Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Samerna

No description
by

Emma Brännvall

on 1 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Samerna

Kalla Krigets Tid
Samerna
Samer är en folkgrupp som lever i de nordligaste delarna av Norge, Sverige, Finland och på Kolhalvön i Ryssland.
Under efterkrigstiden delades Europa upp i två delar, öst- och västeuropa. De samer som bodde i både Finland och Ryssland (då Sovjetunionen) delades upp från varandra (Finland hörde till väst och Sovjetunionen till öst) och det bildades en gräns som tidigare inte funnits. Man fick välja att antingen vara finsk medborgare eller sovjetisk undersåte och efter valet var det på den sidan man fick stanna. Det byggdes även ett högt stängsel längs med landsgränsen för att vekligen bibehålla uppdelningen och se till så att ingen tog sig över på andra sidan. Man kan säga att samerna blev tvångsförflyttade.
Konflikter
Kalla kriget (1945-ca.1990)
Det var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen. Båda stormakterna kände sig hotade av varandra och trodde att de var ute efter herravälde. Därför började de bl.a. producera oerhört mycket vapen (så mycket att det skulle kunna utplåna hela mänskligheten). Kalla kriget var inget direkt pågående krig utan det var en sorts maktkamp men på samma sätt hotande känsla mellan de två stormakterna. Både visste att de var kapabla till grymma saker med också att motparten var kapabel till det samma. Under de krig som utspelade sig under efterkrigstiden och Kalla kriget så stödde alltid USA och Sovjetunionen varsin sida vilken också ledde till en starkare kampkänsla mellan länderna. Några gånger var de nära att starta krig mellan varandra men det skedde aldrig vilket var tur med tanke på dem fördande konsekvenser det skulle fått.
Koreakriget (1950-1953)
Japan hade ockuperat Korea under andra världskriget, men sen när Japan kapitulerade till USA 1945 gick Sovjet in från norr och såg till att Nordkorea fick en kommunistisk regering. USA var rädd att hela Korea skulle falla i sovjets händer och föreslog därför att de skulle stanna vid den 38 breddgraden, Sovjet gick med på detta och USA tog den södra delen. År 1950 invaderades Sydkorea av Nordkorea, på uppdrag av FN kom då amerikanska trupper för att hjälpa Sydkorea. De lyckades och Sydkorea befriades men trupperna fortsatte över gränsen in i Nordkorea. Då gick Kina med i kriget som samarbetade med Sovjetunionen och som också var kommunistiskt. Nordkorea och Kina lyckades driva tillbaka amerikanerna år 1953 som ledde till krigets slut. 2 miljoner människor hade då dödats och landsgränerna hade inte flyttats.

Koreakriget känns som ett väldigt onödigt krig, visst att man drev bort Nordkorea från Sydkorea men det hade räckt där. Man uppnådde inget med kriget och istället förlorade många människor sina liv.
Cubakrisen (1962)
År 1958 tog Fidel Castro makten på Cuba, det gillade inte USA som försökte motarbeta och förstöra hans regim. Men Cuba fick stöd av Sovjetunionen och oktober 1962 visade det sig att Sovjetunionen höll på att bygga baser med kärnvapen efter att amerikanska spaningsplan tagit flygfoton över ön. Kärnvapnena var riktade mot olika städer i USA och skulle kunna förgöra dem alla. USAs dåvarande president John F. Kennedy krävde att alla kärnvapenraketer skulle bort från Cuba och hotade med krig. Så för att visa att de var seriösa i frågan skickade USA stridsfartyg som lade sig runt ön. Samtidigt var Sovjetiska båtar påväg dit med kärnvapen. Man visste att om ett krig skulle utbryta så skulle det kunna leda till enormt stora förluster och speciellt när det var kärnvapen inblandade. Så de sovjetiska båtarna vände tillslut och seglade hem igen så det blev aldrig något krig, vilket var tur. Under de där dagarna hade hela världen hållt andan och bara väntat. I och med Cubakrisen var det nära att ett tredje världskrig startades.
Vietnamkriget (ca.1960-1975)
Vietnam hade varit en fransk koloni. När de sen gav upp den 1954 delades Vietnam. Norra Vietnam styrdes av den kommunistledda befrielserörelsen Vietminh och södra Vietnam styrdes av en diktaturregering som fick stöd från USA. Folket i Sydvietnam hade tröttnat på diktaturregeringen och hur de blev behandlade så år 1960 startades en gerilla som kallades Nationella befrielsefronten (FNL). Gerillan fick stöd i form av vapen från Nordvietnam som i sin tur hade fått det från Sovjet och Kina. Även fast den sydvietnamesiska regeringen fått stöd från USA så kunde de inte besegra FNL. Men USA som var så starkt emot kommunismen skickade ännu mer vapen och dessutom trupper för att förhindra att hela Vietnam skulle bli just kommunistiskt. Det blev då krig på riktigt.

Mot slutet av 1960-talet försökte de amerikanska ledarna få Sydvietnams regering att kriga själva med hjälp av amerikanska vapen. Dels för att då skulle de amerikanska soldaterna kunna åka hem, USAs president skulle kunna behålla sin popularitet men samtidigt vinna kriget och för att det hade skapts en fredsrörelse som protusterade mot vad USA gjorde i kriget. Så år 1973 lämnade de sista amerikanska soldaterna Sydvietnam men bara två år senare gav den sydvietnamesiska regeringen upp och kriget hade då förlorats. Vietnam enades då till ett land.

Vietnamkriget fick följder som inte innebar frihets.
Vilka är kvar än idag?
Sovjetunionen
Sovjetunionen var kommunistiskt och fanns mellan 1922 och 1991. Det var då världens största land till ytan och den tredje största till befolkningen (med 290 miljoner invånare). Kommunisterna tvingade folket till hårt arbete och fattigdom bara för att hålla sig stark. För vanliga människor var det förbjudet att äga företag och att försöka bli rik. Sovjetunionen hade en så kallad Planekonomi vilket innebär att att det var staten som planerade och styrde ekonomin och ägde alltså då alla företagen. Så det spelade ingen roll om företagen gick dåligt för staten betalade ändå ut lönerna. Det gjorde att vissa inte ens gick till jobbet, om de gick dit brydde sig många inte ens om att arbeta eller kanske till och med var fulla. Folk kände inget riktigt ansvar eftersom att vad dem än gjorde så betalade staten. Fabrikerna och jordbruken gick med tiden allt sämre och folk fick köa för att få tag på något av den lilla mat som fanns. De som däremot arbetade åt partiet hade det mycket bättre, hade gått om man och led inte av någon fattgdom.


Michail Gorbatjov
Michail Sergejevitj Gorbatjov född 2 mars 1931 i Privolnoje nära Stavropol, Sovjetunionen (nuvarande Ryssland). Han är en rysk politiker och var Sovjetunionens sista president mellan år 1985–1991. Han fick Nobels fredspris 1990 för allt bra han ansågs hade gjort. När Gorbatjov kom till makten insåg han att Sovjet inte kunde tävla med USA längre, de hade rustat upp med vapen och Sovjet hade inte de möjligheterna p.g.a. ekonomin. Han öppnade istället upp för mer frihet, tilllät bl.a. ägande och försökte istället skapa en relation med USA. Han höll fortfarande fast vid kommunismen man var inte fullt lika kommunistisk som de tidigare ledarna hade varit. Hans kamp för avspänning och öppenhet gav honom ett gott anseende i väst. Samtidigt som han blev populär utanför Sovjetunionen (Gorbi-effekten), växte kritiken mot honom internt från trogna kommunister. Gorbatjov bidrog till Sovjets sönderfall och fick sedan eftersom det inte fanns någon Sovjetunionen kvar att styra över.

Vid Augustikuppen den 19–22 augusti 1991 försökte mer konservativa och militariska människor inom kommunistpartiet och försvarsmakten att avsätta honom, men han hade stöd av vissa enheter inom militären och säkerhetspolisen så kuppen misslyckades.
Perestrojka
(:som på ryska betyder ombyggnad, omstrukturerning)
Det var ett reformpogram som Gorbatjov introducerade. Syftet var att öka effektiviteten och därmed förbättra den sovjetiska ekonomin. Man tog mer hjälp av vetenskapen, tekniken och införde ett begränsat marknadstänkade. I och med det gjorde Gorbatjov någon ingen annan kommunistisk ledare tidigare gjort. Men det blev inte lyckat och konsekvenserna blev dramatiska, Sovjetunionens ekonomi föll och genom att den ekonomiska och politiska friheten hade införts så ledde det till Sovjetunionen sen föll sönder.
Inga av konflikterna finns kvar sådär direkt utan mer indirekt. Det finns inget Kalla kriget men man kan fortfarande se hur USA och Ryssland ställer sig på olika sidor i olika konflikter. Ett exempel är en aktuell konflikt, Syrienkonflikten. Jag tänker inte gå in djupgående på den eftersom den är så pass komplicerad som den är, en del handlar om vad/hur man ska göra med Syriens kärnvapen osv. Men det jag kan säga är att USA står på en sida och Ryssland på den andra. Det finns alltså kvar vissa delar från Kalla kriget men inte lika krigshotande vilket är tur. Länderna är fortfarande stora länder med mycket makt.

Det finns även andra saker som inte är konflikter utan bara påverkat just landet, t.ex. Korea är fortfarande uppdelat i Nordkorea som fortfarande är kommunistiskt och Sydkorea. Vietnam är fortfarande ett och samma land men har det inte helt lätt. Det är några av de saker som fortfarande är som de blev efter krigen.

Och vems är landet Israel? Har det verkligen helt löst sig.
Öst- och Västeuropa.
Vid andra världskrigets slut hade Storbritannien, USA och Sovjetunionen befriat Europa från nazismen. Så i västra delen av Europa som Storbritannien och USA befriat fick länderna själva välja regering.

Men i östra delen av Europa hade Sovjet godkänt kommunistiska diktatursregeringar. Europa delades då upp i två delar Öst- och Västeuropa, den västra USA vänliga sidan och östra Sovjet vänliga sidan. Europa var uppdelat under 40 år och gränsen mellan öst och väst kom att kallas Järnridån.
Öst- och Västtyskland.
Efter andra världskriget hade Tyskland ockuperats av USA, Frankrike och Storbritannien i västra delen och av Sovjetunionen i östra. Eftersom länderna inte kunde komma på någon lösning om hur Tysklands framtid skulle se ut så delades Tyskland helt enkelt upp. År 1949 bildades Västtyskland (Bundesrepublik Deutschland, BRD) och sedan Östtyskland (Deutsche Demokratische Republik, DDR) som blev en kommunistisk zon. Det byggdes murar minfält och andra gränshinder fr att hindra folk att ta sig över gränsen. År 1961 lät Östtyskland bygga en mur genom hela Berlin för att förhindra människor att fly från östsidan till västsidan. Muren var hög och kraftig, på den fanns taggtråd och soldater som spatserade och höll ordning. Berlinmuren gjorde så att hela familjer separerades och var ifrån varandra under många år.
Israel-Palestina
Judarna som överlevt andra världskriget ville ha ett hem. Som Bibeln redan sagt så var Israel deras hem. Så år 1948 förklarade de judiska ledarna staten Israel till sin egen. Men där bodde redan ett folk, palestinierna. Palestinierna och de kringliggande länderna tyckte inte om judarnas intåg i landet och ville inte ha med judarna att göra. Så arabländerna anföll, både som stöd till palestinierna men också för att få bort judarna. Judarna fick stöd av USA i form av vapen och Sovjet gav vapen till de andra kringliggande länderna. Då både USA och Sovjet gav sig in i konflikten så ledde det till krig.

Israel vann kriget och massvis men araber flydde men det betydde inte slutet på kampen om landet. Paletinierna startade år 2000 ett uppror mot Israel i form av bl.a. självmordsbombare. Men Israelerna hämnades med krig.

Konflikten handlar i stora drag om vems landet är. Men det går inte att säga. Man får också höra olika historier beroende på vem man frågar. Judarna ansåg att det var deras för att det stod i Bibeln och i Tanach och också för att de hade bott där för drygt 2000 år sedan när romarna hade ockuperat landet.
Palestinierna däremot som redan bodde där när judarna kom ansåg att det var deras och även de hade religös rätt till landet. Men visar det vems landet är och kan man säga att ett land tillhör en viss folkgrupp? Nej. Så båda parterna hävdar att landet är deras av religösa, historiska och politiska skäl och det gör konflikten väldigt komplicerad.
Vietnamkriget var det första TV-kriget vilket innebar att amerikanera kunde sitta hemma och se på när deras landsmän fällde bomber över byar, förintade och dödade människor. P.g.a. att kriget sändes på TV så kunde man se vad som verkligen hände och det gjorde att USA förlorade mycket av sitt goda rykte, både av amerikanarna själva och av övriga världen. Soldaterna som kom hem från kriget mottogs inte som några hjältar och det hade skett mycket protester under krigets gång.

Så här kunde det se ut på folks TV-apparater, här är ett klipp från när USA bestämt sig för att dra ner på trupperna och sen skicka hem alla soldater för gott och när kriget sen slutar.
USA
Ronald Reagan
Ronald Wilson Reagan, född 6 februari 1911 i Tampico i Illinois, död 5 juni 2004 i Bel Air i Los Angeles, var USA:s president 1981–1989. Han var medlem av det Republikanska partiet. I valet 1980 vann han stort över den då sittande presidenten Jimmy Carter. Reagan var en av USAs mest konservativa presidenter under efterkrigstiden. Han var en populär president, även fast landet hade en lågkonjuktur under 1980-talet. Han kallas ibland The Great Communicator för att han så väl kunde uttrycka känslor och idéer på ett personligt sätt. När han fick makten var först hans plan att krossa Sovjet en gång för alla och började därför producera mycket med vapen. Den politik han förde mot Sovjetunionen anses vara ett bidragande skäl till kalla krigets slut. Reagan anses ha bidragit till kommunismens fall genom att öka tempot i den militära kapprustningen som den sovjetiska ekonomin inte klarade i längden och genom att Sovjet och USA fick en bättre relation.

Ronald Reagan avled 93 år gammal i sitt hem i Bel Air i Kalifornien 2004. Omkring tio år före sin död fick han diagnosen Alzheimers sjukdom som man tror har börjat ett flertal år innan han fick diagnosen fastställd.
Marshallhjälpen
Var ett amerikanskt återuppbyggnadsprogram av USAs utrikesminister George C. Marshall i juni 1947. Det hela var ägnat Europa efter allt som blivit förstört under andra världskriget. Västeuropa mottog det väl medans Sovjet nästintill struntade i det. Marshallhjälpen var en uppföljning av Trumandoktorinen, för att hindra kommunismens spridning, men också för att få Europas ekonomi att fungera.

Den utärdades under fyra år (1948-1952) och omfattade 16 länder. Totalt skänktes varor och bidrag för ca. 13 miljarder dollar. Detta hade en stor betydelse för att få västeuropa på fötter.
Trumandoktrinen
En hjälpinsats som USAs president offentliggjorde i mars 1947. Syftet var att i form av ekonomisk och militär hjälp hjälpa Turkiet och Grekland som var utsatta för Sovjetiska påtryckningar. USA var oroliga över att kommunismen skulle sprida sig över Västeuropa. Truman förklarade att USA ville hjälpa demokratiska länder att vara fria och få bort hot från andra länder, det var väldigt riktat mot Sovjet. Trumandoktrinen var ett helt nytt spår i USAs utrikespolitik och kom att följas upp av bl.a. Marshallhjälpen och Atlantpakten.
FN bildas
Förenta nationerna. Det är en internationell organisation för säkerhet, fred i världen och samarbete mellan länder. FN bildades 24 oktober 1945 och har sitt högkvarter på Manhattan i New York.

FN var tänkt som ett slags säkerhetssystem där länder i världen över skulle samarbeta för just säkerhet och fred. Men det gick inte så bra i början eftersom att det förutsatte att de mäktigaste länderna skulle vara eniga. Men det gick då inte i och med Kalla kriget. Tillslut så kom man överens om olika punkter och FN var skapat.

FN har rätten att stoppa krig med hjälp av våld.
EU bildas
Europeiska unionen. Tanken var att man skulle ha ett organiserat samarbete mellan länderna/staterna i Europa. Men man var inte helt sams, vissa ville att man skulle ta till vara på den historiska möjligheten och bilda en europeisk federation (Europas Förenta Stater). Medans andra ville öka samarbetet och låta saker ske med hjälp av mindre avtal.

Europeiska unionen (EU) bildades 1993 i och med att medlemsländerna i EG bestämde sig för att dels fördjupa samarbetet, dels bredda det till att även gälla utrikes- och säkerhetspolitik samt samarbete i rättsliga och polisiära frågor.
Hur stärktes/försvagades nationella identiteter?
Oerhört mycket hände under Kalla kriget runt om i världen. Alla drabbades på olika sätt som både stärkte och försvagade de nationella identiteterna. (Berättar om punkterna mer djupgående och ger andra exempel)

- Sovjets sönderfall påverkade alla de länder som blev självständiga från kommunismen, alla människor som blivit uppdelade i Tyskland och Sovjet själva som nu blev Ryssland och som hade varit så stort och så mäktigt.

- USA under Vietnamkriget, folk fick en annan syn på dem genom att se på vad de gjorde.

- I och med att FN och EU bildades stärktes hela länder genom att känna sig mer trygga och fria.

- Folket i Sydkorea som kände att de kunde övervinna Nordkoreas försök att ta över landet, det tror jag stärkte dem att visa att de kan visst också stå emot och vinna.

Jag kan ge hur många exempel som helst på hur identiteter stärktes och försvagades, eftersom alla länder som var inblandade drabbades också både bra och dåligt.
Sovjets sönderfall
Efter att Gorbatjov infört mer yttrandefrihet och mer demokrati så började alla tycka till om vad som var dåligt i landet. I många sovjetiska delrepubliker startades självständighetsrörelser. Det var inte vad han hade tänkt sig så han försökte rädda landet genom att få fart på ekonomin. Privat ägande av företag tilläts, men det hjälpte inte. Gorbatjov hade nu fått fiender från olika håll och Augustikuppen utfördes (och misslyckades) efter kuppen så förbjöds det kommunistiska partiet. Med allt kaos som kuppen tillförde så kunde Estland, Lettland och Litauen bryta sig ur Sovjetunionen och snart gjorde de övriga 12 delrepublikerna det samma. Sovjetunionen fanns inte längre och på juldagen år 1991 avgick Michail Gorbatjov.
Glasnost
(:betyder ungefär; offentlighet, publicitet
Är en politisk reform som infördes av Gorbatjov 1985 i Sovjetunionen som innebar ökad åsikts/yttrandefrihet, större journalistisk frihet m.m. Uttrycket glasnost är gammalt och man kan hitta det tillbaka på Alexander II tid, då han använde detta begrepp när han införde offentliga rättegångar i Ryssland.

Gorbatjovs mål med glasnost var att sätta press på de konservativa medlemmar av Sovjetunionens kommunistiska parti som inte tyckte om den ryska ekonomiformen (perestrojka). Han hoppades att de sovjetiska medborgarna skulle stödja och delta i perestrojkan genom den åsiktsfrihet de hade fått. Men det kom mer kritik och synpunkter mot regimen än vad han trott och medborgarna ansåg att det sovjetiska systemet var misslyckat. Friheten folk hade fått ledde i slut till slutet för Sovjetunionen.
USA främjade liberal demokrati och kapitalism. Liberal demokrati (även konstitutionell demokrati) är ett styrelseskick med där det en folkvald politiska makt. Vanligtvis garanterar grundlagar individens fri- och rättigheter och reglerar majoritetens makt över minoriteters civila rättigheter. Rättigheter i grundlagar (även: konstitutioner) är vanligtvis rätt till rättssäkerhet, privatliv, egendom och likhet inför lagen, samt yttrandefrihet, mötesfrihet och religionsfrihet.

1961 års sovjetiska uppskjutning av den första bemannade rymdfarkosten fick president John F. Kennedys att uppmana USA att vara först med att landsätta "en människa på månen" vilket uppnåddes 1969. Samtidigt fick USA en hållbar ekonomisk tillväxt. En växande medborgarrättsrörelse symboliserades och leddes av afroamerikaner som Rosa Parks, Martin Luther King och James Bevel som använde icke-våld för att konfrontera segregation och diskriminering. En utbredd motkulturell rörelse växte, p.g.a. motståndet mot kriget, svart nationalism och den sexuella revolutionen. Betty Friedan, Gloria Steinem och andra ledde en ny våg av feminism som sökte politisk, social och ekonomisk jämlikhet för kvinnor.

Valet av Ronald Reagan som president 1980 gjorde så att amerikansk politik drogs åt höger, vilket ledde till stora förändringar i skatter och utgiftsprioriteringar. Hans andra mandatperiod förde med sig både Iran-Contras-skandalen och betydande diplomatiska framsteg med Sovjetunionen.

Folket hade det i allmänhet bra i USA och allt var bara påväg uppåt.
1:a världen: USA vänliga länder, NATO, EU

2:a världen: Sovjetvänliga länder, Warzawapakten

3:dje världen: Stora delar av Sydamerika, Afrika och Asien (länder utanför konflikterna)
Full transcript