë) pranë Qendrës Spitalore Universitare "Nënë Tereza" në Tiranë, Dr.Shpëtim Doksani.
Por, shqetësues është fakti që ky fenomen po prek një përqindje serioze të popullsisë aktive, të moshës 30-60 vjeçare. Referuar të dhënave paraprake, edhe pse kontradiktore, flasin për rreth 30% konsumatorë alkoolikë (të lehtë, të moderuar dhe problematikë), 15% konsumatorë problematike, abuzues dhe të rrezikshëm, si dhe rreth 4 % dipendentë alkoolike.
Nga ana tjetër, Instituti i Shëndetit Publik ngre shqetësimin për konsumimin e alkoolit tek të rinjtë.
Punoi:

Adi Mehmeti
Alkooli dhe shendeti

Permes zorreve, alkooli shkon ne gjak dhe shperndahet ne te gjithe organizmin, por kryesisht ne tri organe kryesore si ne melci, zemer dhe tru. Eshte melcia ajo qe e transformon gradualisht 95% te alkoolit ndersa 5% qe mbetet transformohet nga mushkeria (permes nxjerrjes se ajrit) apo lekura (permes djerses). Efektet toksike te alkoolit jane shume te njohura : mund te prekne melcia, truri, sistemi nervor, zemra, mushkria por dhe shume organe te tjera, sic eshte sistemi digjestiv, ai i frymemarrjes, etj. Mukozat, stomaku dhe zorret irritohen nga veprimi i forte i alkoolit duke shkaktuar ndjesine e djegjes. Alkooli, si substance psiko-aktive qe eshte, vepron fuqishem ne nivelin e trurit, njelloj sic veprojne dhe kanabisi apo drogat e tjera.
-C’ndodh kur pijme me teprice dhe behemi alkolike ?
Stomaku
Alkoli nuk tretet nga stomaku dhe zorra e trash por ai pershkon I pandryshuar indet e stomakut dhe shkon drejte ne gjak.Irritimi I vazhdueshem I mukuzes se stomakut mund te shkaktoj gastrit ,nje inflamacion kronik te mukozes se stomakut.
Melcia
Alkooli duhet te shperbehet nga melcia ne dyoksid karboni dhe uje perpara se te lere trupin.Melcia mund te shperbeje sasira te vogla alkooli ne nje kohe te caktuar.Pjesa qe mbetet qarkullon ne organizem deri sa melicia te jete ne gjendje ta shperbeje.Keshtu shkaktohet cirroza
Truri
Perdorimi I alkoolit ne nje kohe te gjate ul aktivitetin e qelizave te trurit deri ne eleminimin e plote te tyre .Duke qqene se qelizat e trurit jane qeliza qe kerkojne kohe te gjate per tu rigjeneruar,perdorimi I alkoolit krijon problem dhe crregullime ne tru .
Full transcript