Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ndikimi i kompjuterit dhe teknologjise ne fusha te ndryshme

No description
by

odri feci

on 27 April 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ndikimi i kompjuterit dhe teknologjise ne fusha te ndryshme

Ndikimi i kompjuterit dhe teknologjise ne fusha te ndryshme te shoqerise
Ndikimi i kompjuterit dhe teknologjise ne "Mjeksi"
Qellimi: Nxenesit te hulumtojne mbi zhvillimin e shoqerise ne sy te teknologjise.
Objektivat e Projektit:
Te pershkruaje disa nga zbatimet qe gjen TIK ne shkence
Te shpjegoje keto zbatime ne raste konkrete ne jeten e perditshme
Te argumentoje lidhjen e teknologjise ne zhvillimin e shoqerise
Tema: Ndikimi i kompjuterit dhe teknologjise ne fusha te ndryshme te shoqerise
Evoluimi i teknologjisë që po karakterizon epokën në të cilën jetojmë, i ka dhënë ngjyrimin kryesor, jo vetëm zhvillimit të shoqërisë, por edhe politikës që kryejnë shtetet e ndryshme, si në sferën e brendshme edhe në marrëdhëniet ndërkombëtare.
Fusha të tilla si: ekonomia, arsimi, siguria, mjeksia, komunikacioni, biznesi, industria etj, e shohin veten të përfshirë në këtë epokë, e cila falë ndikimit të fuqishëm teknologjik që sjell është krahasuar nga studiues të ndryshëm, me të njëjtin ndikim si revolucioni industrial.
Nëse do të përpiqeshim të gjenim një emër, padyshim emri i parë që do të na vinte ndër mend është “epoka e informacionit”, një emër që tashmë përdoret gjerësisht, për të përcaktuar kohën në të cilën jetojmë dhe prirjen kryesore të zhvillimit global.
Duke mos u ndalur në asnjë aspekt tjetër pozitiv apo negativ që sjell elementi kryesor e përfaqësues i kësaj epoke – informacioni. Zhvillimi i tekonologjisë së informacionit ka ndikuar fuqishëm në zhvillimin e këtyre shërbimeve. Sfidat që sjell teknologjia e informacionit dhe jo vetëm, janë të shumta, ashtu si dhe ndihma që sjell kjo teknologji. Grumbullimi i informacionit, tashmë nuk bëhet më vetëm nëpërmjet metodave tradicionale ose njerëzore, por kryhet edhe me anë të teknologjisë.
A mos vallë, po hyjmë në një kohë në të cilën grumbullimi dhe kontrolli i informacionit do të realizohet vetëm nëpërmjet teknologjisë?
A na ndihmon apo na dëmton braktisja e metodave njerëzore të grumbullimit, kontrollit, klasifikimit e “shoshitjes” së informacionit?
Një prej sfidave dhe zhvillimeve aktuale të shërbimeve inteligjente, falë ndikimit të teknologjisë në jetën tonë vë përballë dy metoda për t’u përzgjedhur: teknologji apo aftësi njerëzore?
Askush nuk mund të mohojë se teknologjia e informacionit (IT) është duke ndryshuar mënyrën se mjekësia është praktikuar. Zemra e çdo kompjuter është njësia qendrore e përpunimit (CPU), ku operacionet aritmetike dhe logjike kryhen. Në ditët e para të informatikës, ideja ishte në fuqinë e pastër të përpunimit për qëllime matematikore dhe statistikore, dhe në këtë kohë ndikimi në mjekësi ka qenë minimal.
Gjërat ndryshuan megjithatë, kur në qendër të vëmendjes zhvendoset marrëdhënja mes njeriut dhe kompjuterit dhe mënyrat në të cilat njeriu mund të bëhet më produktiv zevendesohen me informacione efikase me ndihmën e IT. Mjekësia pastaj u bë tokë pjellore për zhvillim, dhe konceptet e sistemeve eksperte në mjekësi u shfaqen, me sisteme për kompjuter, histori-marrje dhe diagnoza.
Në afat të gjatë, megjithatë, ajo ishte më e kësaj bote. Futja e aplikacioneve TI të tilla si fjalë-përpunimit dhe menaxhimit të bazës së të dhënave të sistemeve depërtuan ne praktikën e përditshme të klinicistit te punës, dhe madje edhe më shumë në botën e menaxhimit të shërbimeve shëndetësore. Sektorët e para të aktivitetit të spitalit që kanë përfituar ndjeshëm nga IT ishin administratat e pacientit, laboratorët dhe llogaritë. Nuk është befasuese, duke pasur parasysh vëllime të mëdha të të dhënave numerike që këto sektorë trajtojne. Në të njëjtën kohë, aktivitetet klinike qe përfshijnë llogaritje janë lehtësuar në masë të madhe.
Zhvillimi i ardhshëm me i rëndësishëm ishte konvergjenca e informacionit dhe teknologjise se komunikimit. Kjo çoi në një bum te vërtetë në krijimin e rrjeteve si brenda dhe ndërmjet organizatave. Efekti i parë i madh i kësaj, në fillim të viteve 90, ishte zhvillimi i koncepteve për ndarjen e të dhënave dhe shfaqjen e sistemeve të integruara të informacionit. Sistemet e informacionit Hospital u zhvilluan dhe filluan të marrin të dhëna të pasura (tingujt, imazhet, filma) në bord. Përvetësimi, ruajtja dhe transmetimi i të dhënave mjekësore, sidomos nga orkestrim mjekësor, u bë gjithnjë e më dixhital, duke i bërë të dhënat e përgjithshme shëndetësore elektronike te realizueshme.

Efekti i dytë i madh i rrjeteve, në mesin e 90-të, ishte rritja shpërthyese e internetit. Kjo bëri te mundur lëvizjen e të dhënave dhe informacioneve të shpejtë dhe me kosto-efektive në mes dy-të PC-ve në rrjet në planet. Kjo rriti potencialin për komunikimin e informacionit mjekësor në mesin e profesionistëve shëndetësorë dhe pacientëve pa masë. Ndikimi i plotë i internetit në praktikat mjekësore ka ende për tu shfaqur.
Nuk ka asnjë shenjë të ngadalësuar në normën e zhvillimit dhe përhapjes së teknologjive të informacionit dhe komunikimit. Në dhjetë vitet e ardhshme ne mund të presim ndërfaqe më të sofistikuara të njeriut-kompjuter me zë efikas dhe njohjen shkrim dore; depërtimi i teknikave të tilla si tele-kirurgjisë në praktikën klinike kryesore; universitare dhe pasuniversitare të sofistikuara kompjuterike me bazë trajnimi; dhe strukturimin më të mirë dhe transportueshmërin e të dhënave të integruara shëndetësore elektronike. Sfida për profesionistët e shëndetit është për të shfrytëzuar fuqinë e re në dispozicion të tyre për të mirën e pacientëve të tyre.
Ndikimi i kompjuterit dhe teknologjise ne "Arsim"
Me rritjen e fundit dramatike në teknologji, arsimi i sotëm ka ndryshuar dhe ka ndikuar në mënyrë pozitive dhe negative. Gjatë gjithë kohës teknologjia vazhdimisht ndryshon, kështu që të bëjë mënyra mësuesit përdorin klasat e tyre. Vetëm rreth 10 vjet më parë mësuesit ishin përdorur mjete si bordet shkumës dhe pastaj përparuan drejt bordeve të bardhë. Në ditët e sotme, mësuesit janë duke përdorur bordet e zgjuar. Këto borde janë jashtëzakonisht të avancuar dhe ofrojne mënyra të ndryshme për të mësuar dhe për të ndarë informacion me studentët. Ky është vetëm një shembull i një mënyrë që teknologjia moderne po ndryshon sistemet tona të arsimit çdo ditë.
Ky përparim në teknologji ka pasur shumë efekte pozitive në arsim. E gjithë kjo teknologji e re është një gjë e madhe për të ndihmuar studentët per të rritur njohuritë e tyre të përditshme në shkollë. Fëmijët sot mund të marrim të gjitha llojet e informacionit në një shkallë shumë më të shpejtë se kurrë më pare. Me telefonat celularë mund të kerkojne gjithçka dhe gjejne burime të shumta të informacionit brenda sekondash.
Telefonat celularë janë të dobishme, duke mbajtur studentët përditësuar në gjëra që janë në vazhdim e sipër në botën e vërtetë. Kur nxënësit hapin aplikacione qe i mbajnë ne lidhje me politikën, sportive dhe ngjarjet aktuale. Ky informacion i menjëhershëm mundëson nxënësve që të jenë më të arsimuar dhe të informuar. Kjo qasje të menjëhershme po ndryshon mënyrën se si studentë të rinj janë të përpunimit të informacionit dhe marrjen e vendimeve.
Së bashku me efektet pozitive të rritjes së teknologjisë moderne, aty vijne edhe efektet negative në arsimin tonë. Kur fëmijët kanë telefonat celularë në klasat e tyre ata janë shumë të hutuar nga ajo që është në të vërtetë duke u shpjeguar. Ata jane duke kërkuar dhe duke luajtur lojrat e tyre ose duke shkuar në faqet e rrjeteve sociale në vend të dëgjojne mesuesit e tyre. Perdorimi i celularit iu mundeson atyre te kopjojne, dhe kjo gje u jep shkas studenteve per te mos mesuar. Kur e bëjnë këtë, ata në fakt nuk mësojnë asgje pervec nje hileje qe eshte ne dem te tyre.
Bordet e zgjuar janë një plus i madh për të ndihmuar rritjen e arsimit, ata janë shumë të avancuara dhe të lejojë mësuesit për të paraqitur informacion pafund për studentët. Mësuesit mund të kerkojne cdo website që duan, dhe t'ua tregojnë nxënësve në një bord të madhe që mund të shihet nga e gjithë klasa. Bordet e zgjuar gjithashtu ofrojnë Microsoft PowerPoint, Outlook dhe shumë programe të tjera të cilat janë te rendesishme për mësimdhënie.
Me argumente nga të dyja anët, mbi te gjitha teknologjia eshte duke e ndihmuar shume fushen e arsimit sot si dhe rritur informacionin. Me ritmin qe bota jonë është duke lëvizur sot,kush e di se cfare do te shitet neser ne dyqane per ne?!
Ndikimi i kompjuterit dhe teknologjise ne "Biznes"
Email-et dhe video-t jane bërë pothuajse një tipar i rëndësishëm i komunikimit të biznesit sot. Këto lejojnë bizneset për të fituar qasje në një treg më të gjerë pa humbur jashtë në zonat e tyre tradicionale operative. Rritja e produktivitetit është një avantazh i shtuar për transaksionet e biznesit si punonjësit qe kanë qasje të lehtë në internet e cila e rrit efikasitetin e tyre.
Teknologjia ka lehtësuar rrjetëzimin e ekipit për të siguruar arritjen e duhur të qëllimeve të kompanisë nga ana e punonjësve. Në fushën e prodhimit, makinat kanë rritur prodhimin e mallrave. Mekanizimi i shume industrive siguron mallra të cilësisë në një normë më të shpejtë. Kjo zvogëlon presionin mbi metodat tradicionale të punës që nevojiten burime të larta, teknologjia ka marrë përsipër shumicën e fabrikave. Ndikimi i teknologjisë është ngadalë duke bërë shenjën e saj në biznes.
Pavarësisht nga shumë perparesite dhe risitë e teknologjisë qe ka sjellë në botën e tregtisë, ajo ka meta e saj në formën e krimit te inkurajuar . E gjithë ideja e bizneseve që shkojnë në internet është rritur tmerresisht, ashtu si dhe të mashtrimit të internetit. Përvetësimi i fondeve të mëdha është mundesuar me anë të teknologjisë së lartë e cila është një ndikim i madh negativ i teknologjisë në tregti. Gjithashtu rritja e mprehtë në konkurrencën e tregut për shkak të ndikimit të teknologjisë nganjëherë mund të jetë shumë fatale për shoqërinë.
PUNOI: ODRI FECI
KLASA: XA
LENDA: INFORMATIKE
Full transcript