Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Norsk folkemusikk - instrument

No description
by

anne marit aasen

on 22 August 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Norsk folkemusikk - instrument

Norsk folkemusikk
instrument
Norsk folkedans:
Flatfele
Flatfele er et strykeinstrument
med fire strenger. Fiolinen kan brukes som soloinstrument, i grupper eller i større orkester. Instrumentet er brukt innen flere sjangere. Den er spesielt viktig innenfor vestlig klassisk musikk, jazz, folkemusikk og karnatisk musikk, men fioliner blir også brukt i filmmusikk, pop og rock.
Hardingfele
Seljefløyte
Sjøfløyte
Tussefløyte
Langeleik
Munnharpe
Lur
Bukkehorn
Torader
Hardingfela er en norsk variant av fiolinen. I tillegg til 4 overstrenger, har den 4–5 strenger som ligger under di fire andre. Disse gir den spesielle klangen i en hardingfele. Det er også lett å kjenne igjen ei hardingfele på dekorasjonene.
Seljefløyte er et norsk folkeinstrument, laget av selje- eller vier-bark. Det er også mulig å bruke andre tresorter, men disse er mest vanlig i Norge.Seljefløyta har vært ganske utbredt i Norge, og å har spilt en betydelig rolle i norsk folkemusikk.
Langeleik er et norsk folkeinstrument. Det er et strengeinstrument som har en lang, smal resonanskasse, med eller uten bunn, og antallet strenger kan variere.
Det er funnet en langeleik som er datert så tidlig
som 1524.
Sjøfløyte, også kalt kjøpefløyte og byfløyte, er en norsk variant av blokkfløyte nært beslektet med tussefløyte. Fløyten kom sjøveien fra kontinentet, sannsynligvis på 1700-tallet og ble derfor kalt sjøfløyte. Fløytetypen er mest vanlig i Numedal, Telemark, Valdres og Hallingdal.
Tussefløyte eller tysfløyte (antagelig avledet av ordet «tyskerfløyte») er en norsk blokkfløyte (sopranfløyte) som er beslektet med sjøfløyte.
Munnharpe er et av verdens eldste musikkinstrumenter.

Munnharpen består av en fleksibel tunge av metall som er festet til en ramme. Munnharper kan bare lages på en måte, og den kan ikke forandres, men ved å forme munnen på forskjellig måte, kan musikeren spille melodier.
Lur er et av Norges eldste musikkinstrumenter, og kan føres tilbake til bronsealderen. Man skiller i dag mellom to ulike hovedtyper av dette blåseinstrumentet. Den ene luren er av metall, og ble benyttet i bronsealderen. Lengden kunne være opptil 2,5 meter.
Bukkehorn er et norsk folkeinstrument, og er rett og slett et bukkehorn med et hull i den spisse enden, hvilket blir brukt som blåseåpning. De fleste horn har også fingerhull. Antallet kan variere, men det vanligste ser ut til å ha vært fra 3 - 5 hull.
Bukkehorn har mennesket brukt som skremmeredskap og signalinstrument i flere tusen år. Gjeterne brukte dette for å skremme rovdyr fra buskapen, og til å spille enkle melodier.
Toraderen er forgjengeren for det vi kaller trekkspill. Før den var det munnspillet og enraderen. Til forskjell fra trekkspillet har toraderen ulike toner ettersom man drar belgen inn eller ut, og har et begrenset antall basstoner.
Den andre typen er den såkalte neverluren, som var et gjeterinstrument tvunnet av never eller laget av to eller fire sammenlimte trerenner omviklet med never, bast eller lignende
Full transcript