Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Fizike

No description
by

elea kastrati

on 3 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Fizike

Shtypja
Shtypja eshte forca e cila pengon pingul ne nje siperqafe.
Formula e shtypjes eshte...
Njesia e shtypjes eshte...
Dendesia e lendes
Dendesia e nje lende eshte masa e trupit te perbere nga ajo lend.
Formula e dendesise eshte....
Njesia e dendesise eshte....
Dendesia relative e nje lende eshte heresi ndremjet asaj lende dhe dendesise se ujit.
Formula e dendesise relative eshte....
Shtypja atmosferike. Matja e shtypjes atmosferike
Eshte forca e cila ushtrohet mbi ne dhe trupat e tjere nga goditja dhe pesha e grimcave te ajrit (molekulave).
1atm...
1bar...
Shtypja atmosferike mund te nderon ne ajer p.sh kur ne jemi ne maje te ndonje mali do ta vereni se do te keni nevoj te merri frym me shume sepse aty molekulat thithen me pak
Shtypja ne lengje. Shtypja hidrostatike
Lengu ne prehje ushtron shtypje ne te gjitha anet njesoj.
Shtypja ne lengje ne thellesi nuk paret nga masa dhe vellimi i lengut, por nga thellesia e tij.
Formula e shtypjes hidrostatike eshte....
Ligji i Paskalit
Ligji i Paskalit thote se: Shtypja ne lengje perhapet njesoj ne te njejten madhesi.
Formula e ligjit te Paskalit eshte....

Enet komunikuese
Enet komunikuese jane ene te lidhura ne te cilat lengu ngritet ne te njejten lartesi, pavaresisht nga madhesia, trajta dhe pozita e tyre.
Pluskimi dhe ligji i Arkimedi
Ligji i Arkimedit thote: forca shtytese ne nje trup te zhytur ne nje leng eshte e barabarte me peshen e lengut te cilin e zhvendos ai trup.
Nje trup pluskon ne nje leng ne qoftese dendesia e tij eshte me e vogel se dendesia e lengut.
Nje trup fundoset ne nje leng ne qofte se dendesia e tij eshte me e madhe se dendesia e lengut.
Manomatrat dhe barometrat
Jane pajisje per matjen e shtypjes.
Manometrat shrbejne per matjen e gazeve te mbyllura, kurse baromatrat sherbejne per matjen e shtypjes atmosferike.
GOAL!
Fizike
Punoi: Elea Kastrati
Full transcript