Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Corina Golovin

on 26 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Degradarea solului
Masuri de protectie Solul, alaturi de apa si aer,este o componenta deosebit de importanta a mediului natural,care asigura mentinerea si dezvoltarea vietii.Dupa natura si consecintele lor se disting citeva categorii de procese de degradare-poluare. Degradarea-poluarea chimica a solului 1.Reducerea populatiei de microorganisme
2.Poluarea cu agenti patogeni Solurile Republicii Moldova.
Probleme ecologice Poluarea chimica Acidifierea solurilor Poluarea radioactiva a solului Tasarea solurilor Degradarea-poluarea fizica a solului Deteriorarea structurii solului consta in distrugerea partiala sau chiar totala a structurii stratului arabil
Cauzele destructurarii solului sint;
actiunea uneltelor cu care se prelucreaza solul;
tasarea solului de catre masini;
mineralizarea humusului;
efectuarea lucrarilor agricole la o umeditate nepotrivita; Tasarea solurilor are loc sub influenta masinilor si echipamentelor agricole,care exercita o forta de apasare asupra solului,provocind indesarea particulelor de sol.
Tasarea determina modificarea regimului termic si de aerare a solului,are efecte negative asupra activitatii biologice si a dezvoltarii plantelor. Poluarea radiactiva poate afecta solul si mediul in ansamblu ca rezultat a unor accidente nucleare,ale caror efecte se propaga la distante foarte mari. Ca exemplu: Cernobil. La originea acidifierii solului stau actiuni antopice ca:
1.Administrarea nechibruzita a ingrasamintelor minerale;
2.Caderea ploilor acide;
3.Drenarea solurilor mlastinoase care contin pirita;
Acidifierea nu are loc pe solurile care contin carbonati.Apa drenata din solurile acide poate sa provoace acidifierea apelor de suprafata, cu efecte nefavorabile asupra ecosistemului acvatic. Poluarea chimica este provocata de unele substante chimice, ajunse in sol in urma unor activitati antropice.Poluarea prin intermediul ingrasamintelor minerale poate avea loc pe terenurile agricole prelucrate cu cantitati sporite de ingrasaminte.Uneori ingrasamintele aplicate pe aceste terenuri in panta pot ajunge,prin spalare,odata cu particulele de sol,in lacuro,determinind poluarea acestora. 1.Reducerea populatiei de microorganisme,care este o prima consecina a poluarii solului, in special cu pesticide sau cu alte substante toxice. Degradarea fizica a solului este determinata de catre activitatile antropice,afecteaza la nivel mondial 4% din totalul suprafetelor total degradate. Principalele forme de degradare fizica a solului sint:
1.Deteriorarea structurii solului;
2.Tasarea; Crustificarea;
3.Poluarea radioactiva; Deteriorarea structurii solului Proiect realizat de elevele cl.a-XII-a,,A,,
Liceul Teoretic,,C.Stere''
Golovin Corina
Bucatco Romina Degradarea chimica se refera la modificarile nefavorabile ale unor insusiri chimice sau fizico-chimice ale solului.Cele mai cunoscute procese de degradare chimica a solului sunt:
1.Acidifierea solurilor;
2.Poluarea chimica; Degradarea-poluarea biologica Degradarea biologica a solurilor poate fi o consecinta a unor modificari de ordin biologic sau biochimic, dar poate aparea si ca o poluare biologica cu agenti patogeni.Principalele forme de degregare biologica sunt: 2.Poluarea cu agenti patogeni,care apare frecvent in jurul centrelor urbane,complexelor industriale de crestere a animalelor ori pe soluri tratate cu namol.Solul are o capacitate naturala de autoepurare datorita unui numar mare de microorganisme autotrofe care contribuie la descompunerea deseurilor. Solurile reprezinta principala bogatie naturala a Republicii Moldova. Diversitatea conditiilor naturale a contribuit la formarea unui covor pestrit si neomogen de soluri cu diferite proprietati. Starea actuala a invelisului de sol a devenit ingrijoratoare. Continua sa se extinda suprafetele terenurilor afectate de eroziune ,alunecari,deteriorare a structurii solului si inmlastinirea lor. Masuri de protectie a solului Acest tip de degradare are in vedere situatiile in care mai multe tipuri de degradare se asociaza si afecteaza aceleasi suprafete de sol. Ca de exemplu:
1.degradarea prin exces de apa;
2. degradarea prin salinizare si alcanizare; Degradarea complexa a solurilor Eroziunea In prezent eroziunea este factorul principal de degradare a solurilor Republicii Moldova. Eroziunea solurilor aduce daune mari economiei`republicii. Cu cit solurile sunt mai erodate, cu atit productivitatea lor este mai redusa.
Pentru combaterea eroziunii este necesara realizarea unui ansamblu complex de masuri antierozionale :
1. zonarea productiei agricole si organizarea cimpurilor
2. rotatia culturilor, plantarea perdelelor forestiere de protectie
3. lucrarea terenurilor agricole dupa curbele de nivel, alternare fisiilor de culturi prasitoare cu cele de paioase. Salinizarea
Solurile sarate se intilnesc in luncile riurilor-Raut si Botna. Fcatorii care genereaza salinitate tin de irigarea solurile cu ape mineralizate, de ridicare a apelor pe terenuri desecate.
Pentru a fi repuse in circuitul agricol, solurile salinizate, necesia o serie de masuri:
1. coborirea nivelului apelor freatcie printr-o relatie de drenaj;
2. administrarea ghipsului pentru neutralizarea reactiei acide a solului
3.irigarea cu ape nemineralizate. Strategii si incercari de protectie a solului
Din cauza efectelor negative pe care le au activitatile umane asupra solului,tot societatea este cea care trebuie sa ia masuri de stopare sau diminuare a acestor impacte negative,printr-o serie de tehnici:
1.Refacerea cuverturii vegetale in mod deliberat,fie prin oprirea incendiilor si a pasunatului, incit sa permita vegetatiei sa se reinstaleze;
2. Masuri de stopare a eroziunii malurilor albiilor;
3.Masuri de stopare a dezvoltarii torentilor si ravanelor;
4.Prevenirea eroziunii declansata de drumuri, loturi agricole;
5.Stoparea eroziunii exercitate de vint;
6.Compensarea substantelor nutritive indepartate din sol odata cu recolta prin adaugarea de ingrasaminte minerale si organice, in cantitati stabilite prin metode stiintifice;
Full transcript