Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Visual system

Description of a visual system in a human body
by

Goce Dimkovski

on 6 November 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Visual system

Хуманоиден Визуелен Систем Чекор по чекор водич кон разбирање на визуелниот пат Што всушност гледаме? Електромагнетна енергија се создава со вибрирање на честички со одредено електрично полнење кои прават бранови со различни должини и интензитети
Должина на бран
Што е светлина? Делови на окото Патот на Светлинските Бранови и Прекршувањето Белка на око Надворешен дел, цврсто, поврзувачко и еластично ткиво изградено од колаген и еластични влакна,богато со крвни садови и нервни завршетоци Ирис Тенка кружна структура во окото со соодветна пигментација, одговорна за контрола на големината на зеницата и количеството светлина што доаѓа до ретина Зеница Рожница Надворешно продолжување на белката на окото, проѕирно и без боја, нема крвни садови.
Служи како заштита на останатите делови на окото Претставува кружен процеп во ирисот од каде што навлегува светлината до ретината. Изгледа како темен круг бидејќи целокупната светлина се абсорбира во окото Леќата претставува транспарентна биконвексна структура во окото, која заедно со ирисот помага за правилно прекршување на светлина Леќа Стаклено тело Претставува транспарентна безбојна желатинска маса која го исполнува средишниот дел на окото. Таа се произведува од посебни ретинални жлезди. Претставува фото-осетливо ткиво богато со стапчиња и чунчиња каде со удирање на светлината се ослободуваат хемиски и електрични импулси кои се пренесуваат преку оптичкиот нерв Мрежница Фокална точка, макула Оптички нерв Овален, жолт и централен дел од ретината. Во нејзиниот центар се наоѓа фавула во која има два или повеќе редови од конуси и стапчиња и каде се добива најјасна визуелна слика Долго нервно ткиво, дел од централниот нервен систем, кое ги пренесува хемиските и електричните импулси од ретината до задниот визуелен дел на мозокот Стапчиња и чунчиња Стапчиња Високо осетливи на светлина Функционираат во придушени светла Побројни од конусите Дистрибуирани повеќе во периферниот дел од ретината Висока адаптација на темнина - се активираат при намалена светлина и се скоро целосно одговорни за ноќно визуелно чувство Не се осетливи на бои Конуси За нивно функционирање им е потребна силна светлина Осетливи за бои и задолжени за распознавање на нијанси и разлики помеѓу боите Јасноста на сликите зависи од конусите Воглавно сконцентрирани во ретиналниот центар а највеќе во центарот на Фовеа-та Осетливи на боите црвена, зелена и сина Поради нивното неправилно функционирање се појавува состојбата далтонизам 3 типа на фотоосетливи конуси Функционирање на стапчиња и конуси Црвена светлина Сина светлина Зелена светлина Луѓето имаат 125 милиони стапчиња и 7 милиони конуси (cc) photo by medhead on Flickr Вклучени нерви Оптички нерви Останати нерви Окуломоторен нерв Троклеарен нерв Абдуцентен нерв Нерви што ги носат моторните импулси Претставува еден од најбитните нерви и е дел од основните крански нерви. Задолжен е за движење на окото, стеснување на зеницата и држење на капакот отворен Овој нерв се нарекува уште и четврти кранилен нерв задолжен за пренесување на дразбите на мускулот на окото кој го движи Овој нерв е познат и како шести кранилен нерв кој го инервира мускулот кој е задолжен за стабилизација и вртење на окото Оптималичен нерв Претставува дел од тригеминалните нерви, и ги носи импулсите за болка, допир и температура од окото и околните делови на телото. Ги носи визуелните импулси од ретиналните стапчиња и конуси до мозокот Излегува од ретина - мртва точка, каде непостојат стапчиња и конуси
Сликата не се формира во овој ретинален дел Ги пренесува импулсите до визуелниот кортекс.
По патот деловите од импулсот се пренесуваат од едното око во спротивниот визуелен дел за да се добие пореална слика. Импулсите од различните страни на очите се процесираат во различните слоеви во СГЈ сегментот каде што се склопува 3D изгледот на визуелното поле Слоеви во ретиналниот дел Главни елементи во ретиналниот дел Фото-рецепторен дел Стапчиња Конуси Биполарни клетки Ганглиски клетки Помошни елементи во ретиналниот дел Хоризонтални клетки Амакрински клетки Визуелен кортекс Клеточна структура на визуелниот кортекс Функција на слоевите во визуелниот кортекс Примарен кортекс V1 Како стапчињата реагираат на светлина Елементи: Процес: Цис-Ретинол
(малку процесирана верзија на витамин Е) Трансдуцин Фосфодиестраза светлина cGMP GMP Помалку Na+ во јадро, тоа станува негативно, и престанува да испушта неуротрансмитери Функционирање на оптичкиот нерв Секундарни оптички нерви Оптички нерви кои излегуваат од оптичкиот нерв и го снабдуваат прастариот мозочен систем со визуелните сигнали Хипоталамус Претектум Супериорен коликулис Пулвинар Главниот оптички нерв 80% од оптичкиот сигнал стигнува до крајното латерално геникуларно јадро Слоевите на СГЈ ги примаат различните визуелни информации Десното СГЈ ги обработува визуелните информации од доминантното левото визуелно поле, додека левото СГЈ од доминантното десното визуелно поле Слоевите 1,4,6 ги обработуваат податоците од левото визуелно поле, додека 2,3,6 од десното визуелно поле. Слоевите 1 и 2 се поосетливи и богати со нервни клетки и нарекуваат магноцелуларен слој, додека останатите слоеви 3,4,5,6 се нарекуваат парвоцелуларен слој. Препознавање на познат облик Секундарен кортекс V2, V3, V4, V5 Визуелниот кортекс слично како и целокупниот неокортекс е изграден од слоеви кои ги делат нервните клетки според карактеристичната фунција што ја извршуваат Хоризонтална подделеност Вертикална подделеност Взаемна структура на хоризонталните слоеви и вертикалните столбови Кортексот е поделен и вертикално каде нервните клетки имаат иста ориентација и извршуваат иста функција во специфичната колона без разлика дали имаат прости или сложени примателни полиња Постои и втор тип на регуларни и рамномерно распределени колони наречени „дамки“ кои се простираат помеѓу II, III, V и VI хоризонтален слој Взаемната испреплетеност на слоевите формира еден вид на мрежеста структура при што на врвот од неа се наоѓаат завршетоците на нервите од левото и десното око соодветно Ѕвездените клетки се наоѓаат главно во IV слој и се широко разгранети клетки кои ги примаат визуелните импулси од латералниот генитален визуелен слој Пиримидалните клетки се наоѓаат во неколкуте слоеви на визуелниот кортекс и претставуваат единствени типови на нервни клетки кои ги спроведуваат аксоните нанадвор. Тие имаат еден долг дендрит кој оди во подлабоките слоеви на визуелниот кортекс, и еден аксон кој може да биде многу долг и кој оди до другите делови од мозокот, околните нервни завршетоци се Синаптичко поврзување Аксон Дендрит На нивото IVCα се детектира движењето во вертикалните столбови кои потоа на нивото IVB се спојуваат по 3D поглед на објектот Секое ниво е задолжено за специфичен поглед на нештата околу нас Пристигнатиот сигнал за форми се прима најпрвин во IVCβ слојот кој потоа се пренасочува во вертикалните дамки во II и III слој каде што се спојува во заедничка слика Вертикалните дамки се многу значајни и служат и за распознавање на боите, каде што се одредуваат основните црвена, сина и зелена со чие мешање се добиваат и останатите нијанси Тунелот на информаии започнува од IV слој каде што се примаат сигналите преку соматските нервни клетки од визуелниот СГЈ слој, се обработуваат по повисоките нивоа и по аксоните на клетките се праќаат преку подолните нивоа во далечните делови на мозокот Родопсин опсин GDP PDE α α Хоризонтално визуелниот кортекс е со дебелина од 2 mm поделен на шест слоеви I - VI кои воглавно имаат посебни типови неврони опсин опсин опсин опсин GTP trans-retinal GTP α опсин PDE α GTP α GTP PDE Na+ во јадро Гледање на слика, сенки, облик, боја, позиција. Сите се чуваат на различни локации во мозокот Премин на визуелниот сигнал во сензорна и краткотрајна меморија Со повторување се создаваат протеините кои ги зацврснуваат врските помеѓу синапсите и формираат долгорочна меморија Долгорочната меморија е стабилна меморија која може да чува неограничен број на податоци. Но за да се задржи перфектната меморија за одреден импулс потребно е нејзино обновување 1 3 4 2 Б Л А Г О Д А Р А М! Гоце Димковски
Full transcript