Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mitől melegít a Nap?

No description
by

zoé varga

on 15 October 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mitől melegít a Nap?

Magyarázat:
A csillagokban a hidrogénnek a héliummá való átalakulása folyik szüntelenül. A csillagokban lévő több millió fokos hőmérsékleten az anyagok atommagokra, pozitív ionokra és elektronokra tagolódnak és kiegyenlítő arányban vannak.
Mitől melegít a Nap?
Mi a fúziós reakció?
Két kisebb atommag egyesül egy nagyobbat eredményezve. Ez a folyamat lehet exoterm vagy endoterm. Ha a fúzióban részt vevő elemek könnyebbek a vasnál, akkor a folyamat energiafölszabadulással jár, ellenkező esetben energiát kell befektetni. Ez a folyamat játszódik le a csillagokban és a hidrogénbomba robbanásakor. A vasnál nehezebb elemek fúziója szélsőséges feltételeket követel, mint például a szupernóva-robbanás. A természetben található elemek mind csillagokban és szupernóva-robbanás közben jöttek létre.
Fúzió a Földön?
Az ember még csak a hidrogénbombával tudja utánozni az "energiatermelésnek" ezt a módját. A hidrogénbombát Teller Ede magyar atomfizikus alkotta meg. A hidrogénbombák, vagy fúziós bombák az atommagok egyesülésén, fúzióján alapulnak, amikor könnyebb atommagok, mint például hidrogén vagy hélium állnak össze nehezebb elemekké nagy energia felszabadulása mellett. A hidrogénbomba elnevezést az alapanyaga miatt kapta, hívják még termonukleáris fegyvernek is, mivel a fúziós reakcióknál a láncreakció beindulásához rendkívül magas hőmérséklet kell. A hidrogénbombák tömegének nincsen felső korlátja, mivel a beindításához rendkívül nagy hőmérséklet és nyomás szükséges. Spontán módon, földi körülmények között semmiképpen sem indul meg a fúziós reakció.
Néhány érdekesség:
Fekete lyuk :
Néhány érdekesség:
Vörös óriás:
Fehér törpe:
Források:
youtube.hu
magfuzio.hu
science.nasa.gov
hu.wikipedia.org
Magyarázat II:
Miközben a hidrogénatommagok héliumatommagoká egyesülnek óriási mennyiségű energia sugárzódik szét. Az elemek átalakulnak egymásba. Az atommagok átalakulása, fúziós* reakció fénye és meleg éltet bennünket.
Ezt a különleges halmazállapotot plazma állapotnak nevezzük. A csillagokban,villámban ilyen állapotban van az anyag.
Köszönöm a figyelmet! Remélem tetszett!
A fekete lyuk a téridő olyan tartománya, ahonnan az erős gravitáció miatt semmi, még a fény sem tud távozni.A fekete lyukak létezése mind elméletileg, mind csillagászati megfigyelésekkel jól alátámasztott. A lyuk elnevezés alatt nem a szokásos értelemben vett lyukat kell érteni, inkább a világűr egy részét, ami mindent elnyel, és ahonnan semmi nem tud visszatérni. Fekete lyuk keletkezik akkor, ha egy véges tömeg a gravitációs összeomlásnak nevezett folyamat során egy kritikus értéknél kisebb térfogatba tömörül össze. Ekkor az anyag összehúzódását okozó gravitációs erő minden más anyagi erőnél nagyobb lesz, s az anyag egyetlen pontba húzódik össze.
A Napnál kissé nagyobb tömegű csillagok, amelyek magjukban már kimerítették hidrogénkészletüket és elkezdték a magot körülvevő rétegben lévő hidrogén égetését. Mivel az energiaforrás így közelebb kerül a felszínhez, a csillag tágulni kezd. A csillag ezáltal ugyan fényesebb lesz, viszont sugara erősebben növekszik, mint a fényessége. Ennek eredményeképpen a csillag nagyobb lesz, de hidegebb és vörösebb színű, s ebből adódik a név: vörös óriás.
Sok fehér törpe megközelítően Föld méretű, de általában 100-szor kisebbek, mint a Nap. A tömegük megközelítően a Nap tömegével egyezik meg, ezért sűrűségük nagyon nagy. A fehér törpe stádiumot megelőzően a csillag magjában a vörös óriás állapotot eredményező fúziós folyamat zajlik.
Miután a csillag magjában elfogy a hélium, a kiáramló energia okozta sugárnyomás lecsökken, és már nem tart egyensúlyt a gravitációs nyomással. Ekkor a csillag magja összehúzódik, miközben a külső, kihűlő, a maggal közvetlen kapcsolatban nem lévő csillaglégkör a még meglévő sugárnyomás hatására expandál.
Full transcript