Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Pasa Hassan ( by Georgiana)

Argumentare!
by

Georgiana Dragomir

on 15 May 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Pasa Hassan ( by Georgiana)

Pasa Hassan de George Cosbuc Argumentare Momentele subiectulu Deznodamantul:Hassan ajunge la tabara unde le erau montate corturile turcilor.A scapat!Toti ii ies in cale sa-l intampine.Bietul Hassan cand s-a vazut scapat a jurat sa zaca de spaima o luna pentru ca Voda in toti a bagat o spaima nebuna! Titlul reprezinta numele personajului
principal ,,Pasa Hassan'' si totodata anticipeaza intentia autorului de a prezenta cele doua
personaje in antiteza.
Tema textului o reprezinta istoria,mai exact batalia de la Calugareni. Balada ,,Pasa Hassan'' apartine genului
epic deoarece autorul isi exprima gandurile si sentimentele in mod indirect prin intermediul actiunii si al personajelor si deoarece poate fi structurata pe momentele subiectului. Expozitiunea: Pasa il zareste pe Mihai venind cu ostirea romana in spate.Mihai trece biruitor printre multimea pagana.Inaintand ostirea romana turcii cadeau la pamant val dupa val in frunte cu fulgerul Sinan care izbit de pe cal se inchina prin noroi.Hassan de sub poala padurii vazand cum ostirea-i cade secerata la pamant ii trimite porunca comandantului Mihnea sa atace ostirea romana prin spate, pentru ca alta solutie nu aveau! Intriga: Mihai i-a vazut si a pornit cu inca vreo doi ostasi sa-i intampine. Acestia i-au nimicit si Mihai s-a intors in fruntea ostirii.
Desfasurarea actiunii: Hassan a ramas mirat vazand cum oastea romana ramane neclintita si nu stie daca-i vis sau realitate. Hassan e negru-pamant, e groaza si vai, Mihai se indreapta fulger spre el. Punctul culminant: Pasa-si pierduse si capul si firea si-a luat-o la fuga nebun.Pasa e ingrozit auzindu-i zalele lui Mihai cum ii zurzuie in urma lui, vazandu-l cum il urmareste ca un nebun si el se simte neputincios. Hassan incepe sa aiva halucinatii si intra in el o groaza nebuna acestea facandu-l sa-si zmulga hainele de pe el pentru ca avea impresia ca hainele il impiedica sa mearga mai repede Balada ,,Pasa Hassan'' a fost publicata in anul 1904 si a fost inspirata din opera lui N.Balcescu ,,Romanii supt Mihai Voievod Viteazu''. George Cosbuc s-a nascut in anul 1866 si a murit in anul 1918. A fost poet,traducator si publicist transilvanean. Caracterizarea personajelor *Mihai Viteazu' este personaj principal,conducatorul ostirii muntene.Dovedeste insusiri exceptionale, imaginea unui erou legendar la acestea se adauga spiritul de sacrificiu izvorat dintr-un patriotism inflacarat. Insurile personajului sunt sugerate prin figuri de stil :,,salbaticul voda'', ,,gigantica poarta-o cupola'' , ,,vorba e tunet,rasufletul ger'' sau evidentiate prin faptele sale. Autorul prezinta personajul prin prisma adversarului exprimand admiratia pentru acest erou de legenda. *Pasa Hassan este conducatorul ostirii pagane,Este infatisat la inceput static, privind de departe desfasurarea luptei.Aceasta atitudine prefigureaza lasitatea de care va da dovada pe parcursul intregii actiuni.Lipsa de curaj,frica, spaima ingrozitoare, ajuns in pragul nebuniei,avand halucinatii sunt principalele trasaturi ale conducatorului trufas, pe care autorul le precepe cu ironie si dispret. Modul principal de expunere este naratiunea cu ajutorul careia sunt narate aceste intamplari neobisnuite.Naratiunea se imbina cu dialogul care da intamplarilor o nota de autenticitate si cu descrierea care este folosita pentru crearea atmosferei. Din cele prezentate mai sus, rezulta ca opera ,,Pasa Hassan'' de George Cosbuc este o balada culta.
Full transcript