Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Примена на текстилни материјали

No description
by

Мицка Пасковска

on 9 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Примена на текстилни материјали

Примена на текстилни материјали
Карактеристики на вештачките текстилни материјали:
вештачки материјали се полиестер и акрилик;
лесни за носење, меки, пријатни на допир;
слабо пропуштаат воздух;
нивната цена е прифатлива и лесни се за одржување, но треба да внимаваме на упатството што го дава производителот;
пеглањето на вештачки материјал е дозволено на најниската температура, со додавање на пареа.
Поради недостаток на природте материјали, и нивната повисока цена, се повеќе се произведуваат вештачки, односно текстилни материјали
се класира според квалитетот;
се чисти;
се пере;
се суши;
се обработува;
се бои;
се чешла
и на крај, се преде.
За преработка на волната се следат следниве постапки:
Карактеристики на волната:
волната ја добиваме од домашна овца;
но може да се добие и од влакното на: коза, лама, камила, перуанска овца.
таа е прво текстилно влакно од кое се создала ткаенината.
Претставник на природните материјали од животинско потекло е волната.
Карактеристики на памукот:
неговата боја е бела до жолтеникава;
тој е еластичен и ефтин материјал;
се одржува лесно и има долг век на траење;
Текстилните материјали се делат на природни и вештачки.
Природните влакна можат да бидат од:
растително, и
животинско потекло.
Претставник на природните материјали од растително потекло е памукот.
предење
Изработил:
Филип Пасковски VI б
Full transcript