Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

POP ART

No description
by

Stela Mucaj

on 5 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of POP ART

Ngjashmeria me dadaizmin

Për shkak të shfrytëzimit të objekteve të gjetura dhe imazheve, ky art është i ngjashem me Dadaizmin. Pop Art merr si imazhe ato qe jane aktualisht në përdorim nëper reklama, etiketa produktesh dhe logo. Edhe etiketimi mbi kutinë e anijeve eshte përdorur si lëndë në Pop Art. Artistet e pare te kesaj rryme ne vitet 1950 ndoqen shembullin e Marsel Dyshamp duke perfshire objekte 3-dimensionale. Ne fillimet e saj u quajt Neo-Dadaizem per te marre me vone emrin Pop Art.

Cilat janë karakteristikat kryesore të Pop Artit?
• Imazhe te njohura, të tërhequr nga media massive dhe produktet e ndryshme.
• Zakonisht perdor ngjyra shumë të ndritshme.
• Imazhet jane te ndikuar nga librat komik dhe fotografitë e gazetave.
• Imazhet personazhesh te famshëm apo karakteresh imagjinare në libra komik, reklama dhe revista.
• Në skulpturë, një përdorim inovativ të mediave.

British Pop Art:
Pop Art u paraqit një sfidë për traditat e arteve të bukura duke përfshirë imazhe nga elemente shume popullore si reklamat , lajme , etj. Në Pop Art, elementet jane te shkeputura nga konteksti i tyre ose të kombinuara me materiale pa lidhje me to . Koncepti i artit eshte se nuk referohet aq shumë për artin vetë sesa ne qëndrimet që kane çuar në të.
Pop Art vlerëson kulturën popullore, apo çfarë ne e quajmë " kulturë materiale ". Nuk kritikon pasojat e materializmit dhe konsumizmit , por thjesht e njeh praninë e tyre të përhapur si një fakt natyror .

Origjina e Pop Art eshte e njohur si në Amerikën e Veriut dhe ne Britanisë së Madhe, por ky art eshte zhvilluar në mënyra të ndryshme . Në Shtetet e Bashkuara , artistet perdornin elemente impersonale, ironine dhe paradonine si kundervenie e artistëve qe perdornin simbolizmin personal. Në të kundërt , ne zhvillimet e pas-luftes në Britani , ironia dhe parodia ishte më akademike me një fokus në imazhet dinamike dhe paradoksale të Amerikës. Artistët qe shihen si frymezues te Pop Art janë Pablo Picasso , Marcel Duchamp , Kurt Schwitters , dhe Man Ray.
Origjina
Pop Art është një lëvizje artistike që u shfaq në mesin e viteve 1950 në Britani dhe në fund të viteve 1950 në Shtetet e Bashkuara . Ishte truri dhe imagjinata feminore e disa artistëve të rinj qe aplikuan per here te parë termin Pop Art gjatë diskutimeve të artistëve të cilët e quanin veten Grupi i Pavarur ( IG ) , te cilet ishin pjesë e Institutit të Artit Bashkëkohor në Londër , nisur rreth 1952-1953 .
POP ART
Perfitimet e medha nga mallrat e konsumit , I dedikohen reklamave te zgjuara dhe ndërtimin e formave më efektive në komunikimin masiv (filma, televizioni, gazetat dhe revistat ). Ne kundërvenie të artit abstrakt, ata donin të shprehin optimizmin e tyre pas kaq shumë vështirësive dhe privimive. Lëvizja u zyrtarizua nga Lawrence ALLOWAY në artikullin e tij "Arti dhe Media masive". Tekstet e historisë se artit priren të besojne se Richard Hamilton ne vepren “Çfarë e bën artin e sotem kaq të ndryshme dhe kaq tërheqës?” (1956) sinjalizoi se Pop Art kishte filluar te ishte nje art masiv.

• Richard Hamilton
• Edouardo Paolozzi
• Peter Blake
• John McHale
• Lawrence Alloway
• Peter Reyner Banham
• Richard Smith
• Jon Thompson

American Pop Art:


• Andy Warhol
• Robert Indiana
• George Brecht
• Tom Wesselmann
• Marjorie Strider
• Allan D'Arcangelo
• Ida Weber
• Claes Oldenberg
• George Segal
• James Rosenquist
• Rosalyn Drexler

Andy Warhol
Robert Indiana
Tom Wesselman
Peter Blake
Faleminderit per vemendjen
Stela Mucaj
Romino Aliaj
Sefedin Asimetaj
Vili Mataj
Xhulia Ponari
Full transcript