Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kommunister

No description
by

Felix Skörvald

on 30 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kommunister

sovjet Kommunism Presentation av: Max, Felix, Carl och Oskar Nordkorea Kim-Jong IL Josef Stalin Kuba Vi kommer att berätta om fyra länder som en gång i tiden var stora inom kommunismen, vissa är det fortfarande... -Nordkorea
-SovjetUnionen
-Kuba
-Kina Presentation Tidiga tankar om ett samhälle grundat på egendomsgemenskap kan hittas hos Platon, vissa kristna tänkare, Mazdak och Thomas More såväl som hos de utopiska socialisterna. Kim jong il var den förra kommunistiska ledare i Nord korea just nu är det hans son Kim-Jong un.
Kim jong il var ledare i Nord korea i 1994 till 2011. Allt fast och beständigt förflyktigas" skrev Marx och Engels i Det kommunistiska manifestet. Kuba är ett av de länder som var Kommunistiska under 1900-talet och en av väldigt få länder som är kommunistiska än idag. Karl Marx 1818-1883 Enligt kommunsimen skall staten samla in landets produktion. Karl Marx var en av de vikitgaste
tänkarna inom den morderna kommunismen.
Karl Marx och hans kollega friedrich
de tog sig från utopismen och formulerade en egen som de kallade den vetenskaplig socialism som beskrevs i det kommunistiska manifestet (1848), det är det historiskt viktigaste dokumentet för den ideologiska utformningen av kommunismen.
Detta brukar kallas för marxism. Länder som är komunsitiska idag 1870 - 1924 Vladmir Lenin Många använder beteckningen kommunism om den ideologi som skapades av Vladimir Lenin och vidareutvecklades i olika riktningar av efterföljare som Lev Trotskij, Josef Stalin och Mao Zedong.
Hans närmaste inom släkten märkte man hatade då tidens regering och system.
Lenins bror var med i en rebellgrupp som försökte mörda tsaren. Kommunism Kim jong il föddes 16 februari 1941
han blev 70 år han dog 2011. Kim jong un KOMMUNISM Kim jong un är den komunistiska ledaren i nord korea.
Han är född år 1983 den 8 januari, han är 29 år. Kommunism i nord korea KINAs kommunistiksa parti De kommunistiska ledarna i Nordkorea sattsar i princip allt på det militära. Så att folket blir väldigt fattigt och nästan inga resurser.
vissa delar av Nordkorea kan vara väldigt modernt men till mesta dels är det väldigt fattigt i landet. Varför de bygger upp så mycket militär är för att Nord och syd korea ligger i rivalitet hela tiden så de är rädda för krig. En annan sak är att de är rädda för att folket ska göra uppror mot den kommunistiska ledarn. Den sista saken är att de kan vara rädda för japan som erövrade Korea 1912. Kinas Kommunsitiska parti är väldigt lik marxism-leninismen med mening att skapa ett socialiskt samhälle som siktar mot kommunism. Partiet följde Sovjetunionens vägar med en personkult runt Mao Zedong efter 1945.
Kinas ommunistiska parti kom till makten 1949. De tog kina med våld det var inbördeskrig från år 1927 till 1949.
Med många år av krig tog Mao Zedong över kina.
Hur det kinesiska kommunistiska partiet kom till är för att
Chen Duxiu skapade KKP för att han tyckte att västerlenska ideologier var intresanta. Så att han skapsde kkp för att han tyckte att kina skulle vara ett bättre land om de var kommunistiska.
Hu Jinato är den person som är ledare över kkp just nu och KKP är ledarna över kina. Kina är fortfarande ett kommunistiskt land och kkp har fortfarnade makten. Mao Zedong Mao Zedong föddes år 1893 och dog år 1976.
Mao Zedong blev ordförande för kinas kummunistiska
parti år 1943 tills han dog.
Mao Zedong kom från en fattig familj, han flytade till kina när han
var 25 där han blev revolutionär och började med att jobba på ett
biblotek. År 1920 återvände han till sin hem stad där han drogs till
Krigsherren Tan Yankais.Mao gjordes till tales man för rörelsen.
Efter ett tag blir hem staden egen styrt av rörelsen.
Efter nåra år blir Mao ordförande för den kinesiska sovejetrepubliken.
Efter att den kinesiska sovejetrepubliken börjat inbördeskriget och
börjat marschera mot andra städer. Han blev formelt ordförande för
kinas kommunistiska parti år 1943 den 20 mars. Du skall bidra med dina för mågor i samhället och dina behov skall täckas,så alla får inte lika utan allas behov täcks endast. Kuba följer marxismen och leninismen. Marxism och leninism är 2 inriktningar inom kommunismen. Kuba styrs av kommunister. Hela riksdagen i Kuba är kommunister. I Kuba så har inte andra partier rätt att göra valkampanjer eller vara med och styra. Många partier har försökt att vara med men dem har blivit ”saboterade”. I Kuba så finns det en ungdoms organisation för årskurs 1-9 som är kommunister.
Deras måtto är (Pionjärer för kommunismen-vi kommer att vara som che).
Kuba har alltid haft en dålig relation med USA för att USA försöker hela tiden att ta makten i Kuba.USA försöker också att ändra Kubas politik . USA har också sedan länge tillbacka blockerat Kubas transporter. sLUT JOSEF STALIN

Josef Stalin var född i staden Gori i sovjetunionen eller 1878. Han hade flera syskon men var det ända som överlevde på grund av sjukdomar eller andra skäl. Josef blev ofta och väldigt brutalt slagen av sin pappa som ofta var alkohol påverkad (alkoholist). Josefs pappa hette Besarion Dzjughasjvili och jobbade som skomakare. Josef gick på en kyrkoskola i hans hemstad Gori. Han hade bra betyg och valde därför att läsa vidare till präst vid det ortodoxa prästseminariet i Tbilisi. Som artonåring gick Josef med i en illegal socialdemokratisk sammanslutning, där kom han för första gången i kontakt med Karl Marx tankegångar. Några år senare blev han avstängd från skolan och jagad av Vladimir Alexandrovitj, Tsar. Tsar var den ryska kejsar familjen. Josef blev ofta gripen och fick ofta hembesök av tsaristiska hemliga polisen som letade efter de förbjudna socialistiska skrifter som var emot hela den tsariska familjen. Trots att Josef ständigt var jagad av tsaristiska hemliga polis kunde han arrangera strejker och demonstrationer. Han till och med arrangerade bankrån för att finansiera sin socialistiska kamp.

Oktoberrevolutionen som var 1917 hade Josef en väldigt viktig roll som var partiets exekutivkommitté och han var även delägare i tidningsföretaget Pravda, som var en väldigt känd socialdemokratisk tidning i Ryssland.Gulag lägret.

Gulag lägret var ett koncentrationsläger som Stalin grundade för att han ville få bort alla som kritiserade den kommunistiska ideologin. Man satte även outbildade bönder i koncentrationsläger för de hade rätt utröstning och de var väldigt erfarna med att jobba och slita hemma på gården. Det ledde till att det ofta blev produktionsstop och förseningar av t.ex mjölkprodukter som skulle skickas till fabriker. Propagandan var tvungen att hitta på något så de berättade att det saboterades och att en ”skenrättegång” var i gång mot fabrikschefer och ingenjörer. Arbetet var enormt hårt i Gulags lägret. Gosudarstvenoje polititjeskoje upravlenije ”GPU”, och Narodnyj komissariat vnutrennich del ”NKVD” ("Folkkommissariatet för inrikes ärenden") som var sovjetunionens säkerhetstjänst. Stalin tyckte NKVD var effektiva efter som de jobbade med massmord, tortyr, terror och mycket fler hemska grejer mot sin egen befolkning. På Stalins order utförde NKVD en bred terror som ledde till att väldigt många blev arresterade, avrättade, deporterade. Många invånare ”försvann” på Stalins order. ”Ingen statlig organisation i historien kan anses ha begått så många illdåd som NKVD och ingen stat kan anses ha så många mördare som Sovjet”. NKVD gjorde själva rensningar på sin egen personal på grund av att ha koll på mordmaskinen, men som omedelbart fortsatte efteråt.

Många av Stalins partimedlemmar blev väldigt missnöjda och sökte därför många efterträdare, som blev en en hemlighet. ”Leningrads partichef sergej kirov” blev tillfrågad i enrum ifall han ville ”leda /ta över” partiet.

Den arbetslöse partimedlemmen Leonid Nikolajev sköt Kirov i huvudet ensam på hans arbetsrum, ca tio månader efter partikongressen. 1December 1939. Det finns inte några bevis, men polisen misstänkte Stalin själv hade planerat mordet på Kirov, men det fanns inga bevis.

Under andra världs kriget var Stalin väl medveten om att Hitlers stortyska retorik och den militära upprustningen var ett hot mot freden i hans land i längden kunde hota landet. Tanken att samarbeta med andra länder som t.ex sovjetunionen, Storbritannien eller Frankrike var helt uteslutet på grund av för stor misstänksamhet och de hade för olika ideologier. Stalin ville absolut inte gå i krig så han undvek allt som Nazityskland hade att komma med. Men han slöt fred med sovjetunionen och Nazityskland. Stalin fick reda på att Hitler nu ville breda ut Tyskland mer öster ifrån och skulle skicka axelmakterna på sovjetunionen. Detta ville Stalin inte tro på fören in i det sista. Det var dels det som gjorde Hitler och axelmakterna så framgångs rika.

Efter WW2 var sovjetunionen en super makt och Stalin hade själv blivit nämnd till världens mäktigaste politiker av USA:president.

”Inrikespolitiskt innebar inte segern över Nazityskland någon lättnad av förtrycket. Nya utrensningar iscensattes och Gulagsystemet byggdes ut ytterligare. Stalins sjukliga misstänksamhet stegrades ytterligare. Han gav också order om att Sovjetunionen till varje pris var tvunget att skaffa sig kärnvapen för att inte förlora makt till USA, som sprängt de första atombomberna över civila över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Detta lyckades landets kärnfysiker med när Sovjetunionens första atombomb provsprängdes i augusti 1949- drygt fyra år efter USA:s sprängningar.

Efter kriget fortsatte Stalin sin vana att arbeta på nätterna och sova på dagarna. En dag 1953 steg han aldrig upp då han befann sig på sin datja Kunstevo utanför Moskva. Hans tjänare – livrädda för att på något sätt störa honom i onödan – ville inte väcka honom. Till slut vågade sig en av tjänarna in i sovrummet och där fann man Stalin liggande på golvet. Han hade troligen drabbats av en hjärnblödning och avled den 5 mars, efter att ha legat i koma i fem dagar. Sedan 1970-talet har det funnits teorier om att Stalin mördades och att det eventuellt var Lavrenij Beriji som förgiftade honom.

Efter Stalins död utbröt en maktkamp om vem som skulle efterträda honom. Nikita Chrustjov avgick med segern och tog 1956 officiellt avstånd från Stalins version av socialismen/kommunismen, till exempel den extrema personkult som utvecklades kring envåldshärskaren. Den fruktansvärda terrorn under 1930-talet fördömdes också. Men någon genomgripande demokratisering av samhället kunde inte genomföras. Chrustjovs avståndstagande från Stalin ledde till en djup och länge bestående splittring mellan Sovjetunionen och Kina, där den nya sovjetiske ledaren stämplades som revisionist av diktatorn och massmördaren Mao Zedong”. Lite fakta om Kuba Josef Stalin var född i staden Gori i sovjetunionen eller 1878. Han hade flera syskon men var det ända som överlevde på grund av sjukdomar eller andra skäl. Josef blev ofta och väldigt brutalt slagen av sin pappa som ofta var alkohol påverkad (alkoholist). Josefs pappa hette Besarion Dzjughasjvili och jobbade som skomakare. Josef gick på en kyrkoskola i hans hemstad Gori. Han hade bra betyg och valde därför att läsa vidare till präst vid det ortodoxa prästseminariet i Tbilisi. Som artonåring gick Josef med i en illegal socialdemokratisk sammanslutning, där kom han för första gången i kontakt med Karl Marx tankegångar. Några år senare blev han avstängd från skolan och jagad av Vladimir Alexandrovitj, Tsar. Tsar var den ryska kejsar familjen. Josef blev ofta gripen och fick ofta hembesök av tsaristiska hemliga polisen som letade efter de förbjudna socialistiska skrifter som var emot hela den tsariska familjen. Trots att Josef ständigt var jagad av tsaristiska hemliga polis kunde han arrangera strejker och demonstrationer. Han till och med arrangerade bankrån för att finansiera sin socialistiska kamp.
Oktoberrevolutionen som var 1917 hade Josef en väldigt viktig roll som var partiets exekutivkommitté och han var även delägare i tidningsföretaget Pravda, som var en väldigt känd socialdemokratisk tidning i Ryssland.

Gulag lägret.
Gulag lägret var ett koncentrationsläger som Stalin grundade för att han ville få bort alla som kritiserade den kommunistiska ideologin. Man satte även outbildade bönder i koncentrationsläger för de hade rätt utröstning och de var väldigt erfarna med att jobba och slita hemma på gården. Det ledde till att det ofta blev produktionsstop och förseningar av t.ex mjölkprodukter som skulle skickas till fabriker. Propagandan var tvungen att hitta på något så de berättade att det saboterades och att en ”skenrättegång” var i gång mot fabrikschefer och ingenjörer. Arbetet var enormt hårt i Gulags lägret. Gosudarstvenoje polititjeskoje upravlenije ”GPU”, och Narodnyj komissariat vnutrennich del ”NKVD” ("Folkkommissariatet för inrikes ärenden") som var sovjetunionens säkerhetstjänst. Stalin tyckte NKVD var effektiva efter som de jobbade med massmord, tortyr, terror och mycket fler hemska grejer mot sin egen befolkning. På Stalins order utförde NKVD en bred terror som ledde till att väldigt många blev arresterade, avrättade, deporterade. Många invånare ”försvann” på Stalins order. ”Ingen statlig organisation i historien kan anses ha begått så många illdåd som NKVD och ingen stat kan anses ha så många mördare som Sovjet”. NKVD gjorde själva rensningar på sin egen personal på grund av att ha koll på mordmaskinen, men som omedelbart fortsatte efteråt.
Många av Stalins partimedlemmar blev väldigt missnöjda och sökte därför många efterträdare, som blev en en hemlighet. ”Leningrads partichef sergej kirov” blev tillfrågad i enrum ifall han ville ”leda /ta över” partiet.
Den arbetslöse partimedlemmen Leonid Nikolajev sköt Kirov i huvudet ensam på hans arbetsrum, ca tio månader efter partikongressen. 1December 1939. Det finns inte några bevis, men polisen misstänkte Stalin själv hade planerat mordet på Kirov, men det fanns inga bevis.
Under andra världs kriget var Stalin väl medveten om att Hitlers stortyska retorik och den militära upprustningen var ett hot mot freden i hans land i längden kunde hota landet. Tanken att samarbeta med andra länder som t.ex sovjetunionen, Storbritannien eller Frankrike var helt uteslutet på grund av för stor misstänksamhet och de hade för olika ideologier. Stalin ville absolut inte gå i krig så han undvek allt som Nazityskland hade att komma med. Men han slöt fred med sovjetunionen och Nazityskland. Stalin fick reda på att Hitler nu ville breda ut Tyskland mer öster ifrån och skulle skicka axelmakterna på sovjetunionen. Detta ville Stalin inte tro på fören in i det sista. Det var dels det som gjorde Hitler och axelmakterna så framgångs rika.
Efter WW2 var sovjetunionen en super makt och Stalin hade själv blivit nämnd till världens mäktigaste politiker av USA:president.
”Inrikespolitiskt innebar inte segern över Nazityskland någon lättnad av förtrycket. Nya utrensningar iscensattes och Gulagsystemet byggdes ut ytterligare. Stalins sjukliga misstänksamhet stegrades ytterligare. Han gav också order om att Sovjetunionen till varje pris var tvunget att skaffa sig kärnvapen för att inte förlora makt till USA, som sprängt de första atombomberna över civila över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Detta lyckades landets kärnfysiker med när Sovjetunionens första atombomb provsprängdes i augusti 1949- drygt fyra år efter USA:s sprängningar.
Efter kriget fortsatte Stalin sin vana att arbeta på nätterna och sova på dagarna. En dag 1953 steg han aldrig upp då han befann sig på sin datja Kunstevo utanför Moskva. Hans tjänare – livrädda för att på något sätt störa honom i onödan – ville inte väcka honom. Till slut vågade sig en av tjänarna in i sovrummet och där fann man Stalin liggande på golvet. Han hade troligen drabbats av en hjärnblödning och avled den 5 mars, efter att ha legat i koma i fem dagar. Sedan 1970-talet har det funnits teorier om att Stalin mördades och att det eventuellt var Lavrenij Beriji som förgiftade honom.
Efter Stalins död utbröt en maktkamp om vem som skulle efterträda honom. Nikita Chrustjov avgick med segern och tog 1956 officiellt avstånd från Stalins version av socialismen/kommunismen, till exempel den extrema personkult som utvecklades kring envåldshärskaren. Den fruktansvärda terrorn under 1930-talet fördömdes också. Men någon genomgripande demokratisering av samhället kunde inte genomföras. Chrustjovs avståndstagande från Stalin ledde till en djup och länge bestående splittring mellan Sovjetunionen och Kina, där den nya sovjetiske ledaren stämplades som revisionist av diktatorn och massmördaren Mao Zedong”. Josef Stalin var född i staden Gori i sovjetunionen eller 1878. Han hade flera syskon men var det ända som överlevde på grund av sjukdomar eller andra skäl. Josef blev ofta och väldigt brutalt slagen av sin pappa som ofta var alkohol påverkad (alkoholist). Josefs pappa hette Besarion Dzjughasjvili och jobbade som skomakare. Josef gick på en kyrkoskola i hans hemstad Gori. Han hade bra betyg och valde därför att läsa vidare till präst vid det ortodoxa prästseminariet i Tbilisi. Som artonåring gick Josef med i en illegal socialdemokratisk sammanslutning, där kom han för första gången i kontakt med Karl Marx tankegångar. Några år senare blev han avstängd från skolan och jagad av Vladimir Alexandrovitj, Tsar. Tsar var den ryska kejsar familjen. Josef blev ofta gripen och fick ofta hembesök av tsaristiska hemliga polisen som letade efter de förbjudna socialistiska skrifter som var emot hela den tsariska familjen. Trots att Josef ständigt var jagad av tsaristiska hemliga polis kunde han arrangera strejker och demonstrationer. Han till och med arrangerade bankrån för att finansiera sin socialistiska kamp.
Oktoberrevolutionen som var 1917 hade Josef en väldigt viktig roll som var partiets exekutivkommitté och han var även delägare i tidningsföretaget Pravda, som var en väldigt känd socialdemokratisk tidning i Ryssland.

Gulag lägret.
Gulag lägret var ett koncentrationsläger som Stalin grundade för att han ville få bort alla som kritiserade den kommunistiska ideologin. Man satte även outbildade bönder i koncentrationsläger för de hade rätt utröstning och de var väldigt erfarna med att jobba och slita hemma på gården. Det ledde till att det ofta blev produktionsstop och förseningar av t.ex mjölkprodukter som skulle skickas till fabriker. Propagandan var tvungen att hitta på något så de berättade att det saboterades och att en ”skenrättegång” var i gång mot fabrikschefer och ingenjörer. Arbetet var enormt hårt i Gulags lägret. Gosudarstvenoje polititjeskoje upravlenije ”GPU”, och Narodnyj komissariat vnutrennich del ”NKVD” ("Folkkommissariatet för inrikes ärenden") som var sovjetunionens säkerhetstjänst. Stalin tyckte NKVD var effektiva efter som de jobbade med massmord, tortyr, terror och mycket fler hemska grejer mot sin egen befolkning. På Stalins order utförde NKVD en bred terror som ledde till att väldigt många blev arresterade, avrättade, deporterade. Många invånare ”försvann” på Stalins order. ”Ingen statlig organisation i historien kan anses ha begått så många illdåd som NKVD och ingen stat kan anses ha så många mördare som Sovjet”. NKVD gjorde själva rensningar på sin egen personal på grund av att ha koll på mordmaskinen, men som omedelbart fortsatte efteråt.
Många av Stalins partimedlemmar blev väldigt missnöjda och sökte därför många efterträdare, som blev en en hemlighet. ”Leningrads partichef sergej kirov” blev tillfrågad i enrum ifall han ville ”leda /ta över” partiet.
Den arbetslöse partimedlemmen Leonid Nikolajev sköt Kirov i huvudet ensam på hans arbetsrum, ca tio månader efter partikongressen. 1December 1939. Det finns inte några bevis, men polisen misstänkte Stalin själv hade planerat mordet på Kirov, men det fanns inga bevis.
Under andra världs kriget var Stalin väl medveten om att Hitlers stortyska retorik och den militära upprustningen var ett hot mot freden i hans land i längden kunde hota landet. Tanken att samarbeta med andra länder som t.ex sovjetunionen, Storbritannien eller Frankrike var helt uteslutet på grund av för stor misstänksamhet och de hade för olika ideologier. Stalin ville absolut inte gå i krig så han undvek allt som Nazityskland hade att komma med. Men han slöt fred med sovjetunionen och Nazityskland. Stalin fick reda på att Hitler nu ville breda ut Tyskland mer öster ifrån och skulle skicka axelmakterna på sovjetunionen. Detta ville Stalin inte tro på fören in i det sista. Det var dels det som gjorde Hitler och axelmakterna så framgångs rika.
Efter WW2 var sovjetunionen en super makt och Stalin hade själv blivit nämnd till världens mäktigaste politiker av USA:president.
”Inrikespolitiskt innebar inte segern över Nazityskland någon lättnad av förtrycket. Nya utrensningar iscensattes och Gulagsystemet byggdes ut ytterligare. Stalins sjukliga misstänksamhet stegrades ytterligare. Han gav också order om att Sovjetunionen till varje pris var tvunget att skaffa sig kärnvapen för att inte förlora makt till USA, som sprängt de första atombomberna över civila över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Detta lyckades landets kärnfysiker med när Sovjetunionens första atombomb provsprängdes i augusti 1949- drygt fyra år efter USA:s sprängningar.
Efter kriget fortsatte Stalin sin vana att arbeta på nätterna och sova på dagarna. En dag 1953 steg han aldrig upp då han befann sig på sin datja Kunstevo utanför Moskva. Hans tjänare – livrädda för att på något sätt störa honom i onödan – ville inte väcka honom. Till slut vågade sig en av tjänarna in i sovrummet och där fann man Stalin liggande på golvet. Han hade troligen drabbats av en hjärnblödning och avled den 5 mars, efter att ha legat i koma i fem dagar. Sedan 1970-talet har det funnits teorier om att Stalin mördades och att det eventuellt var Lavrenij Beriji som förgiftade honom.
Efter Stalins död utbröt en maktkamp om vem som skulle efterträda honom. Nikita Chrustjov avgick med segern och tog 1956 officiellt avstånd från Stalins version av socialismen/kommunismen, till exempel den extrema personkult som utvecklades kring envåldshärskaren. Den fruktansvärda terrorn under 1930-talet fördömdes också. Men någon genomgripande demokratisering av samhället kunde inte genomföras. Chrustjovs avståndstagande från Stalin ledde till en djup och länge bestående splittring mellan Sovjetunionen och Kina, där den nya sovjetiske ledaren stämplades som revisionist av diktatorn och massmördaren Mao Zedong”. Kuba är en ö som ligger utanför Florida. I Kuba bor det 11,2 miljoner människor och det vanligaste språket i Kuba är spanska. Kuba är ett relativt litet land som förutom huvudön består av flera mindre öar. Kubas huvudstad är Havana och där bor det 2,2 miljoner människor. Kuba ett ganska isolerat land och har för det mesta bara kontakt med Venezuela och Sydamerika.

Fidel Castro var president från 1959 fram till 2006, då han avgick på grund av sjukdom. Idag är Raol Castro, Fidels bror, landets president. Förhållande med USA påverkar fortfarande Kubas politik och samhällsliv, och den gamla handelsblockaden har nyligen blivit mer omfattande. Kuba har ett statligt välfärdssystem med obligatorisk skola och gratis utbildning. Systemet omfattar även sjukvård , föräldraledighet och pensioner. Sjukvården är också avgiftsfri. Tillgången på läkare är god med landet har haft brist på läkemedel, mycket på grund av handelsblockaden. Josef Stalin var född i staden Gori i sovjetunionen eller 1878. Han hade flera syskon men var det ända som överlevde på grund av sjukdomar eller andra skäl. Josef blev ofta och väldigt brutalt slagen av sin pappa som ofta var alkohol påverkad (alkoholist). Josefs pappa hette Besarion Dzjughasjvili och jobbade som skomakare. Josef gick på en kyrkoskola i hans hemstad Gori. Han hade bra betyg och valde därför att läsa vidare till präst vid det ortodoxa prästseminariet i Tbilisi. Som artonåring gick Josef med i en illegal socialdemokratisk sammanslutning, där kom han för första gången i kontakt med Karl Marx tankegångar. Några år senare blev han avstängd från skolan och jagad av Vladimir Alexandrovitj, Tsar. Tsar var den ryska kejsar familjen. Josef blev ofta gripen och fick ofta hembesök av tsaristiska hemliga polisen som letade efter de förbjudna socialistiska skrifter som var emot hela den tsariska familjen. Trots att Josef ständigt var jagad av tsaristiska hemliga polis kunde han arrangera strejker och demonstrationer. Han till och med arrangerade bankrån för att finansiera sin socialistiska kamp.
Oktoberrevolutionen som var 1917 hade Josef en väldigt viktig roll som var partiets exekutivkommitté och han var även delägare i tidningsföretaget Pravda, som var en väldigt känd socialdemokratisk tidning i Ryssland.

Gulag lägret.
Gulag lägret var ett koncentrationsläger som Stalin grundade för att han ville få bort alla som kritiserade den kommunistiska ideologin. Man satte även outbildade bönder i koncentrationsläger för de hade rätt utröstning och de var väldigt erfarna med att jobba och slita hemma på gården. Det ledde till att det ofta blev produktionsstop och förseningar av t.ex mjölkprodukter som skulle skickas till fabriker. Propagandan var tvungen att hitta på något så de berättade att det saboterades och att en ”skenrättegång” var i gång mot fabrikschefer och ingenjörer. Arbetet var enormt hårt i Gulags lägret. Gosudarstvenoje polititjeskoje upravlenije ”GPU”, och Narodnyj komissariat vnutrennich del ”NKVD” ("Folkkommissariatet för inrikes ärenden") som var sovjetunionens säkerhetstjänst. Stalin tyckte NKVD var effektiva efter som de jobbade med massmord, tortyr, terror och mycket fler hemska grejer mot sin egen befolkning. På Stalins order utförde NKVD en bred terror som ledde till att väldigt många blev arresterade, avrättade, deporterade. Många invånare ”försvann” på Stalins order. ”Ingen statlig organisation i historien kan anses ha begått så många illdåd som NKVD och ingen stat kan anses ha så många mördare som Sovjet”. NKVD gjorde själva rensningar på sin egen personal på grund av att ha koll på mordmaskinen, men som omedelbart fortsatte efteråt.
Många av Stalins partimedlemmar blev väldigt missnöjda och sökte därför många efterträdare, som blev en en hemlighet. ”Leningrads partichef sergej kirov” blev tillfrågad i enrum ifall han ville ”leda /ta över” partiet.
Den arbetslöse partimedlemmen Leonid Nikolajev sköt Kirov i huvudet ensam på hans arbetsrum, ca tio månader efter partikongressen. 1December 1939. Det finns inte några bevis, men polisen misstänkte Stalin själv hade planerat mordet på Kirov, men det fanns inga bevis.
Under andra världs kriget var Stalin väl medveten om att Hitlers stortyska retorik och den militära upprustningen var ett hot mot freden i hans land i längden kunde hota landet. Tanken att samarbeta med andra länder som t.ex sovjetunionen, Storbritannien eller Frankrike var helt uteslutet på grund av för stor misstänksamhet och de hade för olika ideologier. Stalin ville absolut inte gå i krig så han undvek allt som Nazityskland hade att komma med. Men han slöt fred med sovjetunionen och Nazityskland. Stalin fick reda på att Hitler nu ville breda ut Tyskland mer öster ifrån och skulle skicka axelmakterna på sovjetunionen. Detta ville Stalin inte tro på fören in i det sista. Det var dels det som gjorde Hitler och axelmakterna så framgångs rika.
Efter WW2 var sovjetunionen en super makt och Stalin hade själv blivit nämnd till världens mäktigaste politiker av USA:president.
”Inrikespolitiskt innebar inte segern över Nazityskland någon lättnad av förtrycket. Nya utrensningar iscensattes och Gulagsystemet byggdes ut ytterligare. Stalins sjukliga misstänksamhet stegrades ytterligare. Han gav också order om att Sovjetunionen till varje pris var tvunget att skaffa sig kärnvapen för att inte förlora makt till USA, som sprängt de första atombomberna över civila över de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Detta lyckades landets kärnfysiker med när Sovjetunionens första atombomb provsprängdes i augusti 1949- drygt fyra år efter USA:s sprängningar.
Efter kriget fortsatte Stalin sin vana att arbeta på nätterna och sova på dagarna. En dag 1953 steg han aldrig upp då han befann sig på sin datja Kunstevo utanför Moskva. Hans tjänare – livrädda för att på något sätt störa honom i onödan – ville inte väcka honom. Till slut vågade sig en av tjänarna in i sovrummet och där fann man Stalin liggande på golvet. Han hade troligen drabbats av en hjärnblödning och avled den 5 mars, efter att ha legat i koma i fem dagar. Sedan 1970-talet har det funnits teorier om att Stalin mördades och att det eventuellt var Lavrenij Beriji som förgiftade honom.
Efter Stalins död utbröt en maktkamp om vem som skulle efterträda honom. Nikita Chrustjov avgick med segern och tog 1956 officiellt avstånd från Stalins version av socialismen/kommunismen, till exempel den extrema personkult som utvecklades kring envåldshärskaren. Den fruktansvärda terrorn under 1930-talet fördömdes också. Men någon genomgripande demokratisering av samhället kunde inte genomföras. Chrustjovs avståndstagande från Stalin ledde till en djup och länge bestående splittring mellan Sovjetunionen och Kina, där den nya sovjetiske ledaren stämplades som revisionist av diktatorn och massmördaren Mao Zedong”.
Full transcript