Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

"Nimic nou pe frontul de Vest"

No description
by

Cristina Plamadeala

on 29 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of "Nimic nou pe frontul de Vest"

"Nimic nou pe frontul de Vest"
Erich Maria Remarque

-pseudonimul literar al lui Erich Paul Remark (1898-1970) este unul dintre cei mai cunoscuți și populari autori de literatură germană din secolul al XX-lea. Face parte din rindul scriitorilor Generatiei Pierdute.

- La doar virsta de 18 ani, este trimis pe frontul de vest in 1917 si e rănit de schijele unei grenade la piciorul stâng, la brațul drept și la gât.

- Stilul lui este simplu, laconic, accesibil. Popularitatea sa in rindul cititorilor a creat o reticenta, criticii considerind
ca operele sale nu sunt obiecte serioase de studiu.

"Nimic nou pe frontul de Vest"
- Publicat in anul 1929, interzis si ars in perioada dominatiei naziste
- S-a vindut in peste 3 milioane de exemplare in primele 18 luni de la aparitie, tradus fiind intial in 22 de limbi, in prezent - in 58 de limbi
-Subiectul cartii a fost adaptat in 1930, in filmul cu acelasi nume, acesta castigand premiul Oscar

-"Pe frontul de vest nimic nou” este o carte despre violenta razboiului, camaraderie, deziluzie, prezentind starea extrema emotionala si fizica a tinerilor soldati germani in PRM.
1. Cartea deschide o pagină din istoria unui soldat care, alături de camarazii săi, se trezește la nici 20 de ani pe front, locul din care nimeni nu are scăpare. Între fum, șobolani și tranșee se întrezăresc corpuri umane mutilate, o parte mutilate doar fizic, cei morți; cealaltă jumătate sunt încă vii, dar au sufletul distrus.

2. Protagonistul isi aminteste de aspiratiile sale de a scrie poezii, realizand totusi ca viata scurta de soldat l-a invatat mai mult decit cei 10 ani de scoala.Devine constient de faptul ca este rupt de umanitate, in suflet avind doar loialitate pentru prietenii sai si o indiferenta care duce la autoconservare.

Rezumat
3. Dupa multe situatii dificile, lupte, indurari ale foamei, si decese ale prietenilor sai, Paul primeste un termen pentru premisie, perioada care insa ii lasa un gol un suflet, reflectind asupra faptului ca tot ceea ce cândva a însemnat „viaţă” pentru el : casa, prieteni, mincare, caldura, carti , sunt lucruri in care nu se mai regăseşte . Aici apare despartirea de lumea reala, detasarea si singuratatea care il va insoti pretutindeni.

4. Paul se intoarce pe front, isi vede prietenii murind, situatia apogeu fiind incercarea protagonistului de a-si salva cel mai bun prieten, Katt, care moare in mainile acestuia. De aici Paul devine indifferent fata de viata, el isi simte violata si distrusa personalitatea.

Sistemul de personaje

-Paul Bäumer, protagonistul in virsta de 19 ani, initial un tinar visator, iubitor de familie si arta, ca sa ajunga dezumanizat si indiferent in fata mortii.

- Albert Kropp, "care gindeste cel mai limpede dintre noi si nu e decit caporal" , coleg de clasa si camarad al lui Paul.

-Fredrich Müller, "care inca mai cara cu el carti de scoala visand la notele de la examene, in mijlocul bombardamentelor , el tocmeste teorii de fizica". Este un pilon al importantei educatiei si invatarii.


Sistemul de personaje
-Haie Westhus, coleg de clasa al lui Paul, un baiat cu simtul umorului care este insa cel care apreciaza fiecare bucatica de paine.

-Tjaden, " un lacatus slab, cel mai mare mincau al companiei noastre"

-Stanislaus "Kat" Katczinsky, "capetenia grupei noastre, dur , viclean, istet, de 40 de ani, un fler deosebit in cunoasterea situatiilor periculoase, a mincarii bune si adaposturilor minunate".
Caracterizarea protagonistului
Paul Bäumer are doar nouăsprezece ani. Sensibil în liceu, visător și romantic, războiul îl transformă într-o ființă crudă, indiferentă; nu-și mai poate aminti nimic din ce a fost cândva; e doar un străin față de adolescentul de ieri; este un soldat. Trăiește o dramă sufletească imensă, transpusă în paginile romanului la persoana I. Se întreabă mereu ce va face după război; ce va face generația lui, care a fost luată de pe băncile școlii; până la urmă, renunță să mai gândească, trăiește clipa.
O trăiește alături de cei șapte colegi de clasă care au mai rămas în viață; restul au fost uciși. Paul asistă la moartea lui Peter Leer, lui Tjaden, locotenentul Bertinck, Detering, Franz Kemmerich, Joseph Behm… dar ce înseamnă toate aceste nume pentru un război ce a luat mii de alte vieți?
-In 1933, in perioada Nazista a Germaniei, operele lui Remarque au fost interzise si arse in public, fiind acuzat ca ar fi un evreu.

-Printre romanele cele mai cunoscute se numara "Arca de Triumf" "Cuibul de vise", "Cei trei camarazi" .

-Opera lui Remarque este in mod esential marcata si influentata de istoria germana a secolului XX, tineretul in timpul Primului Razboi Mondial, exilul sau in SUA.
Rezumat

5. Paul moare, in o zi frumoasa de octombrie 1918, avind o fata pasnica si resemnata, aproape fericita ca i-a venit sfarsitul.
In acea zi, in raportul oficial despre razboi, s-a mentionat ”Nimic nou pe frontul de vest”.


Caracterizarea protagonistului

Paul reflectă faptul că, pentru soldații, viața nu este mai mult decât evitarea constantă a morții. El
constata ca supravetuirea se datoreaza doar instinctelor animale.
”Suntem părăsiți ca niște copii și experimentați ca oamenii bătrâni, suntem cruzi, și triști, și superficiali – cred că suntem pierduți.”
Desi are 19 ani, pentru el , viata s-a scurs : "Tineretul de fier.Tineret! Nu avem niciunul mai mult de 20 de ani. Dar tineri? Tinerete? E mult de atunci. Suntem oameni batrini."

Teme si aspecte sociale
tratate in roman
- Absurditatea razboiului

- Imposibilitatea readaptarii la conditiile vietii dupa trecerea prin razboi

-Suferinta si traumele fizice si emotionale care dezumanizeaza generatiile razboiului

Receptare

-Romanul s-a bucurat de o mare popularitate, chiar si in rindul criticilor

-Romanul are tendinte autobiografice, Remarque avind experienta razboiului

- In 1931, pentru romanul "Nimic nou pe frontul de Vest", Remarque este nominalizat la Premiul Nobel pentru literatura

Mesaj
-"Această carte nu vrea să fie nici act de acuzare, nici profesiune de credinţă. Reprezintă doar încercarea de a relata despre o generaţie care chiar dacă a scăpat de obuzele războiului, a fost distrusă de acesta”.

-Deschide o privire de ansamblu asupra războiului și a victimelor acestuia; o imagine despre cruzime, tristețe, deznădejde, dar și despre camaraderie, curaj, loialitate
Mesaj

-Valorifica războiul ca ruperea de trecutul scurt şi trecerea-ntr-un viitor in care nu mai exista speranta. Poate că tocmai lipsa speranţei născută dintr-un război avea să conducă la cel ce avea, nu după mult timp, să urmeze.

-Cotidianul de pe front nu este zugravit cu imagini false, glorioase, personajele sale suferind dezumanizare, soc, instincte animalice.

-Valoarea artistica a romanului se intemeiaza pe ideea pacifista si umanista

Citate

-Acum, suntem obosiţi, deprimaţi, secătuiţi, dezrădăcinaţi şi fără speranţă. Nu ne vom mai putea regăsi în nimic de-acum încolo. Nici nu ne vor înţelege, căci înaintea noastră avem o generaţie a avut înainte un cămin şi o profesie şi acum revine la ele, şi va uita războiul; iar după noi avem o generaţie,care ne va fi străină şi ne va înlătura.”

-“ Lunile si anii n-au decit sa treaca, nu–mi mai pot lua nimic, nu mai au ce sa imi ia. Viata, cita vreme mai este inca aici, isi va cauta propriul drum, cu sau fara consimtamintul acelei forte interioare, care se numeste “Eu” “.
Aprecieri critice
“ Romanul nu este literatura de razboi, este viata traita si avertisment. Deasupra destinelor marcate de melancolia despartirii,pluteste necesarul optimism al pesimismului, poate ca aceasta este cheia succesului cartilor lui Remarque “

-O operă excepțională prin simplitatea relatării și prin imaginile fioroase ale războiului, cât și prin drama interioară a personajului principal, ”Nimic nou pe frontul de vest” devine, pentru mine, una dintre cele mai emoționante cărți.


Pagina celebra
" Mă ridic.Sunt foarte calm. Lunile şi anii pot veni; nu-mi vor mai lua nimic,n-au ce să-mi mai ia. Sunt atât de singur şi atât de lipsit de sperantă, incit le pot privi in fata fără teamă . Viata care m-a purtat de-a lungul acestor ani e încă în mâinile mele, în ochii mei. Am invinso sau nu- nu stiu! Dar câtă vreme va mai fi aici, isi va cauta propriul drum —cu sau fara consimtamintul acelei forte interioare, care se numeste “Eu”.

A căzut în octombrie 1918, într-o zi in care intregul front era atit de linistit si calm, încât comunicatul oficial s-a mărginit doar la fraza:
„Nimic nou pe frontul de vest”.

Cazuse cu fata în jos si era intins pe pamint, ca şi cum ar fi dormit.Când l-au întors, au văzut că nu a suferit mult; chipul lui avea o expresie atât de senină, încât părea aproape multumit ca s-a terminat asa. "

Full transcript