Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

HOQUEI

No description
by

Adrián Guillén

on 25 October 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of HOQUEI

HOQUEI SOBRE GEL
HOQUEI
L'hoquei és un esport olímpic, que es practica en equip, amb la finalitat de portar la bola amb l'estic cap a la porteria que està defensada per l'equip contrari i marcar el major número de gols possible. Va aparèixer a mitjans del segle XIX als col·legis privats anglesos i, a finals d’aquest segle, ja era molt popular inclòs entre les dones.
El primer reglament escrit es va elaborar al 1852.
Es divideix en tres modalitats: hoquei sobre patins, hoquei sobre gel i hoquei sobre herba.
HOQUEI SOBRE PATINS
És un esport que es disputa entre dos equips de cinc jugadors cadascun (quatre jugadors de pista i un porter) i que consisteix a impulsar una pilota amb l'estic cap a la porteria defensada per l'equip contrari amb l’objectiu d'introduir-la i marcar gol.
Es va inventar a finals del segle XIX, per Edward Crawford, com una adaptació de l’hoquei sobre gel. Els països fundadors van ser Anglaterra, Suïssa, Alemanya i França.
El primer campionat d’Europa d’hoquei sobre patins va ser a Anglaterra, el 10 d’abril de 1926. No forma part del programa olímpic però va ser un esport d’exhibició als Jocs Olímpics de Barcelona.
HOQUEI SOBRE PATINS
La pilota de joc és de goma premsada concretament de cautxú amb suro comprimit, esfèrica, amb un perímetre de 23 cm i un pes de 155g. Té un únic color que pot ser variable, encara que, els més predominants són el negre o taronja. El color sempre ha de contrastar amb el color del terra, amb les línies de marcatge i amb els taulons existents en la pista de joc.
HOQUEI SOBRE PATINS
Els jugadors es desplacen sobre els patins tradicionals de quatre rodes amb un fre homologats correctament per a la competició.
Utilitzen un estic de fusta de forma corba per conduir la pilota. Està prohibit donar a la pilota amb el patí i també no es pot llençar l'estic.
L’estic, inclòs el del porter, ha de tenir un pes inferior a 500g, una extensió mínima de 90 cm i màxima de 115 cm, la pala ha de ser completament llisa pels dos costats i ha de poder passar per un cercle de 5 cm.
El porter vesteix d’un color diferent i utilitza un estic més resistent i curt que el dels altres jugadors.
Els altres jugadors són un defensa, un mitjana i dos davanters.
Les proteccions per als jugadors són: guants, casc, canyelleres, colzeres, conquilla o "ouera" i genolleres. I per als porters són: casc, guants, guardes, proteccions per a pit i cuixes, colzeres i collet protector.
HOQUEI SOBRE PATINS

Es pot jugar a l'aire lliure o en un estadi, en una pista rectangular on la llargada d'aquesta mesura el doble de l’amplada.
Té unes dimensions de: mínima 34 x 17 m, estàndard de 40 x 20 m i màxima de 44 x 22 m. Està limitada per una tanca amb les cantonades arrodonides. El perímetre es limita per unes taules o llistons de fusta de 10 cm d’alçada.
Hi ha una línia central que divideix la pista en dues meitats i que té un cercle central de 3 metres. En cadascuna d’aquestes, hi ha una línia de porteria que és paral·lela a la del fons de la pista i que es troba a una distància d’aquesta d’entre 2,70 m i 3,30 m.
Les porteries tenen una alçada de 92 cm i una amplada de 125 cm. Per tant, són més petites que les de futbol i, a més, estan més avançades, motiu pel qual, els jugadors poden passar pel darrere.
INTRODUCCIÓ
Els temps normals en que es divideix un partit es determinen per graons d'edats i són:
·Categoria Sèniors: 2 períodes de 25 minuts cadascun, o de 20 minuts quan han de jugar dos jocs diaris o bé un joc diari durant quatre o més dies consecutius.
·Categoria Júnior, Infantil i Aleví : 2 períodes de 20 minuts cadascun.
·Categoria Benjamí: 2 períodes de 15 minuts cadascun.
·Categoria Pre-benjamí : 3 períodes de 10 minuts cadascun.
Entre el primer i el segon període de joc, hi ha un descans de 10 minuts.
En l'inici del joc, de la segona part del partit i cada vegada que es marqui un gol la pilota es col·loca al centre del cercle, que està marcat en la línia de mitja pista. L'equip encarregat d'efectuar el cop de sortida en l'inici del joc es designa per sorteig i l'altre equip executarà el cop de sortida en el començament de la segona part.

HOQUEI SOBRE PATINS
Cada equip pot sol·licitar, en cadascun dels períodes normals de joc, un temps mort d'un minut de durada ja que en el període de perllongament de qualsevol joc no es poden concedir.
L'equip que no sol·liciti el descompte de temps a què té dret en el primer període del joc, no podrà sol·licitar-ne dos durant el segon període de joc.
Les sancions depenen de la gravetat de la falta i del lloc on s'hagi produït, però sempre es sancionen tirs lliures indirectes, tirs lliures directes o penals.
Les sancions disciplinàries per als jugadors poden ser: targeta blava que indica una expulsió de dos minuts o fins que es marqui un gol i targeta vermella que indica l’expulsió directa i definitiva d’un jugador.
HOQUEI SOBRE PATINS
ALTRES ESTILS D'HOQUEI
·Hoquei sala: es juga en un poliesportiu o pista de parquet i no són necessaris els patins. L’estic és una mica més prim i corbat, i rep el nom de bastó.
·Hoquei d’aire: es juga en una taula especial i únicament hi ha dos jugadors.
·Hoquei amb pilota: es pot jugar tant en una pista d’hoquei sobre gel com en els carrers. Es fa servir una pilota en comptes d’un puck i es força semblant a l’hoquei sobre gel
·Bandy: s’assembla a l’hoquei sobre gel, però la pista en que es juga té unes dimensions com les d’un camp de futbol, i es juga amb una pilota.
·Pilota-escombra: es juga en una pista d’hoquei sobre gel, però amb una pilota en comptes d’un puck i una escombra en comptes d’un estic; aquesta escombra és, en realitat, un estic amb un afegit de plàstic a la punta. Es fan servir unes sabates especials amb la sola tova.

·Hoquei bombolla: es juga amb una taula de plàstic tancada amb els “jugadors”, aquests es mouen fent servir unes palanques.
·Floorball: és un tipus d’hoquei que es juga en un gimnàs, es fan servir estics i un puck de plàstic.
·Hoquei de peus: Es juga fent servir pilotes de tennis i els peus. Aquest joc és practica a l’hivern a moltes escoles de primària.
·Hoquei de gimnàs: es juga en un gimnàs i és una varietat de l’hoquei sobre gel.
·Indoor field hoquei: es juga en un lloc cobert.
·Hoquei en línia: es juga en una pista coberta, que tingui una superfície plàstica, o bé en una pista exterior de ciment, i amb un puck que és de plàstic. Es fan servir patins en línia.
·Mini hoquei o hoquei de genolls: és una variant d’hoquei que es juga als soterranis de les cases. Els jugadors s’agenollen i fan servir un estic de plàstic petit, d’una mida aproximada de 38cm de llarg, i una pilota petita de color blau o també un puck tou de roba.
·Power hoquei: és una forma d’hoquei que juguen les persones que fan servir cadires de rodes elèctriques.
·Ringette: és una forma d’hoquei pensada per a que juguin dones, es fa servir un estic recte i un anell de goma en comptes d’un puck.
·Rinkball: es juga en una superfície de gel amb una pilota.
·Hoquei de carrer: és una variant de l’hoquei sobre gel que es juga las carrers residencials, amb patins en línia o sense i, a sobre del paviment. Els jugadors no porten cap vestimenta especial que els diferenciï. Al jugar-se en mig del carrer, cada vegada que passa un vehicle, el joc s’interromp.
·Shinny: és una versió informal de l’hoquei sobre gel.
·Skater hoquei: és una variant de l’hoquei sobre patins en línia que es juga amb una pilota.


·Sledge hoquei: és un tipus d’hoquei sobre gel que juguen els discapacitats motrius. Els jugadors es seuen en trineus i s’empenyen amb pics col·locats a la base dels pals de hoquei.
·Spongee: és una barreja d’hoquei sobre gel i broomball. Es juga al Canadà. L’estic i el puck s’utilitzen com a l’hoquei. El puck és més tou i s’anomena “puck d’esponja”. Es fan servir sabates toves com en el broomball. Les regles són les mateixes que les de l’hoquei sobre gel, només amb una petita variant i és que hi ha un jugador extra anomenat “rover”. ·Hoquei de taula: es juga a sobre d’una taula.
·Hoquei subaquàtic: es juga al fons d’una piscina de natació.
·Hoquei platja: es juga a la sorra de la platja.
HOQUEI SOBRE HERBA
L’hoquei sobre herba és un esport olímpic i va aparèixer per primer cop, als Jocs Olímpics del 1908.
L’hoquei femení va aparèixer al 1980. Actualment, els països amb millors resultats en aquest esport són: Alemanya, Holanda, Anglaterra, Espanya, Argentina, Austràlia i Xina.
L’actual país guanyador d’hoquei sobre herba masculí, és Austràlia i femení, Argentina.
HOQUEI SOBRE HERBA
Les línies que hi ha són:
·Una línia central (al mig).
·Poden haver-hi unes línies anomenades línies de 23m per estar a 23m aproximadament dels límits del camp. Serveixen per fer els llançaments lliures i si es fa una falta entre aquesta línia i el centre, es fa penalti-corner. ·Una línia lateral de 30cm de longitud, paral·lela a cada línia lateral i situada a 4,55m d’aquestes. I també hi ha dues línies més de 30cm però aquestes en la línia de fons (als costats de la porteria) que serveixen per marcar la posició dels jugadors en un penal curt.
·Les línies laterals i les línies de fons (límits del camp).
El punt de penal té 15cm de diàmetre i està situat a 6,40m des de la part de dins de la línia de gol.
El punt de corner està situat a 10m de cada extrem de la porteria.
L’àrea semicircular que hi ha en la part de les porteries, fa 14,63m de radi. Aquesta àrea delimita la zona on pot estar el porter i la zona en la qual és vàlid un gol, és a dir, si un jugador situat en aquesta àrea llença a porteria i marca, el gol és vàlid, si no, no.
L’estic és el pal amb què es juga. Té un mànec llarg que acaba en una pala amb una cara plana i una part que fa corba. Està prohibit parar o colpejar la pilota amb la part corba. Ha de pesar un mínim de 340g i un màxim de 737g. Hi ha diferències entre els estics que utilitzen els diferents jugadors (depenent de l’altura o la posició del jugador). Els que ataquen, tenen un estic més dur i pesat i els que defensen, més lleuger.
La pilota està feta de plàstic i té la mida d’una de tennis. El pes mínim que ha de tenir és de 156g i el màxim de 163g.
HOQUEI SOBRE HERBA

Porten proteccions per a la boca i per als turmells. El porter té una vestimenta diferent: porten proteccions als peus i en totes les cames (gruix màxim 30cm). Porten guants i un casc que cobreix tot el cap i la cara.
El partit el comença un jugador amb un pas des del centre del camp cap enredera, a on estiguin els jugadors del seu equip (cada equip ha d’estar en la seva meitat del camp). Es torna a llençar des del mig del camp després d’un descans o després d’un gol. Si surt fora del camp, es treu des d’on ha sortit.
El jugador que treu no pot tornar a tocar la pilota fins que un jugador de l’altre equip la toqui.
Un partit dura 70 minuts, dividit en dos parts de 35 minuts. Hi ha un descans de 5-10 minuts entre les dues parts. Hi ha dos àrbitres (un per a cada meitat).
HOQUEI SOBRE GEL
ALTRES ESTILS D'HOQUEI
ALTRES ESTILS D'HOQUEI
ALTRES ESTILS D'HOQUEI
És un esport que es juga entre dos equips de sis jugadors cadascun (un porter, un central, dos defensors i dos davanters). Aquest joc consisteix en introduir un disc de cautxú en una de les porteries que se situen a cada extrem del camp. Per dirigir el disc s’utilitza un bastó llarg i corbat anomenat estic. Al final, l'equip que més gols ha marcat guanya.
HOQUEI SOBRE GEL
Es va inventar a finals del segle XIX al Canadà. Encara que s’han trobat quadres del segle XVII, a Holanda, on es pot veure a persones jugant sobre una superfície gelada, amb patins senzills i poc elaborats. Va ser al Canadà on es van establir les regles del joc.
En 1875, uns estudiants de la universitat Mc Gill van tenir l’idea de fer, per primer cop, un partit d’hoquei en pista coberta.
En 1920, l’hoquei masculí es va convertir en un esport olímpic en els Jocs Olímpics d’Anvers (Bèlgica). També va passar a formar part de les olimpíades d'hivern a Chamonix (França) al 1924.
L’hoquei femení es va incorporar al 1998 en els jocs de Nagano (Japó).

HOQUEI SOBRE GEL
La duració del partit és d’una hora, dividits en tres parts de 20 minuts cadascun, que a la vegada estan, separats per intervals de 15 minuts. Si després d’aquest període de temps el resultat és d’empat, es realitza una pròrroga d’un període de 5 minuts a mort sobtada. Si encara queden empatats, es pot desempatar amb més pròrrogues o una ronda de llançaments lliures.
Es juga sobre una superfície de gel que pot ser artificial o natural. El gel ha d’estar a una temperatura de -4ºC. El camp té una forma rectangular, on les cantonades són arrodonides per evitar que el disc s’aturi. Les mesures del camp són de 61m de llarg per 30m d’amplada. Al voltant del camp hi ha un mur opac que evita que el disc surti.

HOQUEI SOBRE HERBA
HOQUEI SOBRE GEL
El camp esta delimitat per diferents línies de colors (vermelles i blaves). Al centre hi ha una línia vermella que divideix el camp per la meitat. A banda i banda de la línia anterior, hi ha dues línies blaves que delimiten el camp en tres zones: zona defensiva, neutral i atac.
Els jugadors han d’utilitzar un equip especialment dissenyat per a la seva seguretat, ja que practiquen un esport molt arriscat. L'equip, bàsicament està format per: el casc, la màscara, les canelleres, les colzeres, les genolleres, els guants, el protector del coll, els patins i l’estic.

Power hoquei
Hoquei aire
Si l’equip comet una falta, és penalitzat sense un jugador per un període de temps indeterminat. No es pot penalitzar a tres jugadors al mateix temps. Si es el porter qui comet la falta, es quedarà fora un dels jugadors de l’equip. Hi ha diferents tipus de penalitzacions que són:
Minor penalty (dos minuts): Es dóna per ensopegar, subjectar, copejar amb l'estic, carregar, joc brut, retenir, copejar amb el colze o per xocar contra la paret.
Major penalty (cinc minuts): Es dóna per baralles o quan es cometen faltes menors deliberadament per fer mal a un contrari.HOQUEI SOBRE GEL

Misconduct (deu minuts): S’aplica quan els jugadors insulten a l’àrbitre o el jutge de línia. La falta és contra l'individu, per això, es permet fer una substitució del jugador.
Penalty shot: És un tir lliure, sense barrera, excepte pel porter, es dóna al jugador que ha estat detingut pel darrere mentre tenia el disc al seu poder.

Hoquei en línia
CARACTERÍSTIQUES COMUNES
Es disputa entre dos equips i cadascun té un porter, dos defenses i dos o més davanters.
Es juga en una pista rectangular que té les cantonades arrodonides.
Els jugadors utilitzen un estic que té un mànec llarg que acaba en una pala, amb una cara plana corbada, per conduir la pilota.
Hi ha diferències entre els estics que utilitzen els diferents jugadors.
Tots els jugadors porten proteccions per a les mans, cames, braços, cara, cap, coll, etc.
El porter vesteix d’un color diferent i utilitza unes proteccions diferents de les dels altres jugadors.
El camp esta delimitat per diverses línies i cadascuna té un significat propi.
Hi ha una línia central que divideix la pista en dues meitats.
Els partits es divideixen en parts i entre elles sempre hi ha un temps d’"interval" perquè els jugadors puguin descansar.
En l'inici del partit, després d’un descans i cada vegada que es marqui un gol la pilota es treu des del centre del camp.
En els partits hi ha habitualment dos àrbitres que vesteixen de forma diferent als altres jugadors.

HOQUEI SOBRE HERBA
Juguen dos equips amb onze jugadors cada un. Si es juga en una pista interior, hi haurà cinc, sis o set jugadors.
En un equip hi ha cinc davanters, tres mitjos, dos defenses i un porter. També hi ha un capità, que triarà (si guanya al cara i creu) el camp on jugar i la substitució dels jugadors.
La superfície on es juga pot ser artificial encara que normalment són d’herba natural.
Les dimensions de les porteries són 3,66m d’amplada i 2,13m d’altura. Les del camp són 91,40m de llargària i 55m d’amplada. Les línies que hi ha al camp són blanques i fan 7,5 cm d’amplada.
Full transcript