Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Strafrecht in Nederland

No description
by

Rudi van Driezum

on 4 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Strafrecht in Nederland

Strafrecht in Nederland
Hoe gaat het nu in zijn werk?
Voordat er een uitspraak komt van de rechter is er nog veel te doen. Eerst moet het OM, nagaan of de gegevens en raporten die ze hebben goed genoeg zijn om iemand op te pakken of een huiszoeking te doen.
als het OM denkt dat het een zaak heeft dan leveren ze hem over aan de rechtbank. Bij grote delicten moet het OM toestemming vragen aan de Rechter-Commissaris of ze de zaak mogen starten en of er genoeg bewijs voor is.

+ Exclusief interview
Inhoud :
Wat is het?
Geschiedenis
Hoe gaat het
nu
in zijn werk
Soorten rechters
Feitjes
Soorten rechters
Kantonrechter
Wat is strafrecht?
De naam zegt het eigenlijk al, strafrecht is de tak van het recht die betrekking heeft op strafbare feiten. Je kan in aanraking komen met het strafrecht doordat je bijvoorbeeld verdacht wordt van een misdrijf of doordat je slachtoffer of getuige bent geweest van een misdrijf.
Het eerste Wetboek van Strafrecht in Nederland was het Crimineel Wetboek voor het Koninkrijk Holland, dit wetboek gold van 1809 tot 1811. In 1811 werd het, na de inlijving bij het Franse Keizerrijk in 1810, vervangen door de net nieuwe Franse Code Pénal uit 1810. In 1813 bleef dit wetboek van kracht, met een aantal wijzigingen. De eerste versie van het huidige Wetboek van Strafrecht werd in 1881 vastgesteld en, na eerst nog in 1886 gewijzigd te zijn, in dat jaar ingevoerd.
Geschiedenis
Per 1 mei 1984 zijn de geldboetes ingevoerd
Tot zover tweehonderd jaar strafrecht. Er is, zeker in de afgelopen twintig jaar, enorm veel veranderd. Er zijn taken bijgekomen, veranderd of verdwenen. Maar de essentie die Napoleon ooit voor ogen had, leeft onverminderd voort. Namelijk dat handhaving van ons strafrecht essentieel is om te kunnen leven in een veilige en rechtvaardige maatschappij. Het OM is hiervoor verantwoordelijk. Zonder meer een zware, maar wel zeer dankbare taak.
INTERVIEW!!!!!!!!!!!
Politierechter
Meervoudige kamer
Feiten uit het interview
Een verdachte kan vast worden gehouden tijdens het proces van de rechtszaak. Dit heet in voorlopige hechtenis. Je kan maximaal 106 dagen in voorlopige hechtenis zitten. Als je een gevangenisstraf opgelegd krijgt dan worden de dagen die je in voorlopige hechtenis hebt gezeten van je gevangenisstraf afgetrokken.

De Officier van Justitie is de aanklager namens het OM. Als hij iets doet wat niet mag van de Rechter-commissaris dan kan hij zijn recht om te vervolgen hebben verspild. Bijvoorbeeld een huiszoekingsbevel uitgegeven zonder gegronde reden of een telefoon af laten tappen zonder gegronde reden. Dan mag hij de verdachte niet meer voor de rechter brengen.
Wat is het verschil van strafrecht tussen volwassenen en kinderen?
De maxima zijn anders, kinderen kunnen geen TBS krijgen, wel een PIJ maatregel opgelegd krijgen. Een PIJ maatregel is een soort TBS voor kinderen, ook wel opname in een jeugdkliniek. Als je als volwassene een misdrijf pleegt en het blijkt dat je mentale leeftijd hetzelfde is als dat van een kind dan kan de volwassene ook als kind berecht worden.

Bij een heel heldere zaak kan het OM zelf een straf opleggen, maar als de verdachte het er niet mee eens is dan komt hij bij de strafrechter.
Een kind kan vanaf zijn of haar 12de berecht worden. Dus als je bijv. op je 11de een moord pleegt dan kan je daar niet voor berecht worden
Als je je de hele tijd in de gevangenis goed gedraagt word je meestal vervroegd vrijgelaten, namelijk na 2/3 van de tijd van je straf.
De straffen zijn afgelopen jaren een stuk strenger geworden.
Snelrecht word toegepast bij bijvoorbeeld
Oud En Nieuw en ook voetbalwedstrijden.
dit is een snelle manier voor het massaal berechten.Rechters hebben een toga om te laten zien dat ze de rechtbank ''zijn'' oftewel vertegenwoordigen.
Rechters :
– Kantonrechter ; Een kantonrechter is een rechter die alleen overtredingen bestraft, bij een overtreding is meestal wel een minimale straf. Maximale straffen zijn bij overtredingen en misdrijven altijd toegepast. De hoogste straf in Nederland
is levenslang zonder vervroegde vrijlating. Als je bij een overtreding een gevangenisstraf opgelegd krijgt noem je het geen gevangenisstraf maar in hechtenis genomen.
– Politierechter ; Een politierechter bestraft misdrijven. Hij mag maximaal een straf opleggen van 1 jaar gevangenisstraf uitdelen. Als hij denkt dat er een hogere straf nodig is kan hij de zaak doorverwijzen naar een meervoudige kamer. Hij doet na een zaak direct mondeling uitspraak van de zaak.
– Meervoudige kamer ; In een meervoudige kamer worden de meeste zware/ zwaardere misdrijven berecht. Een meervoudige kamer bestaat uit 3 rechters. Deze rechters doen na overleggen een uitspraak. Deze brengen ze na 14 dagen schriftelijk over, dit heet een vonnis.
Full transcript