Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Make your likes visible on Facebook?

Connect your Facebook account to Prezi and let your likes appear on your timeline.
You can change this under Settings & Account at any time.

No, thanks

Mozart - ett musikaliskt underbarn åk 3-4

Med inspiration och utdrag från boken Kring musiken av Christina Israelsson.
by

Lovisa Hellström

on 7 September 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mozart - ett musikaliskt underbarn åk 3-4

Både Wolfgang och Nannerl var underbarn och pappa Leopold ville visa upp dem för hela världen. Han bestämde sig därför att åka till Österrikes huvudstad Wien där kejsaren och kejsarinnan bodde.
År 1756 föddes en liten pojke i staden Salzburg i Österrike. Han döptes till Wolfgang och hans föräldrar förstod snart att han inte var något vanligt barn...

Wolfgangs storasyster hette Nannerl. Hon var fem år äldre och kunde redan spela piano. Deras pappa Leopold var hennes lärare. Han spelade fiol i orkestern på slottet och var ganska berömd. Wolgang ville alltid lyssna när pappan och systern spelade, och så fort Nannerl gick iväg så klättrade Wolfgang upp på pianopallen och började klinka på tangenterna.


Wolfgang som liten
Wolfgang som vuxen
Ett litet tag försökte Wolfgang jobba som musiklärare och lära barn spela piano, men det passade inte honom. Så småningom upptäckte han att han var bra på att skriva operor, och eftersom opera var väldigt populärt på den här tiden behövdes ständigt nya. Wolfgang skrev och skrev och tjänade mer och mer pengar.
Skräckopera och det sorgliga slutet
Människorna älskade Wolfgangs operor eftersom han skrev dem med så stor fantasi. En gång skrev han en riktig skräckopera som blev väldigt populär. Han döpte den till Stengästen, men idag kallas den Don Giovanni.
Wolfgang går sin egen väg
Eftersom Wolfgang var så populär så ville han flytta till en annan stad och börja jobba där, men det fick han inte för fursten. Han var tvungen att stanna i Salzburg och spela i samma orkester som sin pappa, utan att få någon lön för det.
Ett musikaliskt underbarn
Wolfgang Amadeus Mozart
En dag ville Wolfgang visa sin pappa vad han komponerat. Pappan trodde inte att den lilla pojken skulle kunna ha skrivit någon musik, han var ju bara tre år gammal, men när han lyssnade blev han förvånandet. Klinkandet lät faktiskt som musik! Pappa Leopold bestämde sig för att bli lärare till Wolfgang också och han utvecklades med en väldig fart. De små fingrarna flög över tangenterna utan att spela fel en endaste gång och pappan förstod att det verkligen var något särskilt med hans son.
Wolfgang var sex år gammal när hela familjen
reste till Wien. Han var så liten att inte nådde
ned till pianots pedaler när han spelade för
kejsaren och kejsarinnan i det stora slottet.
Men Wolfgang var inte nervös. Han spelade
aldrig fel. Efter uppträdandet i slottet ville alla
höra Wolfgang och Nannerl spela.
Det blev början till en lång resa för familjen. I flera år åkte de runt i Europa och spelade för
kungar och drottningar. När de kom hem igen
hade de hunnit bli berömda. Tidningarna skrev om dem som riktiga kändisar!
I början tyckte han att det var kul ändå. Han kunde komponera musik på fritiden och sälja till människorna i stan, vilket han också gjorde. Musiken blev populär och snart spelade man Wolfgangs musik överallt i Salzburg. Det här gillade inte fursten. Trots att Wolfgang var vuxen ville han bestämma över honom, vilket ledde till ett stort bråk mellan dem.
Wolfgang bestämde sig för att flytta till Wien. Här var italiensk musik populär och eftersom Wolfgang ville vara lite italiensk skaffade han sig ett nytt namn: Amadeus.
I Wien träffade Wolfgang en flicka som hette Konstanze. De blev kära och gifte sig. Tillsammans gick de ofta på fester runt omkring i Wien. Wolfgang skrev musiken till festerna. Han hade lätt för att höra hur de olika instrumenten skulle låta tillsammans och komponerade inte bara för piano utan även för bland annat fiol, flöjt, klarinett och trumpet.
Musiken på festerna var dansmusik, men ingen snabb sådan utan långsamma och eleganta. Danserna var tvungna att vara lugna eftersom damerna hade höga frisyrer och stora kjolar, inget de direkt kunde hoppa och snurra i, men trots det fanns det kluriga steg att hålla reda på.
Don Giovanni är den onda huvudperson i operan. Han har mördat en kapten, men kaptenens staty börjar röra på sig. Den vill hämnas på Don Giovanni och kommer på besök. Det är alltså statyn som är Stengästen. Det här var helt nytt för människor på den här tiden. De hade såklart ingen teve och kände inte till filmer, serier och deckare så de blev väldigt rädda. Tidningarna skrev om operan i flera veckor.
Så småningom började det gå dåligt för Wolfgang. Det var krig i landet och ingen hade råd med nöjen. Ingen köpte längre hans musik eller gick på hans konserter. Wolfgang blev utfattig. Han sålde alla fina saker han ägde och flyttade ifrån sitt vackra hem. Men tyvärr var han också även sjuk. Hans uppväxt på resor i kalla vagnar hade gjort att han var svag och nu blev han sjuk på allvar. Sent en kväll i december 1791 dog han. Han blev bara 35 år gammal, men under hans tid på jorden hann han utföra musikaliska stordåd som lever kvar hos oss än idag.
Full transcript