Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hoofdstuk 5.4 & 5.5 Houtconstructies & Verbindingen in houtconstructies

No description
by

Ruben Jobse

on 25 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hoofdstuk 5.4 & 5.5 Houtconstructies & Verbindingen in houtconstructies

Verbindingen in
houtconstructies Redenen om hout als constructiemateriaal te kiezen: economische en esthetisch; licht constructiemateriaal; zeer grote overspanningen mogelijk; brandwerende en isolerende eigenschappen; Houtconstructies Houtconstructies kunnen door verbindingen een bijzondere uitstraling krijgen doordat het krachtenspel vaak zeer letterlijk is te vertalen in de verbinding.
Rekening dient te worden gehouden met montage en transport, vocht en kepen.
Draadnagels; trekweerstand wordt door profilering beïnvloed
Houtschroeven en houtdraadbouten; enkelsnedige verbinding
Bouten; voor grote krachten
Stiften; stalen stift in passend gat of kleiner voorgeboord gat
Ring- en plaatdeuvels; gestapelde constructies en vakwerkspanten
Kramplaten; ronde stalen plaat met een- of tweezijdige vertanding aan rand
Hechtplaten; stalen platen met een- of tweezijdige uitgeperste vertanding
Knoopplaten; verbindplaten tussen constructies
Stalen balkschoenen en griphoekanker; voor eenvoudig verbinden van gordingen en primaire liggers Kolom-funderingsverbindingen:
Vochtopzuiging dient te worden voorkomen.
Een scharnierverbinding d.m.v. stalen oplegschoen of kunststof slabben. Met ingelijmde draadeinden is een momentvaste verbinding mogelijk. Kolom-liggerverbindingen:
Onderscheid in scharnierende verbinding met stalen schoenen of T-profielen, gaffeloplegging en momentvaste verbindingen met hecht- of knoopplaten, ingelaste platen, spantbeen en bouten, of stiftdeufels/stiftbouten. Spant-funderingsverbindingen:
Eenvoudige spanten en kleinere overspanningen door stalen voetplaat of schoen.
Bij grotere overspanningen moet druk- en spatkrachten dient door voetdetail opgenomen te worden, inklemmingsmoment wordt voorkomen door een zo zuiver mogelijk scharnier. Spanthoekverbindingen:
Realiseerbaar in geknikte spanthoek met taps verlopende afzonderlijk stijl en regel, gebogen spanthoek met hulpconstructie voor gevel en dak, gebogen spantbenen met V-vorm ter plaatse van spanthoek en V-vormige spantbenen met schoorelementen. Spantnokverbindingen:
Voor zware spanten is een zuiver scharnierende verbinding van groter belang dan bij lichtere spanten.realiseerbaar met ingelaten I-profiel en stalen strippen, met stalen schoen en boutverbinding, drukplaat en boutverbinding en dubbele regel met ingelaten platen en boutverbinding. Ligger/spant-liggerverbindingen:
Onderscheid in ligger-liggerverbindingen in een lijn en in Ligger-ligger- of spant-liggerverbindingen bij tweevoudige liggersystemen;
op het werk te realiseren.

Stabiliteitsverbanden; stalen verbanden slanker en nastelbaar, houten verbanden vierkant van doorsnede omdat ze in beide zijden kunnen knikken.

Kipsteunen; gevormd door verbindingen met secundaire gordingen. Vloerbalklagen worden gestabiliseerd door andreaskruisen. Opleggingen dakelement:
Door geringe gewicht is verankering noodzakelijk i.v.m. opwaaien. Staalplaten worden verbonden aan de onderliggende spanten of liggers. Dakdozen worden verbonden met hoeklijnen. Voor cellenbetonelementen zijn speciale haken. Toegepast in laagbouw voor kapconstructies en voor overspanningsconstructies.
Vierkante of rechthoekige doorsnede;
meest gebruikelijk, eenvoudig te zagen/schaven

Ronde doorsnede;
vanuit esthetische oogpunt gekozen, aansluiting vraag meer aandacht

Samengestelde doorsnede;
onderlinge koppeling, grote stijfheid, een gestapelde aansluiting met ligger mogelijk
Inklemming;
ongebruikelijk voor verbinding met fundering vanwege vochtproblemen

Schoren;
zeer gebruikelijk, tussen kolommen en liggers zijn stalen kruisverbanden aangebracht

Verstijven d.m.v. vloer-, gevel- en/of dakvlak;
stijve schijven kunnen goed en vaak worden gekoppeld aan de liggers en kolommen en zodoende de stabiliteitsfunctie vervullen.

Koppelen aan ander, al stabiel gebouwgedeelte;
het skelet moet in horizontale zin verband krijgen door kruisverbanden of door uitvoering van de gevels en/of dakvlak als schijf
Kapspanten;
toegepast voor hellende daken, onderscheid in vakwerkligger op twee steunpunten die een ruimte overspant en spanten die op de bovenste verdiepingsvloer zijn aangebracht die daarbij als onderligger fungeren

Tweescharnierspanten;
de ligger-kolomverbinding is momentvast uitgevoerd, de twee kolommen worden door twee scharnieren aan de fundering verbonden

Driescharnierspanten;
om grote spanten te kunnen vervoeren is in het midden een derde scharnier toegepast

Massieve liggers;
uit voorraad leverbare handelsafmetingen, afmetingen relatief gering, toegepast bij kleinere overspanningen en als secundaire liggers


Gelamineerde liggers;
meerdere planken worden aan elkaar gelijmd tot een grotere en bijzondere doorsnede, geschikt voor grotere overspanningen, onderscheid door verticale en horizontale uitvoering


Vakwerkliggers;
voor zeer grote overspanningen, in vele uitvoeringen, relatief laag eigen gewicht en materiaalgebruik, grote constructiehoogte, onderscheid in al dan niet gestapelde liggers, liggers met trek- of drukdiagonalen, liggers met stalen trekstangen, kokerliggers met triplexplaten Houten liggers: Houten spanten: Stabiliteit: Mechanische verbindgingsmiddelen: Verbindingen voor stabiliteitsconstructies: Houten kolommen:
Full transcript