Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Augustus

No description
by

Nynke Oo

on 20 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Augustus

Augustus
Voorwoord
Op 23 september n. Chr. is Imperator Caesar
Augustus gestorven. Dit jaar is dit 2000 jaar
geleden. Dit is een reden om meer te weten
te komen over deze man. In deze alternatieve
presentie vorm met tekst, foto's en filmpjes
kunt u meer te weten komen over de jeugd
van Augustus en over de bouwwerken die hij
heeft laten maken.

Wij wensen u veel lees- en kijkplezier.
Inhoud
Hoe groeide Augustus op?
Hoe gebruikte keizer Augustus architectuur als propagandamiddel?

Q&A over Augustus
Hoe groeide Augustus op?
Hoe gebruikte keizer Augustus architectuur als propagandamiddel?
Imperator Caesar Augustus, de eerste keizer van het Romeinse Rijk was verantwoordelijk voor de bouw van vele archeologische hoogtepunten in Rome. Samen met generaals en vrienden liet hij vele publieke bouwwerken zoals aquaducten, fora en in totaal ongeveer 300 tempels maken. Zoals hij zelf ooit zei:

“Ik trof een stad van steen aan en liet een stad van marmer achter”
Jeugd en archeologie
Wat waren de omstandigheden waaronder keizer Augustus keizer werd en regeerde, waardoor propaganda noodzakelijk was?
Welke bouwwerken liet Augustus maken?
Wat wilde Augustus met de grootschalige bouwprojecten bereiken?
Wat waren de omstandigheden waaronder keizer Augustus keizer werd en regeerde, waardoor propaganda noodzakelijk was?
Augustus, oorspronkelijk Gaius Octavius, was de neef en adoptiezoon van Julius Caesar. Caesar had de politieke macht in Rome en wilde de alleenheerschappij krijgen over het Romeinse Rijk dat destijds een republiek was. Caesars zucht naar autocratie viel echter niet goed bij het volk en de senaat, in het jaar 44 v. Chr. werd Caesar vermoord tijdens een Senaatsvergadering. Op dat moment was het Romeinse Rijk een chaos van burgeroorlogen.

Caesar had geen kinderen en dus geen opvolger. Daarom erfde Octavianus bijna al zijn vermogens. Hij was echter niet de enige kandidaat voor de opvolging, een geduchte tegenstander was Marcus Antonius. Het lukte Augustus om hem tijdens de slag bij Atticum in 30 v. Chr. te overwinnen. In 27 v. Het was toen aan Augustus om de onrust in het rijk te verhelpen en het rijk te stabiliseren. Augustus wilde echter ook net als zijn voorganger een autocratie krijgen. Het volk verlangde echter terug naar de bloeitijd van de Republiek, waarin de senaat veel macht had.
Welke bouwwerken liet Augustus maken?
In dit filmpje worden kort enkele beroemde bouwwerken belicht die onder het regime van keizer Augustus zijn gemaakt.
Wat wilde Augustus met de grootschalige bouwprojecten bereiken?
Augustus verfraaide de stad niet zomaar, de bouwprojecten maakten een belangrijk deel uit van de propaganda van de keizer. In de tijd dat Augustus aan de macht kwam heerste er veel politiek instabiliteit en sociale onrust in het rijk. Augustus wilde een alleenheerschappij, maar dit moest hij op een slimme manier zien te verkopen aangezien zijn voorganger Caesar nog vermoord was door zijn zucht naar een dictatuur. Bovendien was Augustus niet eens een hele logische opvolger van Caesar, hij was namelijk diens neef en adoptie zoon. Om het volk en de senaat toch achter zich te krijgen voerde Augustus uitgebreide propaganda.
Augustus liet in zijn bouwprojecten vooral zijn eigen grootsheid benadrukken, de gebouwen zijn allen groots en statig. De keizer liet al zijn goede daden vastleggen op monumenten. Zo herinnerde hij de bevolking waarom de macht die hij had rechtvaardig was. Ook verwijzen de bouwwerken vaak terug naar de tijd waarin Rome een bloeiende Republiek was. Augustus wilde zo het idee geven dat hij de situatie van republiek wilde herstellen, terwijl hij ondertussen gewoon een alleenheerschappij over het Romeinse Rijk had.
Als voorbeeld zullen we het Mausoleum bekijken. Augustus liet dit graf monument na zijn overwinning na de slag van Actium maken ter ere van zichzelf en ter ere van de Julische familie waar hij door de adoptie van Ceasar toe behoorde. Dat laatste deed hij om zijn banden met Ceasar en dus zijn recht op de macht te benadrukken. Het mausoleum is gebouwd op het Marsveld in Rome, zodat zijn naam voor altijd zou verbonden zijn met de grootsten van Rome. Het mausoleum is in de stijl van een Etruskische Tumuli gebouwd. Augustus bewees hiermee een eer aan het Romeinse erfgoed en probeerde hiermee de indruk te geven dat hij de situatie van de vroegere bloeitijd wilde herstellen. De deuren waren bedekt met bronzen platen waarop de Res Gestae Divi Augustae, een opsomming van de daden van Augustus, geschreven stonden. Tenslotte plaatste hij een standbeeld van zichzelf op de top.
Augustus gaf dus opdracht voor de bouwprojecten om zo macht te verkrijgen, maar ook om zijn macht te legitimeren tegenover het volk en de Senaat. Doordat overal bouwwerken stonden die door hem waren laten maken kon de bevolking niet om hem heen.
Q&A over Augustus
We zijn nu al heel wat wijzer geworden over Augustus. Om te kijken hoe het zit met de kennis over de eerste Romeinse keizer op Bogerman hebben we tot slot een paar korte interviews gehouden.
Welke bouwwerken liet Augustus maken?
Full transcript