Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Condensarea și sublimarea vaporilor de apă

No description
by

lucia )

on 16 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Condensarea și sublimarea vaporilor de apă


Condensarea şi sublimarea vaporilor de apă pe suprafaţa terestră

Definiții
Se produc în situaţia contactului aerului cu suprafaţa răcită a solului sau a diferitelor obiecte, până la temperatura punctului de rouă, când se atinge starea de saturaţie. Vaporii de apă se condensează sau sublimează formând o serie de depuneri :
rouă , brumă , chiciură , polei.
Poleiul
Este un strat compact de gheaţă transparentă sau opacă, ce se depune în anotimpul rece pe sol şi pe obiectele de pe sol. Provine din ploi şi burniţe alcătuite din picături suprarăcite, care îngheaţă la contactul cu suprafeţele ale căror temperaturi sunt cuprinse între 0,1°C şi 1,0°C. Suprarăcirea picăturilor se produce când în căderea lor traversează un strat de aer cu temperatura sub 0°C. Mai există şi un tip de polei denumit
secundar
, care se formează prin îngheţarea picăturilor fine nesuprarăcite la contactul cu suprafaţa solului deja răcit sub 0°C. Poleiul, ca şi ceaţa densă, reprezintă un fenomen meteorologic de risc major pentru siguranţa transporturilor, în special rutiere.
Bruma
Apare toamna, iarna şi primăvara, în urma procesului de sublimare a vaporilor pe suprafaţa terestră răcită la valori termice sub 0°C. Este formată din particule foarte fine de gheaţă, sub forma unui strat albicios. Se formează
în condiţii de timp senin, umiditate suficientă, vânt slab sau calm atmosferic. Brumele târzii de primăvară şi timpurii de toamnă au un efect negativ asupra plantelor de cultură,reprezentând adevărate riscuri meteorologice.
Chiciura
Se mai numeşte promoroacă sau bură. Este o depunere solidă care apare fie prin sublimarea vaporilor de apă,
chiciura moale
, fie prin îngheţarea picăturilor foarte fine suprarăcite,
chiciura tare
, grăunţoasă.
Chiciura moale
este cristalină şi formează un strat moale afânat pe obiectele suspendate în aer sau pe cele verticale (conductori aerieni,copaci, garduri, stâlpi etc.). Se produce în condiţii de vânt slab sau inexistent, în prezenţa aerului umed şi ceţos.
Chiciura tare
se formează prin îngheţarea picăturilor foarte fine, suprarăcite, pe obiecte aflate în calea vântului, care transportă picături de ceaţă suprarăcită. Este foarte frecventă în regiunile de munte, pe platouri şi vârfuri, cu vânt puternic, unde poate depăşi 1 m grosime.
Roua
Se formează în timpul nopţilor senine, în perioada caldă a anului datorită radiaţiei nocturne intense, care asigură o răcire sub punctul de rouă a diferitelor suprafeţe: vegetaţie (iarbă şi frunze). Aerul trebuie să fie suficient de umed, iar amestecul turbulent inexistent. Are un efect benefic asupra culturilor şi vegetaţiei, în general, în zonele şi perioadele secetoase.
Condensare
- proces de trecere a apei din faza gazoasă în cea lichidă.
Sublimare
- proces de trecere a vaporilor de apă direct în faza solidă.
Realizat de: Coșarca Lucia
Profesoară de geografie: Caisîm Tatiana
Full transcript