Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kroppen

No description
by

Christine Bourland

on 27 January 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kroppen

Matens väg genom kroppen börjar med att du tuggar maten. Framtänderna fungerar som en avbitartång, medan kindtänderna krossar maten. Maten blandas med saliv som gör det lättare att svälja. Tungan fungerar som en visp! Sedan sväljer du, och tuggan passerar genom matstrupen. I slutat av
matstrupen
öppnas den
övre magmunnen
och släpper in tuggan.
Berätta om matens väg genom kroppen
Kroppen
Tuggan hamnar i
magsäcken
. Det är en kraftig muskel som liknar en påse och rymmer ungefär en liter. Magsäcken knådar maten, samtidigt som den blandas med magsaft. Magsaften är mycket sur och löser upp maten till en "välling". Maten stannar i magsäcken i två till tre timmar.
Sedan fortsätter maten till tarmen. Först till tolvfingertarmen, och sedan till
tunntarmen
. I
tunntarmen
blandas maten med andra vätskor som brytar ner den ytterligare. Vätskorna är galla, bukspott och tarmsaft. Insidan av tarmen är ojämn, veckad och luddig. Det kallas tarmludd. Näringen från maten tas upp av blodkärl som finns i tarmluddet.
När blodkärlen tagit upp näringen i maten så transporterar blodet näringen till levern. Den fungerar som en stor fabrik och där stätts det olika "byggstenarna" ihop, så att det passar just din kropp. Blodet transporterar sen "byggstenarna" från levern till hela kroppen.
Maten som är kvar fortsätter nu till
tjocktarmen
.
Tjocktarmens
uppgift är att suga ut det mesta av vattnet. Då blir bara en tjock smet kvar, av det som inte kroppen behöver. När den tjocka smeten kommer till
ändtarmen
, känner du att det är dags att gå på toaletten.
För att du ska kunna använda energin som finns i maten, måste näringsämnena förbrännas. Då behövs syre som vid all annan förbränning. Varje gång du andas in fyller du på syreförådet.
Varför andas vi?
Blodet hämtar syret i lungornas små luftblåsor och transporterar sedan ut det till kroppens alla delar. När näringsämnena förbränns i kroppen bildas det koldioxid. Det är en osynlig och luktfri gas som kroppen inte behöver. Den transportaras med blodet till lungorna. När man andas ut kommer koldioxid ut ur kroppen. Utandningsluften innehåller också vattenånga.
Man andas in genom
munnen
eller
näsan
. Luften passerar
struphuvudet
som sitter mellan svaljet och luftstrupen.
Luftstrupen
är ett kraftigt rör som delar sig i två grenar, en till varje lunga.
Luftrören
delas upp i massa små grenar.
Lungorna
innehåller ungefär 350 miljoner små
luftblåsor
.
De två stora lungorna skyddas av bröstkorgen. När du andas in fylls de med luft och sväller upp. När du andas ut kramas det ihop av muskler i mellangärdet.

Hur andas vi?
http://www.oppetarkiv.se/video/1432737/kroppen-avsnitt-2-av-5
Blodet är kroppens järnväg som fraktar näring, syre, koldioxid och "sopor" till rätt ställe. Blodet hämtar näring från tarmen och syre från lungorna och strömmar sedan fullastad ut till kroppens alla delar. Där lämnas syret och näringen. När blodet hämtar syre i lungorna, så lämnar de samtidigt av koldioxid som vi andas ut. Och samtidigt som blodet hämtar näring i tarmarna, så lämnar det kvar döda blodkroppar och annat avfall där.

Skelettet och muskler är viktigt för utan det så skulle vi inte kunna röra oss, för musklerna i kroppen samarbetar med skelettet. Musklerna sitter fast i skelettet med senor, oftast i två ben, så när vi t. ex ska böja en arm så skickar hjärnan en nervsignal till musklerna i armen så att dom drar ihop sig och då böjs armen för musklerna drar i benen.
Ge exempel på uppgifter
som blodet har
Blodet är en röd vätska. Att det är rött beror på alla röda blodkroppar som svävar omkring i vätskan. De
röda blodkropparnas
uppgift är att transportera syre från lungorna ut i kroppen. De
vita blodkropparna
angriper bakterier i kroppen. När du får en infektion, till exempel när du blir förkyld, bildas det fler vita blodkroppar. Som en räddningspatrull rycker de ut och angriper bakterier.
Blodplättar
hindrar blodet från att fortsätta rinna, de bildar en sårskorpa.

Hur fungerar muskler och skelettet tillsammans?
Allt levande behöver energi. Vi människor behöver energi för att hålla värmen, röra oss, tänka och växa. Det är musklerna som gör att vi kan röra oss och musklerna behöver energi för att fungera. Genom maten får musklerna energi och kraft för att röra sig.
Energi och hur vi använder den
När en människa blir gammal så minskar underhudsfettet och då blir huden rynkig och mister sin elasticitet. Lederna slits och skivorna mellan kotorna blir allt tunnare. Den som är gammal sjunker ihop och är inte lika lång och rak som tidigare. En gammal människa orkar inte lika mycket som när hon var yngre. Många kroppsorgan blir svagare. Ofta blir syn och hörsel sämre. Ibland blir närminnet sämre. Däremot kommer gamla människor ofta ihåg vad de varit med om när de var unga.
Vad händer med kroppen när den blir gammal?
Full transcript